Vasaros pradžioje kalbintos nekilnojamojo turto agentūros atskleidė – būstai Palangoje kainuoja lygiai tiek pat ar net daugiau nei sostinėje. Palangiškiai prognozavo, kad artėjant žiemos sezonui, bent jau butų kainos kris. Nekilnojamojo turto verslu užsiimantieji sako, kad tokia tendencija yra, bet itin didelio būsto kainų mažėjimo Palangoje nesijaučia.

Kam reikia, tas perka

Agentūros „Ober-haus“ nekilnojamojo turto ekspertė Nerilė Drakšienė patikino, kad metų sezoniškumas nekilnojamojo turto rinkai nedaro jokių pokyčių: „Bent jau mūsų agentūroje kainos nesikeičia, išlieka tokios pat tiek vasarą, tiek žiemą. jeigu kam reikia būsto kurorte, tai ir perka“.

Šiųmečio vasaros sezono iš kitų neišskiria ir agentūros „Vakarų NT“ Palangos skyriaus vadovas Egidijus Valčiukas. Tačiau šiokių tokių pokyčių verslininkas visgi pastebėjo.

„Sezonas nebuvo išskirtinis. Žinoma, sumažėjo rusakalbių pirkėjų, o būsto nuomos kaina (tiek ilgalaikės, tiek trumpalaikės) sumažėjo, - vardija E. Valčiukas. - Nekilnojamojo turto objektų taip pardavėme šiek tiek mažiau nei praėjusių metų vasarą. Pirkėjai buvo lietuviai. Jie pirko butus arba žemės sklypus, jau pastatytų namų paklausa – maža“.

Anot pašnekovo, namų pasiūla nemaža, bet pirkėjų dažniausiai netenkina jų kaina. Vidutinė pirkėjų siūloma suma už gyvenamąjį namą svyruoja nuo 100 iki 120 tūkst. Eur., o pardavėjai prašo nuo 300 tūkst. Eur. Jeigu rinkoje atsiranda gyvenamasis statinys už pirkėjo pageidaujamą kainą, paaiškėja, kad pastato būklė prasta. Todėl dažniausiai perkamas sklypas namui statyti.

„Vakarų NT“ agentūros duomenimis, žemės sklypų kaina Palangoje yra labai skirtinga: įvažiuojant į kurortą sklypą galima įsigyti už 30-35 tūkst. Eur, o pačioje Palangoje 6 a žemės kainuoja jau 170-200 tūkst. Eur.

Palangoje kainos vidurkio nebūna

Nekilnojamojo turto agentūros „Palnesta“ vadybininkas Gintaras Mickus sako, kad agentūra būsto nuoma neužsiima, pagrindinė jos veikla – prekyba žemės sklypais.

„Sulaukiame daug skambučių, interesantų, jie klausia, kokia yra vieno aro Palangoje kaina. Atsakymo nėra. Kodėl? Todėl, kad pas mus žemės sklypai kainuoja labai skirtingai vos ne kas žingsnį – kaina priklauso nuo konkrečios vietos. Pavyzdžiui, Nemirsetoje 15 arų žemės sklypas gali kainuoti nuo 10 iki 55 tūkst. Eur, Kunigiškėse (200 metrų skirtumu) – nuo 17 tūkst. Eur iki 175 tūkst. Eur, o Palangoje netoli „Lino“ komplekso už žemės sklypo arą prašoma 12 tūkst. Eur ir brangiau, - neslepia G.Mickus. - Tokios kainos buvo ir ankstesniais metasi, tiesiog dabar viską skaičiuojame eurais, valiutos pasikeitimas sklypų kainoms įtakos neturėjo. Pokyčių įnešė tik geopolitinė situacija. Dabar pirkėjai – tik lietuviai. Netekome investuotojų iš Rusijos, pirkėjų iš egzotinių kraštų“.

Pašnekovas sako, kad agentūra namų šiemet nepardavė – paskutinis toks pirkėjas buvo maskvietis, jis pastatą įsigijo praėjusiais metais. Šiuo metu deramasi su jauna lietuvaičių šeima – sutuoktiniai norėjo pirkti namą, bet persigalvojo – pirks žemės sklypą ir būstą ręsis patys.

Kalbėdamas apie butų prekybą, G.Mickus mini, kad čia paklausa išlieka – dažniausiai pageidaujama 2-jų kambarių buto antrajame arba pirmajame aukštuose. Miesto centre už tokį butą palangiškiai tikisi gauti 55 tūkst. Eur, miesto pakraštyje – kiek mažiau. Neseniai agentūra pardavė tokį būstą Sodų gatvėje.

„Tai buvo apleistas butas, be to, ketvirtajame aukšte. Tad ir kaina maža: sulygome už 26 tūkst. Eur, - kalba vadybininkas. - Norintieji parduoti butą Palangoje bus priversti mažinti kainą“.

Palangoje laisvų vietų nebėra

Kai vieta patraukli – kaina nesvarbu

Viena iš agentūros „Pajūrio NT“ savininkių Jolanta Širokaja sako, kad įsigyti butą už žemesnę kainą Palangoje galima tik žiemą ir tik senos statybos daugiabučiuose.

„Jeigu vasaros pradžioje mūsų agentūra siūlė naujų butų už žemesnę kainą nei senos statybos daugiabučiuose, tai šiuo metu tokių pasiūlymų nebeturime – viską pardavėme. Naujos statybos butai dabar kainuoja brangiau, - kalba agentūros „Pajūrio NT“ atstovė. - Geriausias pardavimo prasme agentūrai buvo rugpjūčio mėnuo – pardavėme daugiausiai. Tik susidūrėme su problema: butus parduodantys žmonės vasarą juose buvo apgyvendinę poilsiautojus. Tad pirkėjams aprodyti perkamą būstą buvo keblu – patekti galėjome vos į vieną ar kitą iš dešimties“.

