Tai patyrė 72 metų kaunietis Romualdas Bridziulaitis. Nuo 1955 metų Fredoje gyvenančiam R. Bridziulaičiui gyvenimas apkarto. Vyras jaučiasi visiškai sugniuždytas.

Žmonės – nulio vertės

„Mano sąskaitos ištuštintos. Nieko nebeturiu. Antstolio atsiųsti darbininkai neša į kiemą visą mano šeimos turtą. Ir aš, kiek galėdamas, jiems padedu. Nes taip pigiau – sąskaitos už iškraustymo darbus juk bus pateiktos man“, − sielojosi R. Bridziulaitis.

Į jo namus neseniai pasibeldė antstolio siųsti darbininkai, kurių užduotis – išnešti visus daiktus iš mūrinio priestato, o paskui jį nugriauti.

„Mane sužlugdžiusiems veikėjams reikalingas tik žemės sklypas, kurio vertė dabar, manau, yra beveik milijonas eurų. Čia esantys pastatai ir žmonės jiems tėra nulio vertės“, − tvirtino vyras.
Garažą primenančiame priestate R. Bridziulaitis yra apsigyvenęs – įsirengė dušo kabiną, pasienyje pastatyta lova, stalas, kėdė, mažytis radijo imtuvas.

Kaimynystė tapo nepakenčiama

Fredos gyventojas tvirtino patekęs į miklių gudreivų pinkles. Kol nebuvo priestato, R. Bridziulaitis su šeima gyveno tame pačiame sklype esančio medinio namo antrajame aukšte. Pirmajame aukšte sovietmečiu veikė taros supirktuvė.

Komercinės paskirties patalpas beveik prieš dvidešimt metų privatizavo R.Bridziulaitis ir dabar jau miręs verslininkas, buvęs Seimo narys Vladas Žalnierauskas. Šis pirmajame aukšte įrengė maisto prekių parduotuvę ir barą, kuriame lankydavosi palėbauti ir patriukšmauti mėgstanti publika.
Kaimynystė su triukšmingu baru tapo nepakenčiama. Tada R. Bridziulaitis nusprendė imtis šalia gyvenamojo namo esančių ūkinių patalpų rekonstrukcijos. Tačiau jam nepavyko gauti namo bendraturčio V. Žalnierausko sutikimo. Ir ši aplinkybė tapo tuo akmeniu, už kurio R. Bridziulaitis skaudžiai užkliuvo.

Grėsminga nutartis

Kad klimpsta į rimtą bėdą, paaiškėjo 2000 metais. Tuometinė Kauno apskrities viršininko administracija pasiekė, kad teisme būtų atmestas R. Bridziulaičio prašymas įteisinti pagalbinių pastatų rekonstrukciją. Nutartis buvo vienareikšmė – statinius nugriauti.

Leidiniui „Savaitraštis Kaunui“ R.Bridziulaitis pasakojo, kad rekonstruotos patalpos jo šeimai buvo gyvybiškai svarbios, nes seno medinio namo būklė tapo labai prasta, ir gyventi jame buvo pavojinga.

„Baras pirmajame aukšte buvo uždarytas, tačiau patalpos buvo suniokotos. Gyventi virš jų – nesaugu, nekalbant apie įsiveisusius tarakonus ir įsimetųsį grybelį. Pirmojo aukšto grindys ir lubos supuvo, visur telkšojo balos“, − pasakojo R. Bridziulaitis, paklaustas, kodėl laikėsi įsikibęs pagalbinių patalpų ir nenorėjo keltis į namą, kuriame gyveno nuo 1955 metų.

Pajuto vilkduobę

2005 metais medinio pastato pirmąjį aukštą V. Žalnierauskas pardavė verslininkui. R. Bridziulaičio įsitikinimu, būtent tada gudreivos jam ir pradėjo rausti vilkduobę.

Tačiau prieš tai buvo laikotarpis, kai atrodė, kad visos bėdos gali išsispręsti – tereikia, kad naujasis savininkas neprieštarautų pagalbinių patalpų rekonstrukcijos įteisinimui.

