Projekto vadovas Darius Žakaitis piktinasi, kad miesto savivaldybė nori įgyti daugiau kontrolės, bet tikina, jog darbai bus užbaigti nemažesne apimtimi ir „to nesustabdys joks meras ar jo ginklanešiai“.

Savo ruožtu Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius teigia, kad pačią iniciatyvą palaiko, bet dar norėtų išsiaiškinti tam tikrus dalykus. „Esame pristabdę projektą, kol dar nesusidėliojome visų niuansų“, – antradienį Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) organizuotame konsultaciniame posėdyje apie pokyčius Vilniaus mieste sakė jis.

Nepatinka taryba

D. Žakaitis tikino, kad savivaldybei nepatinka šiuo metu sudaryta „Sapiegos Vilnius Techparkas“ taryba ir atrankos komitetas.

Darius Žakaitis

Technologijų parko taryboje šiuo metu yra pats D. Žakaitis („Startup Highway“), Igoris Matsanyukas („IMI.VC Advisors“), Antanas Mišeikis („Game Insight“), Kęstutis Šliužas (TEO), Donatas Keras („Practica Capital“), Justas Janauskas („Vinted“), Indrė Jakaitytė (buvo „Smart Vilnius“), Dovydas Varkulevičius („Versli Lietuva“) ir Raimonda Pilipavičiūtė (Vilniaus miesto savivaldybė).

Atrankos komitetą sudaro tie patys D. Žakaitis, I. Matsanyukas, A. Mišeikis, K. Šliužas, D. Keras, jame taip pat yra Edmundas Jakilaitis („Media 3“) ir Justas Kučinskas (ISM).

„Stabdydama šį projektą, savivaldybė stabdo bendruomeninę iniciatyvą ir tai daro, nes jai nepatinka pasirašyta sutartis. Jie nori perimti kontrolę“, – dėstė D. Žakaitis ir pridūrė, kad dar nėra gavęs tokio pasiūlymo, kai sakoma „tu investuok, o aš kontroliuosiu“.

Sutartis tarp savivaldybės ir „Sapiegos Vilnius Techparko“ pasirašyta 2014 metų spalio 23 dieną, t. y. dar Artūro Zuoko kadencijos metu.

Tada tuometinis savivaldybės administracijos direktorius Valdas Klimantavičius sakė, kad džiaugiasi, jog analogų Europoje neturinčiame centre įsikurs geriausi verslininkai bei investuotojai. „Tai yra puikus privačios ir viešosios partnerystės pavyzdys“, – kalbėjo jis.

Sutarta, kad visi 8 tūkst. kv. metrų teritorijoje įsikūrę Sapiegų rūmų pastatai 25 metams išnuomoti pagal lengvatinę sutartį – investuotojas moka 1 lito (0,29 euro) už kvadratinį metrą mokestį per mėnesį.

D. Žakaitis sakė, kad anksčiau iškeltų tikslų sieks net ir po projekto pristabdymo.

„Per artimiausiu 5 metus parke bus sukurta 50 naujų įmonių, bus pritraukta 50 mln. eurų investicijų, sukurta daugiau nei 500 darbo vietų, per 10 naujų investicijų bus iš Londono ir Skandinavijos fondų“, – tikino jis.

Akcentuoja paslaugų centrus

LPK posėdyje R. Šimašius taip pat sakė, jog sau, kaip merui, yra išsikėlęs iššūkį – kad Vilniuje būtų kuriamos darbo vietos, o verslas jaustųsi saugiai.

Remigijus Šimašius

„Pastaraisiais metais išryškėjo paslaugų centrų plėtrą. Galima pagalvoti, kad 10 tūkst. darbo vietų – jau riba, bet pagal gyventojų tankį dar yra kur plėstis. Turint omenyje kompetencijų lygį ir kalbų mokėjimą, Vilnius turi nemažą perspektyvą“, – kalbėjo meras.

Jis teigė, kad neseniai buvo susitikęs su paslaugų centrų atstovais, kurie jį informavo, kad norint pritraukti dar daugiau darbuotojų svarbiausia spręsti problemas miesto viešojo transporto, žaliųjų erdvių ir vaikų darželių srityse.

Be to, R. Šimašius dėstė, jog savivaldybė nepamiršta ir tradicinės pramonės bei startuolių. Pastariesiems Vilnių jis nori paversti aikštele, kurioje savo idėjas galima išbandyti drąsiau, nei kituose Lietuvos ar kaimyninių šalių miestuose.

Sostinės meras pripažino, kad neišspręstų problemų vis dar yra ir pačioje savivaldybėje. „Nesu iš tų žmonių, kurie pasakytų, kad savivaldybėje vadovavimas yra tobulas. Toli gražu taip nėra. Jeigu matote, kad kažkur yra neskaidrumas, neaiškūs procesai, vilkinimai, neatsižvelgiama į nuomonę ar panašiai, tai kviečiu dalintis mintimis. Pats problemų žinau daugiau, nei sprendimų“, – sakė R. Šimašius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)