Jei jis bus nepalankus, „Lakštingalos“ gali ir nebelikti. Šiuo metu kavinė lankytojų neaptarnauja, jos durys užrakintos.

Kavinės savininko Romo Katino sūnus Paulius Katinas DELFI teigė, kad teismų karuselė įsisuko dėl to, kad juos iš 99 metams išsinuomoto pastato, liaudiškai tariant, išspirti siekia Vilniaus miesto savivaldybė.

Sudegusį kavinės pastatą R. Katinas konkurso būdu išsinuomojo 1999 metais. „Buvo trys lauko sienos ir žolė augo. Tada patys ją atstatėme, sukūrėme jaukią vietą“, – pasakojo P. Katinas.

Plotas išaugo beveik 8 kartus

Savivaldybės įmonės „Vilniaus parkai“ ir „Lakštingalos“ pasirašytoje nuomos sutartyje buvo nurodyta, kad pastato plotas yra 255,17 kv. m.

Konkurso metu R. Katinas pasiūlė mokėti 4,5 lito už 1 kv. m ir laimėjo. Tad iki šiol kas mėnesį moka po 1148,27 lito (333 eurus). Pažymėtina, kad ši suma išskaičiuojama iš 1,5 mln. litų (0,44 mln. eurų) investicijų, kurios buvo skirtos kavinei atstatyti.

„Lakštingalos“ verslas klojosi neblogai, kol R. Katinas nesužinojo apie planuojamą „Vilniaus parkų“ likvidavimą.

„Kai tai sužinojome, už visus metus pasidarėme auditą, paskaičiavome kiek dar metų galios nuomos sutartis. Padavėme „Vilniaus parkus“ į teismą ir siekėme, kad mums priteistų mūsų investicijas ir negautą pelną, kadangi galvojome, kad sutartis bus nutraukta. Tačiau, kai likvidavimą sustabdė, ieškinį atsiėmėme.

Tačiau „Vilniaus parkai“ jau patys buvo padavę ieškinį prieš su pretenzija, kad mokame už per mažą plotą. Iki tokio absurdo ir nuėjome“, – pasakojo P. Katinas.

„Vilniaus parkai“ ieškinyje nurodė, kad „Lakštingala“ nuo 2004 metų, kai atstatė kavinę, faktiškai naudojasi ne 255,17 kv. m, o 1 965,9 kv. m ploto patalpomis. Tai reiškia, kad nemokėjo ir nemoka nuomos mokesčio už 1 688,73 kv. m. dydžio plotą.

Ieškovas paskaičiavo, kad nuomininkai jam skolingi 769 828 litų (222 958 eurų). Vilniaus apygardos teismas tokį reikalavimą atmetė, tačiau Lietuvos apeliacinis teismas sprendimą pakeitė ir tokią sumą priteisė.

Tada „Lakštingalos“ atstovai nusprendė kreiptis į LAT, kuris savo sprendimo dar nėra priėmęs.

Takelį palaikė pastatu

P. Katinas pasakojo, kad po atstatymo kavinės plotas iš ties padidėjo. Tačiau tik iki 435 kv. m, įskaičiuojant ir lauko kavinę.

Tvarkydami „Lakštingalos“ aplinką kavinės šeimininkai taip pat nutiesė lauko takus, įrengė automobilių stovėjimo aikštelę.

Visi šie objektai buvo įregistruoti Registrų centre ir būtent jie sudaro „Vilniaus parkų“ minimą 1 965,9 kv. m plotą. Tačiau P. Katinas kategoriškai nesutinka, kad takelius ir stovėjimo aikštelę galima laikyti patalpomis.

Savo ruožtu „Vilniaus parkų“ direktorė Jolanta Lukošienė DELFI sakė, kad Apeliacinio teismo sprendimą vertina teigiamai.

„Nuomininkas privalo mokėti nuomos mokestį už visas naudojamas patalpas pagal Registrų centro išraše nurodytą patalpų kvadratūrą. Kadangi mokėjo už ženkliai mažesnį plotą, nors po rekonstrukcijos naudojo daug didesnį, privalo padengti nesumokėtą nuomos mokestį.

Reikia pažymėti, kad tik 4,5 lito, t. y. 1,3 euro, už 1 kv. m yra nerealiai maža nuomos kaina tokioje vietoje, įvertinant tai, kad visa nuomininko investicijos į remontą vertė, kuri sudaro apie 1,5 mln. litu, jam yra kompensuojama.

Nuomoti 99 metus tokio dydžio kavinę už 333 eurų per mėnesį, be to, kompensuojant visą nuomininko investiciją už remontą, yra ekonomiškai nepagrįsta. Nuoma nuomotojui negali būti nuostolinga, būtina atsižvelgti ir į patalpų savininko interesus.

Pagal apeliacines instancijos teismo sprendimą, paskaičiuota nuomos kaina atitinka realią rinkos nuomos kainą, todėl ji vertiname teigiamai“, – dėstė ji.

Siūlo taikos sutartį

P. Katinas teigė, kad „Vilniaus parkams“ yra pateikęs taikos sutarties pasiūlymą: už 5 metų laikotarpį sumokėti nuomos mokestį už padidintą pačios kavinės plotą ir pusę nuomos kainos už lauko kavinės dalį.

J. Lukošienė teigė, kad šis klausimas bus svarstomas spalio 20 dienos „Vilniaus parkų“ valdybos posėdyje.

„Vilniaus parkų“ valdybą šiuo metu sudaro Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojai Vylūne Urbonienė ir Arvydas Darulis bei savivaldybės administracijos Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža.

P. Katinas sakė, kad „Lakštingala“ šiuo metu dirba tik vasarą. Jis teigė, kad dėl tebesitęsiančių teismų trūksta motyvacijos verslą plėtoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)