Naujasis savininkas pasirodė besąs daugiabriaunė ir nenuspėjama persona. Spaudoje („Laikinojoje sostinėje“) apie jį rašyta kaip patekusį į teisėsaugos akiratį – buvo įtartas sukčiavimu ir finansiniais nusikaltimais. Teismo sprendimu net buvo areštuotas jo turtas. Į areštuotų objektų sąrašą pateko ir buvusios parduotuvės bei baro patalpos K. Grybausko g. 6.

Šis turtas 2013 metais atiteko kitam savininkui. R. Bridziulaitis įsitikinęs, kad naujasis savininkas tėra klusni buvusiojo savininko marionetė.

Padarė klaidą

Ant R. Bridziulaičio galvos pasipylė skundai, kurie buvo adresuoti įvairioms valstybinėms institucijoms. Skunduose dėstoma, kad bendraturčiui R. Bridziulaitis neleidžia naudotis sklypu.

„Buvo šėtoniškas psichologinis spaudimas. Dėl apgaulingų skundų manę užgriuvo valstybinės institucijos. Aš ir šeima gyvenome ir tebegyvename nuolatinės įtampos sąlygomis. Kartą, matyt, dėl pervargimo ir išsekimo aš padariau didelę klaidą ir apsižioplinau: šių metų sausio mėnesį bendraturtis mane sugebėjo įkalbėti, kad pasirašyčiau penkis skolos vekselius (iš viso – 10 300 eurų vertės), o būstą įkeisčiau kaip vekselių apmokėjimo garantą“, − sielojosi R. Bridziulaitis.

Paklaustas, ar tada jis nebuvo išgėręs, R. Bridziulaitis patikino: „Ne, jokiu būdu, vartoju tik raminamuosius.“

Neigia įtarimus

Netrukus vekseliai atsidūrė apyvartoje, nors R. Bridziulaičio tvirtinimu, buvo tartasi, kad jie turėtų būti tik kaip apsidraudimo priemonė dalinantis sklypą.

Netrukus R. Bridziulaitis sulaukė dar vieno smūgio: vekselius išieškoti ėmėsi antstoliai. Antstolių taikiniu tapusio vyro tvirtinimu, taip buvo vykdomas iš anksto sugalvotas planas. Be to, R. Bridziulaitis mano, kad vekselių išieškojimą pradėjusi Mareko Petrovskio bendrovė su vienu iš buvusių bendraturčių susieta giminystės ryšiais – lygtai jo duktė dirbanti M. Petrovskio bendrovėje.
Laikraščiui „Savaitraštis Kaunui“ M. Petrovskis tvirtino, kad tokie gandai neturi pagrindo. Pasak jo, keblioje situacijoje atsidūręs R. Bridziulaitis visus bando sugraudinti, o jo pasakojimai apie tariamus giminystės ryšius yra išgalvoti.

Tikrovė, kurioje dabar atsidūrė R.Bridziulaitis, jautresnei širdžiai iš tiesų gali sukelti graudulį. Į lauką išnešti visi daiktai. 72 metų Fredos gyventojas faktiškai tapo benamis. Jam taip ir nepavyko įteisinti pagalbinių pastatų rekonstrukcijos – kelerius metus vykę teisminiai ginčai buvo pralaimėti.

Skaudi atomazga

Pastato nugriovimą užsakiusios Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos specialistų teigimu, atomazga Fredoje yra skaudi, bet neišvengiama.

„Savaitraštis Kaunui“ gavo vyriausiosios specialistės Vidos Aliukonienės paaiškinimą: „Informuojame, kad vykdomas prieš penkiolika metų priimtas teismo sprendimas, įpareigojantis pilietį R.Bridziulaitį nugriauti savavališkai pastatytus statinius. Stoginę, kelis ūkio pastatus vienas iš žemės sklypo bendraturčių pastatė be kito sutikimo.

