DELFI skelbė, kad pasibaigus permainingiems metams nekilnojamojo turto (NT) rinkoje, šiemet laukiama aukso amžiaus prestižinio būsto klasės kategorijoje.

Dėl šios priežasties rinkai tokių projektų ruošiama vis daugiau. Visgi, sėkmingai sumanytas projektas gali susidurti su sunkumais, jei netoliese yra gyventojus bauginanti kaimynystė.

Nekilnojamojo turto bendrovės „Reon“ brokeris Albertas Grajevskis patvirtina, kad dabar susidomėjimas prabangiu NT yra išaugęs, bet kai kurie prabangūs būstai dar laukia savo pirkėjų.

Vienas tokių namų – 2013 m. pastatytas namas Žolyno gatvėje. Dviejų aukštų name yra 6 prabangūs butai, kurių kvadratinio metro kaina siekia 1,8-2 tūkst. eurų (6,22-6,91 tūkst. Lt), priklausomai nuo to, ar butas įrengtas, ar su daline apdaila. Butų plotai didėja nuo 70 kv. m.

Pašnekovas pasakoja, kad šio namo butais Antakalnyje žmonės domisi ir turtą noriai apžiūri. Tačiau retas nepastebi, kad šalia prabangaus namo - Antakalnio morgas.

„Namas yra orientuotas į kokybę, o ne į kiekybę, nes kitas statytojas gal būtų padaręs daugiau butų ir mažiau patogumo - visame Žolyno g. name yra tik 6 butai, - kalbėjo A. Grajevskis. - Vertinant kainas Antakalnyje, tai yra kainų vidurkis.“

Jis vardijo, kad namas turi ir daugiau privalumų: vieta patraukli strategiškai, šalia yra įkurtas parkas, pastato viduje - didelės erdvės, uždaras kiemas, vietos automobiliui. Tačiau pašnekovas pripažįsta, kad netoliese esantis morgas veikia pirkėjų apsisprendimą, ar pirkti kaimynystėje esantį būstą.

įvairios kaimynystės
„Šiek tiek (morgo kaimynystė – DELFI) paveikė, bet kai kuriems žmonėms tai netrukdo. Netoliese yra ir penkiaukščių namų, - kalbėjo jis. - Ten butų yra daug daugiau ir jie yra išpirkti. Ta vieta yra plėtojama, nes yra patraukli. Jeigu ten nebūtų paklausos, aplink nebūtų statomi namai, bet, žinoma, (morgo kaimynystė – DELFI) šiek tiek veikia, nes vieni yra psichologiškai stipresni, kiti lengviau pasiduoda tokiems dalykams. Bet yra prabangių namų ir Rokantiškėse, prie kapinių, tad priklauso nuo požiūrio, vieniems tai trukdo, kitiems ne. Namas yra pastatytas pagal visus reikalavimus, langai yra maksimaliai pakelti, kad jeigu tas morgas ir bus, tiesiogiai su juo kontakto nebūtų.“

Brokeris dėsto, kad teritorija buvo plėtota turint lūkesčių, kad morgas bus iškeltas už miesto, kaip ir kiek toliau esantis troleibusų parkas.

„Morgas ten yra likęs nuo senų laikų, kai ta vieta buvo miesto pakraštys, - kalbėjo A. Grajevskis. - Bet didelio poveikio morgas nedaro, ten visi gyvena, yra pripratę ir į tai nekreipia dėmesio. Tas pats troleibusų parkas, vieniems gal tai didelė bėda, kitiems bėdos nėra.“

Vardija ne pačias maloniausias kaimynystes

Bendrovės „ReSolution“ Gyvenamojo NT grupės vadovas Darius Ringaitis, paklaustas, ar kaimynystė daro įtakos turto pardavimui, pasidalijo savo patirtimi.

Darius Ringaitis
„Be abejo, kad kaimynystė veikia. Esu turėjęs parduodamų objektų šalia kapinių, gal tai nėra baisu, nes kapinės paprastai yra aptvertos, apaugusios medžiais, bet esu turėjęs objektą, kurio langai išėjo į Antakalnio morgą: patikėkite, žmonių emocija buvo prasta. Kai žmogus jau yra palaidotas, vienas reikalas, nes matomos tik gėlytės, o kai pro tavo langus praveža negyvą žmogų, yra visa kas kita, - pasakojo jis. - Turėjau tikrai neblogą butą su vaizdu į morgą, ir dėl vaizdo žmonės sakė ne.“

Pasak jo, patrauklumo parduodamam turtui neprideda ir šalia esantys triukšmo šaltiniai, pavyzdžiui, oro uostas ar geležinkelio stotis.

