Šiuos pastatus renovavusiai bendrovei „Šilo statyba" įpusėjus pradėtus darbus paskelbtas bankrotas. Daugiabučiai taip ir liko stovėti pusiau lupti, pusiau skusti: be balkonų, išgriautomis sienomis, tad iš laiptinės galima ne tik girdėti, bet ir matyti, ką kaimynai daro tualete.

„Dalis laiptinių yra be langų, tad vėjai kiaurai košia. Negana to, praėjusią savaitę pradėjo lupti lauk ir jau įdėtus naujus langus. Matyt, subrangovai, negavę pinigų, nori bent jau medžiagomis skolą atsiimti. Dar tegul duris išsilupa ir lauksime ramiai žiemos", - dar bandė juokauti Kretingos g. 15 namo gyventojai.

Rugpjūčio 11 d. Panevėžio apygardos teisme priimtas pareiškimas iškelti bankroto bylą UAB "Šilo statyba", kuri visoje Lietuvoje renovacijų taip ir nepabaigė 14 daugiabučių. Kretingos gatvės gyventojai sako girdėję, kad kai kurie daugiabučiai palikti ir be stogų, tad guodžiasi, kad jiems be langų laiptinėse dar ne taip baisu laukti šalčių.

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) vadovo Valiaus Serbentos žiniomis, tai pirmas toks atvejis šalyje, kai daugiabučių namų renovacijos nebaigusiai bendrovei skelbiamas bankrotas. Esą dabar galimas tik vienas scenarijus: projekto administratorius turi kuo greičiau nutraukti sutartį su bankrutuojančiu rangovu ir ieškoti naujo.

Tačiau ir pats V. Serbenta sako suvokiantis, kad šios procedūros gali užsitęsti, tad duoti garantijų, kad visi renovacijos darbai bus atlikti dar šiemet, esą niekas negali.

Neria į krūmus

Atvykus prie Kretingos gatvėje renovuojamų namų darbininkai rinko ir į sunkvežimį krovė statybines atliekas.

„Nieko ir patys nežinome. Liepė susitvarkyti, ir tiek", - kad renovacija konservuojama, neslėpė darbininkai.

Gyventojai sakė girdėję, kad subrangovai artimiausiu metu žada išsivežti ir pastolius.
Visiškai nieko negalėjo pasakyti ir darbų vadovas Gintaras Arnašius.

„5 mėnesius dirbau ir dabar kiša mane kaip desantą. Ką aš galiu pasakyti? Pats esu visiškoje nežinioje", - lakoniškai dėstė darbų vadovas.

„Šilo statybos" direktoriaus pareigas laikinai einantis Darius Gabriūnas telefonu taip pat atsisakė ką nors komentuoti.

„Šiuo metu nieko negaliu pasakyti", - tiek tepasakė D. Gabriūnas.

Be radiatorių

„Baisu ir pagalvoti, kas mūsų laukia. Juk šalčiai netruks ateiti", - kalbėjo abiejuose renovuojamuose namuose butus turinti Rolanda.

Moteris pasakojo, kad 11-ajame name esančiame bute darbininkų liepimu ji net nupjovė ir išvežė lauk senus radiatorius, o naujų niekas taip ir nesumontavo.

„Aš net kreipiausi į Darbo inspekciją. Argi gali likti stovėti toks namas be balkonų? Juk yra šeimų ir su mažamečiais vaikais. Kas atsakys, jei jie iškris per balkoną? Darbo inspekcija man atsakė, kad dabar neturi ką bausti, reikia palaukti, kol bus paskirtas kitas rangovas", - piktinosi Kretingos g. 15 namo gyventojas Remigijus Skarbalius.

Gyventojai bijo ir pagalvoti, kiek laiko užsitęs procedūros, kol bus paskirtas kitas rangovas.

„Buvo nuspręsta renovaciją pradėti pasibaigus šildymo sezonui, kad iki spalio 1 dienos viskas būtų baigta ir naują šildymo sezoną pasitiktume atnaujintame name. Iš pradžių sparčiai prasidėję darbai ilgainiui pradėjo strigti, mums pradėjo aiškinti, esą ministerija neperveda pinigų. Galiausiai subrangovai išsilakstė. Kreipėmės pagalbos ir į miesto valdžią, ir į Seimo narius, tad maždaug prieš mėnesį buvo pervesti pinigai už 11-ojo namo renovaciją, o rugpjūčio 5 dieną - ir už 15-ojo namo renovaciją. Jie gavo pinigus ir nusprendė skelbti bankrotą", - skėsčiojo rankomis gyventojai.

Beje, gyventojai jau gavo ir sąskaitas už renovaciją. Apskaičiuota, kad kiekvienam butui per 20 metų reikės išmokėti 5-8 tūkst. eurų.

Scenarijaus nežino

Dėl savo ateities sunerimę gyventojai vakar bėgo aiškintis ir pas projekto administratorių - UAB „Paslaugos būstui" vadovę Reginą Uznienę.

