Nekilnojamojo turto rinkos dalyviai įsitikinę, kad žinia apie griežtėjantį skolinimąsi augino pardavimus, o taisyklėms pasikeitus į NT rinką bus sunkiau įžengti jauniausiems jos dalyviams, rašoma Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos pranešime spaudai.

Inreal” Investicijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius teigia, kad 2015 metų II ketvirčio rekordinis NT pardavimų augimas buvo laikinas, kuriam esminės įtakos turėjo žinia apie griežtinamas taisykles – žmonės, planavę įsigyti būstą, tai padarė nelaukdami lapkričio 1-osios.

„Dauguma jų, veikiausiai, būtų gavę paskolas ir dabar, bet psichologinė motyvacija paskatino priimti sprendimą nebedelsiant. Ypač ryškus pardavimų šoktelėjimas buvo ekonominiame segmente, kurio pirkėjai dažniausiai ima paskolas bankuose. Tuo tarpu vidutinis ir prestižinis išliko stabilūs“, - sako A. Antanavičius.

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos direktorius Mindaugas Statulevičius teigia, kad sugriežtintas skolinimasis aktualus nedideliai daliai potencialių pirkėjų, tačiau jautriausiai tai atsilieps jauniausiems, kuriems anksčiau galiojęs 40 m. paskolos laikotarpis leisdavo anksčiau įžengti į būsto rinką.

„Būstą planavę pirkti žmonės, išgirdę apie griežintamą skolinimą, nesuskubo į bankus tikrinti savo galimybių, o tiesiog greičiau pasiryžo būsto pirkimui. Dabar galiojančios nuostatos, turės daugiau įtakos jauniems žmonėms: jiems galimybės įžengti į NT rinką dar nusikelia“, - pranešime sako M. Statulevičius.

LNTPA vadovas skaičiuoja, kad vidutinę algą uždirbančiam gyventojui, atsidedant dešimtadalį savo pajamų, prieš žengiant į būsto rinką gali tekti taupyti bent dešimt metų.

NT bendrovės „Eika“ plėtros direktorius Martynas Žibūda prognozuoja, kad ir sugriežtinus skolinimosi taisykles rinka išliks aktyvi.

„Naujos statybos būsto rinka šiemet buvo aktyvi ir pralenkė rekordinius 2014 metus, vadinasi, didžiausias skolinimosi taisyklių poveikis pirkėjams buvo psichologinis. Tikėtina, kad ir artimiausioje ateityje nekilnojamojo turto rinka išliks aktyvi“, - sako M. Žibūda.

Žvelgiant į tai, kokios sąlygos nuo lapkričio 1-os bus sugriežtintos, panašu, jog šis sugriežtinimas gali kiek daugiau turėti įtakos nebent trijų didmiesčių (Vilniaus, Kauno, Klaipėdos) ir kurortinių miestų potencialiems pirkėjams. Kituose miestuose būsto kainų lygis yra gerokai žemesnis, todėl būstas yra gana nesunkiai įperkamas nesinaudojant maksimalaus dydžio paskola, tvirtina „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis.

„Pažeidžiamiausias rinkos segmentas šiuo atveju būtų jauni žmonės, norintys įsigyti būstą Vilniaus mieste. Tam tikra tokio jaunimo dalis, įsigaliojus nuostatams, galimai jau negaus norimo paskolos dydžio -paprastai jiems reikalinga maksimalaus dydžio paskola, nes jauni žmonės dažniausiai dar neturi reikšmingų santaupų“, - sako S. Vagonis.

Anot jo, atsižvelgiant į tai, kad Atsakingojo skolinimo nuostatų pakeitimai turbūt pastebimiau palies tik sostinės jauniausius būsto pirkėjus, tikėtina, kad tai nebus veiksnys kaip nors stipriau koreguosiantis plėtotojų planus ir būsto kainas.

Anot S. Vagonio, žvelgiant į netolimos ateities (2016 m.) perspektyvas panašu, kad didesnių būsto kainų pokyčių Vilniuje tikėtis neverta.

Kylant šalies ir sostinės gyventojų pragyvenimo lygiui bei gyventojų skaičiui, potencialių pirkėjų perkamoji galia turėtų augti, tačiau auganti ir naujos statybos būsto pasiūla, o taip pat ir sugriežtintas skolinimas turėtų atsverti paklausos augimą. Todėl kainų lygis kitąmet Vilniuje išliks stabilus, prognozuoja S. Vagonis. Jo nuomone, naujos statybos butų kainoms 2016 metams - Kaune ir Klaipėdoje kainos augs 2-3 proc., o Vilniuje liks stabilios arba ūgtels 1-2 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)