Šiuo metu skelbimų tinklalapiuose galima rasti informacijos apie parduodamus du Laurų g. gyvenvietės namus, nors nekilnojamojo turto (NT) specialistai sako, kad parduodamo turto yra ir daugiau. Viešai yra paskelbta apie parduodamą 1,5 mln. eurų (427,29 kv. m) ir 1,883 mln. eurų (343,91 kv. m) vertės namus.

Įdomu tai, kad per keletą metų pastarojo namo kaina sumažėjo nuo 1,995 mln. eurų iki 1,883 mln. eurų.

Prieš keletą metų viešai buvo paskelbta apie Laurų g. kvartale parduodamą dar vieną prabangų namą už 2,172 mln. eurų, kurio plotas buvo didesnis nei 423 kv. m. Tačiau šiuo metu šio namo prie parduodamųjų nebėra.

Kalbinti NT specialistai sako, kad namų pardavimai Laurų g. kvartale jiems nėra netikėti: ši gyvenvietė, sudaryta iš kelių dešimčių namų, iš esmės priklauso vienos verslo grupės savininkams bei jų artimiesiems, tačiau artumas privalumu išlieka tol, kol išlaikomi geri santykiai.

Pigiau nei už milijoną nėra

Didžiosios NT bendrovės su parduodamais namais Laurų g. kvartale yra dirbusios arba tebedirba.

„Jeigu ieškoti parduodamų namų Laurų g. kvartale, mūsų žiniomis, 5 namai yra siūlomi viešai arba neviešai. Taigi, kai kurie savininkai keičiasi, bet negalima sakyti, kad jie keičiasi urmu. Pasižiūrėjus į užfiksuotus sandorius sandorius Registrų centre nuo 2010 m., iš viso buvo parduoti 5 namai. Didelės savininkų kaitos, žiūrint į oficialius pardavimus, nesimato“, - kalbėjo NT bendrovės „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis.
Saulius Vagonis

Pasak jo, turint omenyje, kad kvartale iš viso yra daugiau nei 20 namų, 5 namų pardavimai nesudaro savininkų daugumos. Skaičiuojama, kad Vilniuje vidutiniškai parduodami 4-6 namai, kurių vertė yra didesnė nei 1 mln. eurų.

„Kai kurie prabangūs namai yra parduodami nebūtinai viešai, nes žmonės dėl namų pardavimo ir kainų susitaria patys. Ne paslaptis, kad tokius namus gali įpirkti tik labai turtingi žmonės, o kaip juos pasiekti, jau kitas klausimas. Tiesa, kad dažniausiai skelbimus peržiūri ne potencialūs pirkėjai, o smalsuoliai, nors kartais pavyksta sudominti ir turtingus pirkėjus, apie kurių ketinimus įsigyti prabangų turtą nebuvo žinoma“, - kalbėjo jis.

DELFI žiniomis, kartais prabangių namų pardavimai vyksta ir banko iniciatyva, toks atvejis buvo fiksuotas ir Laurų g. kvartale.

Bendrovės „ReSolution“ Gyvenamojo NT grupės vadovas Darius Ringaitis komentavo, kad yra tarpininkavęs parduodant namą Laurų g. kvartale.

Darius Ringaitis
„Esu pardavęs vieną namą Laurų g. kvartale žmogui, kuris nėra įvardijamas „VP grupės“ nariu, tačiau, žinoma, jis nėra ir samdomas darbuotojas. Namą įsigijo lietuvis verslininkas su šeima. Pirkėjas namus rinkosi iš kelių gyvenviečių, kurios Vilniuje jam užtikrino norimą infrastruktūrą, privatumą, kaimynystę ir panašiai. Viena jų – Gulbinų gyvenvietė, kita - Laurų g.“, - kalbėjo jis.

Už kiek minėtas pirkėjas įsigijo prabangų namą Laurų g. kvartale – neatskleidžiama, tačiau skaičiuojama, kad sandorio suma yra didesnė nei 1 mln. eurų.

„Nesu girdėjęs, kad šiame kvartale namai būtų parduoti pigiau nei ši suma, paprastai jų vertė svyruoja nuo 1 mln. eurų iki 2 mln. eurų su trupučiu. Nors gali atrodyti, kad namai Laurų g. yra panašūs, tačiau juos esu aplankęs ir kainos iš tiesų labai svyruoja priklausomai nuo namų įrengimo, priimtų sprendimų. Pati gyvenvietė yra išskirtinė, teritorija aptverta, užtikrinama nuolatinė apsauga ir kitos infrastruktūros paslaugos, kurių kitose Vilniaus vietose pasitaiko rečiau“, - kalbėjo D. Ringaitis.

NT specialistų teigimu, įdomu yra tai, kad Laurų g. kvartalui yra suformuota atskira verčių zona, tad namai šioje gyvenvietėje yra papildomai įvertinami dėl sukurtos bendros infrastruktūros.