„Kol kas ir aš neturiu jokio scenarijaus, ką toliau daryti. Man atrodo, kad mūsų šalyje tai pirmas toks atvejis. Bet visos valdiškos institucijos yra informuotos apie situaciją. Bent kol kas niekas nieko mums negali pasakyti, ką reikia daryti toliau, bet aš noriu tikėti, kad greitu laiku bus rasti sprendimai ir iki šildymo sezono renovacijas pavyks užbaigti. Mano žiniomis, "Šilo statyba" visoje Lietuvoje yra apsiėmusi renovuoti 16 daugiabučių, taip pat tvarkė ir kažkokį didelį valstybinį objektą, tad mes ne vieninteliai nukentėję", - vakar pasakojo R. Uznienė.

Jos duomenimis, „Šilo statybai" už padarytus darbus abiejuose Kretingos gatvėje renovuojamuose namuose jau yra pervesta 634 tūkst. eurų - maždaug pusė visos reikiamos sumos. Pagal sutartį Kretingos g. 11 namo renovacija turėtų kainuoti 590 tūkst., 15-ojo namo - 642 tūkst. eurų.

„Pagal dabartinius įstatymus mes negalime kontroliuoti, ar jie atsiskaitė su subrangovais. Patys „Šilo statybos" atstovai sakė, kad esą subrangovams yra sumokėta tik pusė sumos", - pasakojo R. Uznienė.

Jos žiniomis, abiejuose namuose dar liko sutvarkyti šildymo sistemas, o 15-ajame name dar reikia sumontuoti ir balkonus.

„Darbų daug nebeliko, bet jie labai svarbūs. Tačiau aš raginu gyventojus nepanikuoti. Valstybėje yra protingų galvų, kurios ir sugalvos, kaip išspręsti šią keblią situaciją. Ne mūsų valioje nustatyti, ar tai tyčinis bankrotas, ar ne. Dar ne tokios gamyklos bankrutuoja", - ramino gyventojus R. Uznienė.

Pasak jos, „Šilo statyba" renovacijai buvo pasirinkta konkurso būdu kaip mažiausią kainą pasiūliusi bendrovė.

„Matyt jie per daug apsižiojo", - svarstė bendrovės „Paslaugos būstui" vadovė.

Byla dėl UAB „Šilo statyba" bankroto Panevėžio apygardos teisme bus nagrinėjama rugsėjo 4 d.

Išeitis - nutraukti sutartį>

Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta:

Valius Serbenta
Gaila, kad taip atsitiko, ir dar daugiabučių renovacijos proceso metu, bet toks yra gyvenimas - įmonės kartais bankrutuoja. Dabar projekto administratorius turėtų nesnausti ir imtis kuo skubesnių veiksmų - nelaukti, kol bus paskelbtas šio rangovo bankrotas, o inicijuoti sutarties nutraukimą su juo ir ieškoti naujo rangovo. Situacija dabar tam palanki, nes kaip tik dabar daugelis rangovų baigia darbus, tad rinkoje gali būti laisvų įmonių. Manau, kad dar šiais metais dalį darbų bus galima padaryti. Žinoma, pirkimo procedūros šiek tiek užtruks.

Sakote, kad žmonės liko be langų ir nupjautais radiatoriais? To mes nematome, matome statistiką, kad Kretingos gatvės 15 name atlikta 51 procentas suplanuotų darbų. Aš jau prašiau mūsų technikos specialistų, kad susisiektų su bendrove Paslaugos būstui" ir pagelbėtų identifikuoti likusių darbų mastą bei rastų tinkamus sprendimus. Negalima žmonių palikti prieš šildymo sezoną be langų ir radiatorių. Reikia spėriai suktis ieškant naujo rangovo.

Pagal mūsų duomenis, Šilo statyba" iš viso buvo apsiėmusi Lietuvoje renovuoti 16 namų, tik 2 iš jų renovaciją baigė, keliuose darbų net nepradėjo.

Dabar Lietuvoje renovuojama per 1 300 daugiabučių namų, dirba 300 organizacijų. Reikia pripažinti, kad daugiabučių renovacijos segmente labai trūksta rangovinių pajėgumų. Atvažiuoja įmonės ir iš Lenkijos, ir iš Ukrainos. Jei stringa įmonės finansiniai pajėgumai bei vadyba, gali atsitikti tokie atvejai, kaip ir nutiko dabar. Kiek mums teko kalbėti su Šilo statybos" laikinuoju vadovu, esą gautų lėšų jiems nepakako net atsiskaityti su subrangovais. Galbūt buvo tiesiog prasta vadyba, todėl ir teko imtis kraštutinių sprendimų.

Šilutės eta žinios" informuoja, kad bus ieškoma kitų rangovų UAB „Šilo statyba" nebaigtiems daugiabučių renovacijos darbams Šilutėje užbaigti. Jau ruošiami dokumentai dėl Laisvės al. 4 namo renovacijos rangos darbų sutarties nutraukimo ir ieškoma įmonių, kurios apsiimtų užbaigti šiame name pradėtus vamzdynų keitimo darbus.

Esą tam neprieštarauja ir pati UAB „Šilo statyba" vadovybė. Laisvės al. 4 namas - ne vienintelis Šilutės mieste, kuriame „Šilo statyba" nebaigė darbų.

Toks pat scenarijus numatytas ir 9-uoju numeriu pažymėtame daugiabutyje, kurio atnaujinimu rūpinasi „Šilutės būsto" bendrovė.