Centriniame miestelio kvartale esanti teritorija žaibiškai buvo aptverta tvoromis, atvyko gausios technikos pajėgos, darbininkai ir prasidėjo intensyvūs darbai: buvo daromi gręžiniai, į juos liaujamas betonas.

Paaiškėjo, kad miestelį sudrebinę darbai vyksta be leidimo. Bet tai menka bėda: savavališką statybą bus galima įteisinti vėliau.

Beliko spėlioti

Žmonės jau įprato, kad viešose erdvėse prasidėjus statyboms, šalia jų įrengiami ir informaciniai stendai apie įgyvendinamą projektą. Tačiau Raseinių centrinės dalies teritorijoje, kurioje staiga ėmė riaumoti statybinė techniką, jokių informacinių stendų nesimatė.

„Matyt, čia bus „Hyperkebabinė“, - šmaikštavo netikėtais darbais ir gana įspūdinga technika susidomėję raseiniškiai, mat netoliese veikia populiari greitojo maisto užkandinė.

Paaiškėjo, kad apie miesto centre užvirusius darbus nežino ir statybų sritį kuruojantys atsakingi Raseinių rajono savivaldybės specialistai.

Leidimo nėra

„Mačiau, kad šalia automobilių stovėjimo aikštelės darbavosi statybinė technika, tačiau kas ten daroma, nežinau“, - stebėjosi Savivaldybės Strateginio planavimo ir projektų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Danutė Banienė.

Informacijos apie darbus miesto centre neturėjo ir Architektūros ir teritorijų planavimo skyrius vadovas Armandas Mockus.

Po kurio laiko jis patikslino, kad įtarimų sukėlusios statybų aikštelės vietoje jokie darbai neturėtų vykti.

Skubėjo „užtrumpinti“

„Leidimas nėra išduotas, tad tai greičiausiai savavališka statyba. Informuosime apie tai inspekciją“, - sakė A. Mockus.

Apie statybas nieko negalėjo pasakyti ir atstovai iš Marijampolės bendrovės „Gena“, kurios koordinatės buvo parašytos ant betonvežių.

„Betonvežius samdo užsakovai, mums jokių leidimų statyboms nereikia. Jūs paskambinate, užsakote, mes nuvažiuojame į betono centrą, jūs padarote pavedimą betono centrui, mums už pumpavimą, ir viskas“, - savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ sakė „Gena“ atstovas.

Situacija susidomėjo ir Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros specialistas Vincas Striūga.

„Važiuosime į vietą ir trumpinsime“, - sakė jis, išgirdęs, kad yra abejonių dėl statybų legalumo.

Pakeitė paskirtį

Įtarimų sukėlusios statybos vyko sklype, kurio adresas Sporto g.2. Pastarosiomis dienomis čia ramu – nėra nei darbininkų, nei statybinės technikos.

Netoliese esančios parduotuvės „Svirnelis“ atstovai sakė, jog darbai prasidėjo praėjusį penktadienį ir kitą savaitę nebeatsinaujino. Prekybininkai tikino nežinantys, kas čia statoma – prasidėję darbai jiems buvo staigmena.

Raseinių rajono savivaldybės Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vadovas A. Mockus informavo, kad praėjusį rugsėjį sklypo savininkui Vytautui Laurynui buvo išduoti vadinamieji architektūriniai reikalavimai, suteikiantys teisę šioje vietoje projektuoti gyvenamąjį pastatą su komercinės paskirties patalpomis.

2014 metų birželio mėnesį tuometinio savivaldybės administracijos direktoriaus Jono Kurlavičiaus potvarkiu buvo pakeista Sporto g.2 sklypo paskirtis – jis tapo komercinių objektų teritorija.

Paskyrė baudą

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos atstovė viešiesiems ryšiams su visuomene Vida Aliukonienė informavo, jog vakar buvo surašytas statybos patikrinimo aktas ir nustatyta, kad darbai atlikti savavališkai.

„Surašius savavališkos statybos aktą, statyba sustabdyta. Statytojui bus pateiktas privalomasis nurodymas pašalinti savavališkos statybos padarinius ir administracinio teisės pažeidimo protokolas. Už savavališką naujo neypatingo statinio statybą numatoma baudą nuo 868 iki 2316 eurų“, - paaiškino V. Aliukonienė.

Specialistė pridūrė, jog vadovaujantis galiojančiu teisiniu reglamentavimu, statytojas turi teisę savavališką statybą įteisinti, gaudamas statybą leidžiantį dokumentą, kai tokio statinio statyba toje vietoje pagal galiojančius teisės aktus yra galima.

Gaunant statybą leidžianti dokumentą privaloma sumokėti įmoką už savavališkos statybos įteisinimą.