Antra vertus, NT specialistai primena, kad Laurų g. yra kiek toliau nuo miesto centro, tad norintys įsikurti prabangioje gyvenvietėje, o ne tik įsigyti kokybišką namą, veikiausiai siekia ir susipažinti su toje aplinkoje gyvenančiais turtingais žmonėmis.

Jei žmogus turtingas, geriau pirkti ar statyti?

Vilniuje nėra daug itin prabangų namų, tačiau „Re/max Lietuva” regiono direktorius ir savininkas Žiuljenas Galeckas primena, kad ir parduoti tokį turtą – nelengva. Priežastis paprasta: jei pirkėjas turi daug pinigų, jis turi ir svajonių, kurias nori įgyvendinti.

„Mes esame turėję klientą, kuris ieškojo prabangaus namo ir jis mums pateikė savo skaičiavimų, kaip sprendžia, pirkti ar statyti. Iš tiesų, žmogus mąstė labai logiškai: Valakampiuose galima įsigyti sklypą už 0,35 mln. eurų, dar už 0,3 mln. eurų pasistatyti norimą namą ir galutinė kaina bus 0,75 mln. eurų, bet ne 1,2 mln. eurų ar daugiau. Tad ir sandorių šiame kainų segmente nėra daug“, - pasakojo Ž. Galeckas.

Jis skaičiuoja, kad pasistatyti namą gerai vertiname Vilniaus rajone, pavyzdžiui, Žvėryne, taip pat kainuoja mažiau nei 1 mln. eurų, dažniausiai – apie 0,85 mln. eurų (apie 3 mln. litų).

„Standartinis 7-8 arų sklypas Žvėryne kainuoja apie 0,45 mln. eurų, namas kainuoja dar iki 0,4 mln. eurų, bet tokia investicija yra logiška, ją galima pagrįsti. Kai kainos perkopia 1 mln. eurų, kainą pagrįsti sudėtingiau. Esame pardavę namą Valakampiuose, kuris buvo įrengtas nepaprastai kokybiškai ir išmaniai. Pirkėju buvo Lietuvos verslininkas, kuris žinojo, kad toks namas su sklypu jam kainuotų daugiau nei 1 mln. eurų, bet mažiau, nei prašė pardavėjas. Galiausiai jis nusprendė mokėti papildomai vien dėl galimybės įsikraustyti iškart ir taupyti savo laiką“, - kalbėjo NT ekspertas.

DELFI skelbė, kad Vilniuje yra susiformavusi ir kita turtingų žmonių gyvenvietė Gulbinų g., tačiau jos gyventojai nėra įvardijami kaip bendrai plėtoję verslą.

Parduodamas namas už 1,5 mln. eur7

Prabangių namų pirkėjams Laurų g. gyvenvietėje yra siūloma įsikurti 8 ha uždaroje teritorijoje, apsuptoje brandžiu pušynu, netoli Neries upės.

„Kvartale esantys individualūs namai išdėstyti dideliu atstumu vienas nuo kito neužgožiant natūralios gamtos ir saugant kiekvieno namo gyventojų maksimalų privatumą. Saugomoje teritorijoje nuolatos prižiūrima aplinka, įsikūrę solidūs kaimynai“, - dėstoma skelbimuose.

1,5 mln. eurų namas parduodamas su 22,15 aro sklypu, pastate įrengtas dujinis grindinis šildymas.
.
Namas pastatytas su trisluoksnėmis sienomis iš keramikinių blokelių, apšiltintų akmens vata. Stogas - iš medinių konstrukcijų, apšiltintas akmens vata. Langai – mediniai iš ąžuolo, name medinės grindys, parketas, vietomis - keraminės bei akmens masės plytelės. Namas parduodamas su buitine technika, kurių dalis – žinomų prekės ženklų, pavyzdžiui, „Gaggenau“, „Liebher“, „Miele“ ir kiti.

Iš viso vieno aukšto name yra 6 kambariai, skaičiuojamas atstumas iki miesto centro – 13,83 km.

Siūlomas brangesnis namas už 1,883 mln. eurų yra 344 kv. m. bendro ploto, 5 kambarių ir dviejų aukštų, taip pat šildomas dujomis. Namui priklauso 21,17 arų žemės sklypas.

„Kambarių išdėstymas pirmame aukšte: erdvi svetainė su židiniu ir sujungta su virtuve, darbo kambarys, 2 drabužinės, 2 sandėliukai, du vonios kambariai, katilinė-skalbykla, lauko terasa-įrengta lauko virtuvė, grilis. Antrame aukšte: 3 miegamieji, 2 vonios kambariai, erdvi drabužinė. Langai ir lauko durys iš stiklo paketų, vidaus durys-medinės, grindys-parketas, įvesta kondicionavimo sistema, vėdinimas-rekuperacinė sistema, signalizacija. Parduodamas su baldais ir buitine technika. Garažas dviems automobiliams“, - rašoma skelbime.

Taip pat namo pirkėjams yra primenama, kad šis statinys yra uždaroje saugomoje teritorijoje su solidžiais kaimynais.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (188)