Kalbėdama apie butų nuomą, pašnekovė atskleidė, kad rugpjūtį į Palangą buvo sugužėjusi kone visa Lietuva – tiek daug buvo norinčiųjų čia laikinai apsistoti. Palygindama šių metų ir praėjusiųjų birželį, J.Širokaja pastebi, kad šiųmetis buvo daug geresnis, prasčiausias praėjusios vasaros mėnuo turto nuomotojams buvo liepa.

„Visą mėnesį lijo. Ne tik niekas neatvažiavo, bet ir tie, kas agentūroje buvo butus užsisakę, atšaukė užsakymus. Rugpjūtį situaciją pasikeitė, bet šį mėnesį būsto nuomos kaina kurorte visada krenta – ne išimtis ir šie metai“, - dalijasi patirtimi J. Širokaja.

Anot pašnekovės, daugiausia laikinų nuomotojų šią vasarą Palangoje buvo iš Lietuvos.
Užsiminus apie prekybą namais, agentūros „Pajūrio NT“ savininkė sako, kad šio būsto kaina tokia didelė, kad pirkėjai paprasčiausiai neįperka.

„Būna klientų iš Vilniaus ar Kauno, bet pardavę savo namus šie žmonės už gautus pinigus Palangoje gali įsigyti nebent tuščią žemės sklypą. Pavyzdžiui, turėjau klientą, kuris sakė, kad jo namas Kaune buvo su baseinu ir marmuro laiptais. Žmogus tikėjosi, kad už gautus pinigus Palangoje namą tikrai ras, bet jam teko nusivilti, - pastebi pašnekovė. - Kita vertus, yra vietų, kurios yra tokios patrauklios, kad atsiranda pirkėjų, nesvarbu, kiek už namą prašoma, pavyzdžiui, Smilčių gatvėje. Prie pat jūros viskas išpirkta“.

Lietuvio bruožas – verkšlenti

Agentūros „Rolijona“ savininkė Ona Mackevičienė taip pat įsitikinusi, kad ši vasara nebuvo išskirtinė – verslininkai pernelyg linkę verkšlenti: nei valiutos pasikeitimas Lietuvoje, nei aplink tvyranti geopolitinė situacija nepadarė kurortui jokios įtakos.

„Viskas yra puiku: euras kainas nesumažino, o jas padidino, svečių iš Rusijos, Ukrainos netrūksta – susidomėjimas nekilnojamuoju turtu Palangoje liko toks pats, koks buvo ir praėjusiais ar dar ankstesniais metais, - tikina O.Mackevičienė. - Ir tai natūralu, juk investuoti į nekilnojamąjį turtą yra geriau nei laikyti pinigus namuose ar banke. Be to, pinigai nuolat nuvertėja. Kad palangiškiai verkšlena, man nuostabos nekelia. Dirbu jau 17 metų ir kasmet situacija kartojasi – kiekvieną vasarą būsto nuomotojai, kavinių ar restoranų savininkai guodžiasi, kad sezonas – prastesnis nei prieš tai buvęs. Matyt, tokia jau mes esame lietuvių tauta – nuolat verkšlename“.

Pašnekovė prisiminė šalies žiniasklaidos nuolatinį bambėjimą, Palangos įvaizdžio menkinimą, ir pateikė savo viešnios iš Rusijos atsiliepimus. Tai, kaip tikina O. Mackevičienė, buvo vieni turtingiausių pasaulio žmonių, į Palangą atskridę ilsėtis nuosavu lėktuvu, turintys nuosavybės gražiausiose pasaulio vietose, garsiausiuose kurortuose. Jie savo artimiesiems, skambindami telefonu, pasakojo, kokia nuostabi yra Palanga, vadino mūsų miestą rojaus kampeliu, pačia gražiausia pasaulyje vieta.

„Mane šis, atsitiktinai nugirstas pokalbis, labai sujaudino. Supratau, kaip svarbu, kad tokie žmonės, kurie spėjo pažinti visą pasaulį, šitaip atsiliepia apie Palangą – mažytį kurortą Baltijos pakrantėje. Deja, tuo pačiu suvokiau ir tai, kad lietuviai, kurie viešai dergia savo gimtąjį kraštą, yra paprasčiausi menkystos“, - konstatuoja O. Mackevičienė.

Grįžusi prie pokalbio temos, agentūros „Rolijona“ savininkė sakė, kad didžiausia pirkėjų dalis už būstą Palangoje siūlo iki 60 tūkst. Eur, tačiau tokia pasiūla labai maža.

Būna klientų, kurie nori įsigyti 1 kambario butą už itin mažą kainą – 20-30 tūkst. Eur, bet į agentūrą kreipiasi ir tie, kurie pageidauja gyventi privačiame name už 350 tūkst.Eur (lietuviai) arba 650 tūkst. Eur (rusai). Negali guostis, agentūros vadovės teigimu, ir šią vasarą būstus nuomojusieji. O. Mackevičienė paminėjo butą, kurio nuoma šią vasarą buvo 180 Eur. už parą.

„Pasibaigus sezonui kalbėjau su būsto šeimininkais. Jie liko patenkinti ir sakė, kad už nuomą surinko lygiai tiek pat pinigų, kiek uždirbo praėjusių metų vasarą“, - darydama išvadą, kad sezonas buvo geras, kalba agentūros savininkė O. Mackevičienė.