Todėl šių statinių statyba dar 1997 metais pripažinta savavališka ir pareikalauta pašalinti jos padarinius, o, šio reikalavimo neįvykdžius, kreiptasi į teismą. Palankaus teismo sprendimo, leidžiančio įteisinti statinius, gyventojas nepasiekė nei skųsdamas teismo nutartis, nei bylinėdamasis su sklypo bendraturčiais. Neteisėtai pasielgęs statytojas turėjo pakankamai laiko susitarti su bendraturčiais ir įteisinti statinius. Atsižvelgdama į skolininko ir jo atstovės prašymus, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (VTPSI) keliskart kreipėsi į antstolį dėl priverstinio statinių griovimo darbų atidėjimo.

Šio mėnesio pradžioje VTPSI taip pat gavo R.Bridziulaičio prašymą sustabdyti priverstinį teismo sprendimo vykdymą ir sudaryti taikos sutartį. Tačiau pasirašyti tokią sutartį nėra pagrindo, nes savavališkos statybos padariniai nepašalinti ir kitu, negu teismo sprendime nurodyta, būdu – gaunant statinių statybą leidžiančius dokumentus.

Ir šįkart skolininkas nepateikė jokių naujų duomenų, susijusių su galimu statinių įteisinimu. Taip pat nenurodė ir naujų aplinkybių, kurioms esant būtų galima atidėti priverstinio teismo sprendimo vykdymo veiksmus. Kauno miesto apylinkės teismo išduotus vykdomuosius raštus vykdo antstolis Regimantas Budreika.“

Griauna klaipėdiečiai

R. Bridziulaičiui kelia įtarimų tai, kad pastatą ėmėsi nugriauti Klaipėdos bendrovė „Tramera“. Fredos tremtiniu praminto vyro nuomone, tai gali būti daroma specialiai, siekiant, kad griovimo darbai būtų kuo brangesni ir kad jam tenkanti finansinė našta taptų dar labiau gniuždanti.
Tačiau Klaipėdos bendrovės vadovas Jurijus Čiurovas tokius teiginius pavadino neatsakingais svaičiojimais.

„Mes dėl to objekto Fredoje tik spjaudomės. Esame griovę Vilniaus čigonų taboro statinius, tačiau Fredos atvejis – ne ką malonesnis. Tas objektas sukelia vien rūpesčių. Mes dabar vaizduojami kaip blogiečiai. Ten juk viso labo pavėsinė ir garažas. Jis pats kiša pagalius į ratus ir visaip komplikuoja. Skolininkai dažnai skundžiasi įvairioms institucijoms, spaudai, kad juos antstolis skriaudžia, tačiau patys teismų sprendimų nevykdo “, − „Savaitraščio Kaunui“ žurnalistui dėste „Tramera“ vadovas.

Pasak jo, R.Bridziulaičio tvirtinimai apie kažkokius sąmokslus neturi jokio pagrindo.
„Dėl pastato nugriovimo buvo paskelbtas pirkimo konkursas visoje Lietuvoje, ir mes tą pirkimą laimėjome. Viskas skaidru ir teisėta“, − pabrėžė verslininkas.

Įžvelgia bandymą užvaldyti

Dėl savo nelaimės R. Bridziulaitis kreipėsi į Aleksote išrinktą Seimo narį Rytą Kupčinską, kurį sutiko sekmadienį Botanikos sode vykusiame renginyje.

Komentuodamas situaciją parlamentaras „Savaitraščio Kaunui“ žurnalistui sakė: „Šioje istorijoje įžvegiu bandymą užvaldyti žemę. Niekam ne paslaptis, kad Fredoje žemė tampa labai geidžiama. Būkime atviri: čia yra ir Valstybės moralinės atsakomybės klausimas, nes žmogus atsidūrė gatvėje, taip neturėtų būti.“

Bėdų sugniuždytai R. Bridziulaičio šeimai bando padėti Aleksoto seniūnija. K.Grybausko g. 6 apsilankė socialiniai darbuotojai, kurie domėjosi būtiniausiais šeimos poreikiais.
Nors ir atsidūręs, regis, beviltiškoje situacijoje, R. Bridziulaitis neketina nuleisti rankų: jis tikino ketinantis kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą.