Seniai žinoma, kad Kinija gamina puikias įvairių prekių klastotes, tačiau ši šalis pranoko pati save, statydama pasaulio miestų ir didmiesčių kopijas. Businessinsider.com pristato 11 miestų, kurių kopijas galima išvysti Kinijoje.

Netoli Kinijos Tiandzino uostamiesčio galima užsukti į „Florentia Village“ – nuodugniai suprojektuotą prekybos centrą, primenantį tikrą Italijos miestą. Čia galima išvysti fontanus, kanalus ir mozaikas, taip pat tokias „vietos“ parduotuves kaip „Gucci“ ir „Prada“. Vienos italų statybos bendrovės pastatytame miestelyje galima pasijusti kaip tikroje Italijoje.

Už kelių valandų kelio nuo Šanchajaus atsidursite Tiandučenge – Paryžiaus imitacijoje su 106 m aukščio Eiffelio bokštu. Nors šį Paryžiaus simbolį supa gyvenamasis rajonas, galintis apgyvendinti iki 10 tūkst. žmonių, jis didžia dalimi yra tuščias.

Pačiame Guangdongo provincijos viduryje įkurta identiška istorinio Austrijos Alpių miestelio – Halštato – kopija. Kinija išleido 940 mln. dolerių, kad pastatytų šio žavingo, į UNESCO saugomų objektų sąrašą įtraukto miestelio kopiją.

Už upės nuo Honkongo įsikūręs „Overseas Chinese Town East (OCT)“ – savotiškas teminis ekoturizmo parkas, kuriame tyvuliuoja dirbtinis ežeras ir stūkso ištisas kvartalas, suprojektuotas pagal Šveicarijos Interlakeno miestą. Interlakeno miestelyje įkurtas penkių žvaigždučių viešbutis su SPA, plyti golfo laukai ir važinėja garvežio traukiamas traukinys. Čia taip pat galima pamatyti Koplyčios tilto (Kappelbrucke) – dengto medinio pėsčiųjų tilto Liucernoje – imitaciją.

Pačioje Pekino širdyje driekiasi Tonghui miesto tarptautinė barų gatvė, suprojektuota pagal vaizdingą Šveicarijos Interlakeno miestą (su Bavarijos ir kitomis Alpių įtakomis). Šioje gatvėje turėjo įsikurti dešimtys barų ir restoranų, turėję po darbų privilioti daugybę žmonių. Tačiau taip neįvyko ir šiandien gatvė yra ištuštėjusi.

Senovinis Tiandzino žvejų kaimelis buvo nušluotas nuo žemės paviršiaus, kad atlaisvintų vietą sumažintai Manhatano kopijai, kuri, pagal statytojų sumanymą, turėjo tapti finansiniu pasaulio centru. Joje buvo numatyta pastatyti Juilliard`o mokyklą ir Rockefellerio bei Lincolno centrų kopijas. Statybų pabaiga buvo numatyta 2019 metais, bet jos įstrigo ir dabar ši vietovė yra virtusi miestu vaiduokliu.

Grįstos gatvės, Viktorijos laikų pastatai ir kampinės aludės: Temzės kvartale (Thames Town), kuris įsikūręs Songdziango rajone netoli Šanchajaus, gali pasijusti kaip tikroje Anglijoje. Kai kurie pastatai yra tikslios Anglijoje stovinčių namų kopijos. Temzės kvartalas sudaro dalį 1-ojo miesto iš devynių miestų gyvenamojo projekto, kuriuo buvo siekiama išvilioti žmones iš perpildyto Šanchajaus ir apgyvendinti juos viename iš devynių Europos įkvėptų rajonų.

Užuot pastatę kokį nors vokiečių pasakų miestelį su pilimi, iš Vokietijos pasamdyti architektai, už Šanchajaus turėję pastatyti Antingo vokiečių kvartalą (Anting German Town), nusprendė būti praktiški ir Kinijoje suprojektavo šiuolaikinį Vokietijos miestą. Miestelis, kuriame turėjo įsikurti beveik 50 tūkst. žmonių, yra beveik tuščias – žmonės gyvena tik kas penktame bute.

Olandų miestelis (Holland Town), dar vadinamas Pudongo Nyderlandais, yra olandiškų stereotipų, nukopijuotų iš Amsterdamo ir Katenbruko rajono Amersforte, kompiliacija, kurioje galima pamatyti kanalus ir vėjo malūnus. Kai kurie pastatai yra tikslios Olandijoje esančių statinių, pavyzdžiui, Nyderlandų jūrų muziejaus ir Amsterdamo parduotuvės „Bijenkorf“, kopijos.

Švedija taip pat buvo nukopijuota itin ambicingame 1-ajame mieste iš devynių miestų projekto. Prie Šanchajaus pastatytas Šiaurės Europos miestelis (North Europe Town) turėjo priminti Švedijos Sigtunos miestą. Jame jaučiama skandinaviška įtaka, įskaitant Švedijos Malareno ežerą ir Islandijos parlamento rūmus. Tačiau šiandien Šiaurės Europos miestelis Kinijoje yra virtęs miestu vaiduokliu.

Už Šanchajaus taip pat buvo pastatytas Pudziango Breeza miestelis (Breeza Citta di Pujiang). Jo architektai italai stengėsi, kad miestelis primintų šiuolaikinį Italijos miestą. Tačiau jų rezultatas – sterilus blokinių gyvenamųjų namų rajonas su keliais vaizdingais kanalais ir žaliomis erdvėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)