Antradienį po pietų kultūros ministras susitinka su Vilniaus Užupio bendruomene, kuri kreipėsi dėl šioje senamiesčio dalyje vykdomų statybų. Ministras vyko apžiūrėti statinių, vėliau susitiko su Užupio bendruomenės nariais. Dar vėliau ministras susitiks su kultūros paveldo specialistais ir ieškos sprendimo konfliktui išspręsti.

Pirmadienio rytą piketą prie Kultūros paveldo departamento (KPD) surengė Vytaras Radzevičius ir kiti Užupio bendruomenės atstovai. Užupio gyventojai tvirtino prieštaraujantys toliau vykstančioms statyboms, kurios menkina Vilniaus istorinio centro ir jo aplinkos išskirtinę visuotinę vertę, kenkia jo vientisumui ir autentiškumui. Piketas surengtas dėl bendrovės „MG Valda" vystomo projekto Polocko g. 17.

Pasak Užupio gyventojų, departamentas nesiima jokių veiksmų dėl paveldosaugos reikalavimų pažeidžiančių statybų, nors to reikalauja įvairios Lietuvos ir tarptautinės institucijos.

„KPD nepaiso nei tiesioginio Kultūros ministerijos nurodymo apginti Senamiestį nuo niokojimo, nei Tarptautinės paminklų ir paveldo vietovių tarybos (ICOMOS LNK) ekspertų rekomendacijų, nei akivaizdžių Vilniaus senamiesčio apsaugos reglamento pažeidimų.

KPD savo rašte Kultūros ministerijai ir Užupio bendruomenei dėsto Vilniaus senamiesčio apsaugos reglamento (VSAR) pažeidimus: iki 8 metrų nukasamas reljefas - Vilnios upės šlaitas, formuojamos Vilniaus senamiesčiui nebūdingos erdvės, statomi pastatai gerokai viršija VSAR leidžiamą aukštį", - teigiama pranešime.

Tačiau vietos bendruomenės atstovai tvirtina pastebėję KPD ir „MG Valda" veiklos sutapimų, kai peržvelgė projekto įvykių chronologiją.

Esą KPD nuslėpė informaciją apie šio projekto derinimus, taip pat elgėsi ir projekto vystytojas „MG Valda". „Prieš metus, rugpjūčio mėnesį, KPD direktorė Diana Varnaitė raštu įsipareigojo informuoti Užupio bendruomenę apie šio projekto svarstymus. Tačiau per 2014 rugsėjo-gruodžio mėnesius Vito Karčiausko vadovaujamas KPD Vilniaus teritorinis padalinys „suderino" techninį projektą ir be KPD komisijos, ir be Užupio bendruomenės - prieš pat Naujuosius metus, 2014 m. gruodžio 29 d.

2015 m. gegužės 14 d. rašte Kultūros ministerijai ir Užupio bendruomenei Diana Varnaitė rašo: „Vilniaus Teritorinis padalinys privalėjo Projektinius pasiūlymus ir Techninį projektą prieš suderinimus pateikti Departamento komisijai kultūros paveldo klausimams nagrinėti bei informuoti apie tai Užupio bendruomenę, tačiau dėl klaidos, susijusios su atostogų laikotarpiu, Vilniaus teritorinis padalinys nebuvo supažindintas su įsipareigojimu", - rašoma pranešime.

Statybos leidimas buvo išduotas kovą, tvirtina vietos gyventojai, tačiau tik gegužę, Kultūros ministerijos nurodymu KPD pagaliau pateikus bendruomenei informaciją apie suderintą techninį projektą, paaiškėjo, kokio aukščio ir aukštingumo namai bus statomi Polocko g. 17.

„Iki to laiko nuoširdų bendravimą su Užupio bendruomene vaizdavę projekto vystytojai „MG Valda" lygiagrečiai vystė kitą projektą - žadėtus du aukštus su mansardomis vertė į penkių aukštų daugiabučius - anot UAB „Užupio krantinės" įgaliotos advokatų kontoros „Sorainen ir partneriai", „cokoliniai aukštai turėtų būti priskiriami požeminiams, o pastato aukštumas nustatomas pagal antžeminių aukštų skaičių, neskaitant požeminės dalies, pastogių ir antstatų", - piketą prie KPD surengusius Užupio gyventojus cituoja LRT.lt.

Susitikti su piketuotojais išėjo KPD direktorės pavaduotojas Algimantas Degutis. Tačiau, kaip po piketo sakė V.Radzevičius, jokio sprendimo jiems nepasiūlyta. „Labai keista situacija, visi supranta ir sako, kad yra blogai, bet niekas negali sustabdyti ir padaryti, kad būtų gerai", - LRT sakė V. Radzevičius.

Atremia kritiką

„MG Valda" antradienį išplatintame pranešime pažymi, kad Užupio bendruomenės išplatintame pranešime spaudai dėstomų faktų neva nuo jos slepiama informacija negalima vertinti niekaip kitaip - tik kaip melą ir šmeižtą. Dar labiau nesuprantami priekaištai iš konkrečių asmenų, kurie net nematė poreikio ar sąmoningai nedalyvavo organizuotuose susitikimuose ir projektų pristatymuose, o šiuo metu užsiima melagingu puolimu.

„Susidaro įspūdis, kad Užupio atstovai mieliau matytų ne sutvarkytus pastatus, bet sovietinės gamyklos griuvėsius, praėjusio amžiaus sandėliukus ar senų namų griuvenas. Tik kyla klausimas - ar tai gali būti vadinama paveldo išsaugojimu? Greičiausias būdas sunaikinti paveldą - tiesiog palikti jį griūti. O būtent to dabar ir siekia Užupio bendruomene pasivadinę asmenys.

Šiandien iš šių žmonių matome ne pastangas rasti sprendimus, o nenumaldomą norą viską įvelti į biurokratijos, nesibaigiančio popierizmo ir skundų procesą, kas iš esmės gali lemti tolesnį Užupio užkonservavimą, o užupiečiams - gyvenimą greta griuvėsių ar nebaigtų statybų.

Manome, kad Vilnius, jo senamiestis ir Užupis su visa jo istorija ir paveldu yra vertas būti gyvas, gyvenamas ir saugomas. Niekas neturi viršesnės teisės nė į vieną Vilniaus rajoną, nė vienas kiemas negali būti paverstas įkaitu, įgyvendinant kelių žmonių įgeidžius. Vilnius yra tvarkomas ir gyvena pagal Lietuvos Respublikos įstatymus, kurių laikymąsi prižiūri tam paskirti tarnautojai. Todėl vieno kiemo taisyklės negali būti viršesnės už Lietuvoje galiojančius reikalavimus, kad ir kaip jie nepatiktų keliems Užupio gyventojams", - rašoma UAB „MG Valda" generalinės direktorės Sigitos Survilaitės-Mekionienės pareiškime.

Bendrovės vadovė pažymi, kad „MG Valda" niekada nepasidavė nemotyvuotam, nesąžiningam spaudimui „susitarti" ir „paklusti", nes veikia pagal įstatymus, išduotus leidimus ir yra atvira visiems, besidomintiems statomu projektu.