Tauragiškis Vaidotas (pavardė redakcijai žinoma – DELFI) jau beveik metus kovoja su įmone, iš kurios pirko galimai nekokybiškus blokelius namo statybai. Didžiausia vyro baimė ta, jog kol ginčas teisiškai bus išspręstas, namas gali ir subyrėti.

Tuo metu blokelius pardavusios įmonės vadovas tvirtino, kad jų prekė yra kokybiška, o taip galėjo nutikti, nes statant namą buvo pridaryta daug klaidų.

Blokelius rado parodoje

„Lygiai prieš dvejus metus – 2013 metų rugpjūtį – nusprendžiau pasistatyti namą. Domėjausi įvairiomis statybinėmis medžiagomis, važinėjau po parodas. Mane labai sudomino plungiškių gaminami ekologiški putų betono blokeliai, kurių, kaip teigta, ir aukšta šiluminė varža. Todėl ir nusprendžiau jų įsigyti. Pirkau prekę lietuvišką ir dabar labai gailiuosi“, – istorijos pradžią prisiminė Vaidotas.

Jis iš Plungėje įsikūrusios įmonės „Barmina“ už maždaug 20 tūkst. litų įsigijo blokelių namo statybai.

„Nors namas ir vieno aukšto, bet blokelių pirkau nemažai, nes sienas iš jų mūrijome ir iš lauko, ir iš vidaus, nes norėjau, kad namas būtų šiltas. Dėl blokelių kokybės nekilo jokių abejonių, nes jais jau domėjausi parodoje, jie sertifikuoti, viskas lyg ir buvo gerai. 2013 metų rudenį darbininkai iš blokelių sumūrijo sienas, tuos blokelius klijavo specialiais iš tos pačios įmonės pirktais klijais. Uždengėme stogą ir palikome per žiemą. Bėdos prasidėjo 2014 metų pavasarį, kai jau norėjau imtis namo apdailos. Tada ir pamačiau, kad blokeliai suskilinėję, namo sienose žiojėjo daugybė plyšių“, – pasakojo vyras.

Blokelių įtrūkimus darbininkai „užlopė“ glaistu, bet vis atsirasdavo naujų.

„Blokelių įtrūkimų buvo ne tik iš lauko pusės, bet ir vidinėse namo sienose, kurios visą laiką buvo po stogu. Esant tokiai situacijai, teko atsisakyti namo įrengimo darbų, nes norėjosi tinkamai susitvarkyti sienas, jas nutinkuoti, nudažyti. Taip atėjo ir šių metų pavasaris. Namo sienas nutinkavome, o tada pasirodė, kad blokeliai dar labiau trūkinėja“, – kalbėjo Vaidotas.

Šiemet norėjo įsikelti gyventi

Tuomet jis nusprendė susisiekti su įmonės „Barmina“ direktoriumi Mantu Kelerta. „Jis atvyko prie namo, jį apžiūrėjo, pripažino, kad problema yra jų pagamintuose blokeliuose. Direktorius pasiūlė duoti apdailos medžiagų ir armavimo tinklelį, taip pat prisižadėjo sumokėti susidariusias išlaidas už sienų armavimo atliktus darbus. Žadėtas apdailos medžiagas į statybų objektą pristatė pats direktorius. Tačiau už atliktus darbus jis sumokėti jau nebenorėjo ir nėra sumokėjęs iki šiol“, – teigė pašnekovas.

Jo žodžiais, net ir papildomai atlikus apdailos – fasado sienų armavimo darbus, situacija iš esmės nepasikeitė, sienos vėl sutrūkinėjo.

„Esu įsitikinęs, kad nusipirkau nekokybiškų blokelių, todėl ir turiu didelių problemų. M. Kelerta man bandė aiškinti, kad blokeliai yra kokybiški, o jie trūkinėja, nes juos paveikė drėgmė, šaltis. Palaukite – blokeliai yra pagrindinė statybinė medžiaga, iš kurios statomas namas. Jie turi tarnauti keliasdešimt metų. Juos nutinkuoti ir nudažyti norėjau tik todėl, kad namas gražiau atrodytų, o ne todėl, kad apsaugočiau nuo atmosferos poveikio. Kita vertus, juk trūkinėja ir tie blokeliai, kurie yra namo viduje, kurių tikrai neveikia nei drėgmė, nei šaltis. Šią vasarą jau žadėjau susitvarkyti namą ir įsikelti į jį gyventi, bet visos mano viltys žlugo, nes nežinau, kaip išspręsti problemą. Sienos vis trūkinėja, bijau, kad vieną dieną namas išvis subyrės“, – guodėsi Vaidotas.