„Prie kalėjimo žmonėms gyventi atrodo ne taip baisu, kaip prie Stoties. Matyt, atrodo, kad tas, kas yra kalėjime, nėra toks baisus, nes jis turbūt ten pateko darydamas nusikaltimus prie Stoties. - šmaikštavo pašnekovas. - Tas rajonas po truputį tvarkosi, bet dar šleifas dar yra. Mažiau patraukus yra ir Savanorių pr., dėl galimai nesaugios kaimynystės.“

Paklaustas, ar pirkėjams kelia nerimo ligoninės, D. Ringaitis sako ne, priešingai, tai galima įvardinti kaip privalumą.

„Pavyzdžiui, Santariškės – labai mėgiamas rajonas, aplink daug žalumos, jį mėgsta ir vyresnio amžiaus žmonės, kurie gali nueiti ir pasidaryti tyrimus, aišku, užsiregistravę prieš pusę metų, - dėstė jis. - Gal kai miesto centre, Bokšto g., buvo venerinių ligų ligoninė, tai galėjo turėti poveikio, bet dabar vargu.“

Visgi, anot pašnekovo, tai, kas nebūtina miesto centre ar gyvenamosiose vietovėse - tiek morgas, tiek kalėjimai ar kolonijos - turėtų būti iškelti už miesto ribų. Jei vaizdas žmonėms nepatinka, tai yra argumentu derėtis dėl kainos.

„Tikrai nei morgo, nei kalėjimo neturėtų būti gyvenamosiose miesto teritorijose, - mano D. Ringaitis. - Bet NT pardavimus veikia ir prasta kaimynystė, pavyzdžiui, netoliese esantis bendrabutis ar šalia stovintis neprižiūrėtas individualus namas. Neprižiūrėti gyvenamieji pastatai kelia asociacijų, kad juose gyvena nepasiturintys, veikiausiai problemų, pavyzdžiui, su alkoholiu, turintys asmenys, o tokia kaimynystė niekam nepatinka. Užtenka vieno blogo kaimyno ir vertė sumažėja, žinoma, ir atvirkščiai.“

Verslininkai, dirbdami su NT turtu netoli kapinių ar kalėjimų, sako su sunkumais nesusiduriantys.

Statybų bendrovės „Okrema“ direktorius Vytautas Lasauskas, kurio įmonė yra įgyvendinusi projektą sostinės Rokantiškių g., netoli Rokantiškių kapinių, teigė, kad žmonės nesibaimina gyventi netoli kapinių.

„Na, tos kapinės nėra labai arti, - kalbėjo pašnekovas. - Bet kaip tik sakoma, kad prie kapinių labai gerai gyventi, ramu.“

Prieš keletą metų 16 butų daugiabutį sostinės Gudų gatvėje pastačiusios bendrovės „Garantas“ savininkas Petras Vasiliauskas DELFI sakė, kad nors netoli daugiabučio yra pareigūnų pataisos namai ir geležinkelio stotis, verslininko nuomone, namas yra labai geroje vietoje.

„Mūsų namas yra arčiau Senamiesčio. Galvoju, kad vieta yra tikrai nebloga, jeigu pėsčias per septynias minutes gali nueiti iki Aušros vartų. Iš kitos pusės, kadangi netoli yra Sniego gatvė, kurioje yra pareigūnų kolonija, nors kaip ir keistai tai skambėtų, bet visame pasaulyje pagal nusikaltimų skaičių, kuo arčiau kalėjimo ar panašios įstaigos, tuo saugiau. Kitas dalykas yra tai, kad visai netoli yra sena cerkvė. Reikia turėti omenyje tai, kad anksčiau šventovės būdavo statomos tikrinant energetinius laukus“, – tuomet komentavo jis.

Patraukliausi prabangai - trys rajonai

A. Grajevskis, prekiaujantis įvairiu NT, dėsto, kad geriausiais rajonais parduoti prabangiam turtui, yra keli. Tai – Senamiestis, Valakampiai, Žvėrynas.

„Senamiestyje didelis srautas potencialių pirkėjų yra ir užsieniečiai. Dabar pastebėjome, kad pirkėjų srautą iš Rytų kiek pristabdė ir geopolitinė padėtis, nes anksčiau jų buvo ganėtinai nemažai, žmonės NT pirko kaip saugiklį ar investiciją dėl jo vertės“, - pasakojo jis.

Pasak brokerio, kainos šiuose prestižiniuose sostinės rajonuose taip pat yra didesnės nei vidutinės ir kylą nuo 3 tūkst. eurų už kv. m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)