Tai galima traktuoti kaip reketą

„Barminos“ direktorius M. Kelerta, išgirdęs DELFI klausimą apie blokelius ir Vaidotą, tik atsiduso: „Tą ginčą gali spręsti nesprendęs, vis tiek neišspręsi. Tiesiog yra toks žmogus, kuris tiki tik savo tiesa ir nieko kito negirdi. Niekada nepripažinau, kad mūsų blokeliai yra nekokybiški, o apdailos medžiagų šiaip padovanojau, kad žmogus susitvarkytų sienas“.

Jis tvirtino, jog statant namą padarytą daug klaidų, todėl sienos ir trūkinėja.

„Viena problemų yra ta, jog Lietuvoje trūksta kvalifikuotų mūrininkų, todėl ir tie blokeliai galėjo būti ne taip sumūryti, o dabar skilinėja. Dar yra toks faktorius, kaip namo pamatai. Nors klientas aiškina, kad jie išlieti jau seniai ir tikrai susigulėję, nebegali slankioti, tačiau niekas negali to garantuoti. Be to, sienos, sumūrytos iš mūsų blokelių, stovėjo dvi žiemas, todėl atmosferos poveikį jie tikrai pajuto. Jei jau daryti ekspertizę, tai ne tik blokelių, bet viso namo statybos proceso. Tik taip galima rasti tiesą, kas šioje situacijoje yra kaltas. O dabartinę situaciją galiu traktuoti, kaip kažkokį reketą, kai žmogus vis reikalauja ir reikalauja papildomų darbų, medžiagų, o už jas mokėti nenori“, – tvirtino M. Kelerta.

Vieniems tinka, kitiems - ne

Vaidotas pabrėžė, jog dar turi ir pirktų blokelių, kurių liko nuo namo statybų.

„Juos paimi į rankas ir jie pradeda byrėti. Ar tai kokybiška statybinė medžiaga? Nemanau. Esu įsitikinęs, kad gaminat tuos blokelius, padaryta kažkokia klaida gamybos technologijoje, todėl jie ir yra nekokybiški“, – savo versiją dėstė pašnekovas.

„Bet kokią plytą, jei ją daužysi, ji subyrės", - atsakymą turėjo M. Kelerta.

Vaidotas prieš porą savaičių raštu kreipėsi į „Barminos“ direktorių M. Kelertą. Rašte vyras prašo imtis visų priemonių ir pašalinti visus trūkumus, kurie susiję su galimai nekokybiškais blokeliais.

„Jie juk statybininkai, jie turi žinoti, kaip išsisukti iš tokios padėties. Manau, kad visas namo sienas reikia apstatyti naujais blokeliais ar kitomis medžiagomis, tačiau jau ne aš turėčiau už tai mokėti, o jie. Neseniai gavau atsakymą, kuriame teigiama, jog mano įsigyti blokeliai yra kokybiški ir „Barmina“ jokių veiksmų daugiau nebesiims“, – kalbėjo Vaidotas.

Todėl jis nusiteikęs kreiptis į Valstybinę ne maisto produktų inspekciją, prašyti, jog būtų atlikta blokelių ekspertizė. Be to, vyras pasiryžęs kreiptis ir į teismą prisiteisti turtinę ir neturtinę žalą.

„Jau neoficialiai kalbėjau su ekspertais. Jie man pavirtino, kad sienos tikrai skilinėja dėl nekokybiškų blokelių, o ne dėl kitų problemų, pavyzdžiui, dėl to, kad pasislinko pamatai ar dar kas nors“, – tvirtino Vaidotas.

M. Kelerta neslėpė, jog Vaidotas yra ne vienintelis klientas, iš kurio sulaukiama skundų dėl blokelių. „Vieniems viskas gerai, kitiems kas nors nepatinka, tačiau kiekvieną situaciją reikia analizuoti individualiai. Galiu garantuoti, kad mūsų blokeliai yra kokybiški, tačiau negaliu atsakyti už aplinkos poveikį“, – kalbėjo verslininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (404)