Šį kartą nesutarimas tarp vietos gyventojų ir nekilnojamojo turto vystytojų kilo sostinės Užupio rajone. Zarasų g. jau kuris laikas kyla naujas daugiabutis, tačiau šalia gyvenantys užupiečiai pastebėjo – namas stiebiasi daug aukščiau nei jam leista pagal detalųjį planą ar statybų leidimą.

Gyventojai piktinasi: naujai kylantis daugiabutis darko Užupio vaizdą. O pyktį dar labiau kursto tai, kad pastatas statomas Bernardinų kapinių pašonėje ir savo aukščiu užstoja vaizdą į istorines kapines.

Užupio bendruomenės administratorė Rėda Brandišauskienė portalui DELFI teigė, kad pagal galiojantį detalųjį planą ir statybos leidimą namas turėjo susidėti iš požeminio, cokolinio bei 2 normalių su mansarda aukštų. Maksimalus pastato aukštingumas nurodytas 12 m.

Nežino, kiek pastatas dar augs

Deja, gyventojai, iš šono stebėję statybas, dabar suskaičiuoja mažiausiai 6 aukštus ir nežino, kiek pastatas žada dar kilti.

„Yra bandoma įteisinti jau atliktas statybas: keičiamas detalusis planas, o paskui bus bandoma statybos leidimą koreguoti, o tada jau įteisinti tai, kas jau pastatyta“, - tvirtino Užupio bendruomenę atstovaujanti R. Brandišauskienė.

Moteris teigia, kad pastatas iškilo Bernardinų kapinių vizualinės apsaugos zonoje ir darko vaizdą.

R. Brandišauskienė pateikė dokumentus, kuriuose matyti pakoreguotas detalusis planas, kuriame norima pakeisti pastato maksimalų aukštingumą iš 12 m į 17 m.

Į konfliktą tarp gyventojų ir statytojų įsivėlė ir Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinis padalinys, kuris šių metų kovo mėnesį buvo nuvykęs apžiūrėti, kaip iš tiesų vyksta statybos.

„Apžiūros metu (departamento padalinys – red.) nustatė, kad žemės sklype statomas pastatas, kurį sudaro pastatyta požeminė dalis ir šeši antžeminiai aukštai. Be to, pažymime, kad dar tik planuojama žemės sklypo detaliojo plano sprendinių korektūra, kuria planuojama keisti nustatytą statinio aukštį, aukštingumą, o minėtas pastatas jau pastatytas.“, - teigiama institucijos rašte, pateiktame Kultūros paveldo departamentui.

Vilniaus teritorinio padalinio inspektoriai pabrėžė, kad padalinys nėra ir nebuvo pritaręs tokio sprendimo daugiabučio statybos techniniam projektui.

Padalinio vadovas Vitas Karčiauskas teigė, kad Užupyje pastatas pastatytas visiškai pagal kitą projektą nei buvo sutvarkyti dokumentai. Pasak jo, Kultūros paveldo departamentas dar pernai rugsėjį dėl šių statybų kreipėsi į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybų inspekciją, tačiau tuomet sulaukė atsakymo, kad viskas vyksta pagal projektą.

Įpareigojo pažeidimus pašalinti

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos atstovė spaudai Vida Aliukonienė teigė, kad šiam daugiabučiui leidimas statyti išduotas pernai balandžio 8 d.

„Inspekcijos Vilniaus skyriui gavus skundą dėl šio objekto statybos, pareigūnai atliko statinio statybos patikrinimą vietoje ir nustatė, kad pažeidžiami esminiai statinio projekto, kuriam įgyvendinti išduotas leidimas, sprendiniai“, - teigė ji.

Pasak inspekcijos atstovės, dėl to statytojui šių metų balandžio 2 d. buvo surašytas savavališkos statybos aktas ir bus pateiktas privalomasis nurodymas per pusę metų pašalinti savavališkos statybos padarinius.

„Už šį pažeidimą statytojui taip pat bus surašytas ir administracinio teisės pažeidimo protokolas bei  skirta Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta bauda. Dėl rangovo ir statybos techninio prižiūrėtojo netinkamo pareigų atlikimo kreipsimės į jų kvalifikacijos atestatus išdavusį Statybos produkcijos sertifikavimo centrą, prašydami įvertinti šių statybos dalyvių veiklą“, - tęsė inspekcijos atstovė spaudai.

Vadovaujantis Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros įstatymu, asmuo, kuriam pateiktas privalomasis nurodymas pašalinti savavališkos statybos padarinius, turi teisę teisės aktų nustatyta tvarka parengti statinio projektą ir, sumokėjęs Statybos įstatyme nustatytą įmoką už savavališkos statybos įteisinimą, gauti statybą leidžiantį dokumentą tais atvejais, kai žemės sklype, kuriame nustatyta savavališka statyba, tokio statinio statyba yra galima pagal galiojančius detaliuosius planus, taip pat bendruosius planus ar specialiojo teritorijų planavimo dokumentus ir tokia statyba neprieštarauja imperatyviems aplinkos apsaugos, paveldosaugos, saugomų teritorijų apsaugos teisės aktų reikalavimams.

„Ar teritorijų planavimo dokumentuose ir statinių projektuose laikomasi Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymo ir kitų nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugą reglamentuojančių  teisės aktų reikalavimų, kontroliuoja Kultūros paveldo departamentas“, - teigė V. Aliukonienė.

Vystytojas situacijos nepakomentavo

Nors Statybų inspekcija įpareigojo statytoją pašalinti pažeidimus, kol kas internete vis dar siūloma įsigyti Zarasų g. 15 pastatytus butus. Kaip nurodoma internetiniame puslapyje, name parduodami 28 butai. Nurodoma, kad pastatas 6 aukštų. 4 ir 6 aukštuose numatomos terasos.

Projektą vykdo UAB „HQ Development“, kurio vadovas – Nerijus Grigaliūnas.

Portalui DELFI pavyko balandžio pradžioje susisiekti su įmonės vadovu, tačiau telefonu pateikti komentaro apie vykdomas ne pagal projektą statybas N. Grigaliūnas atsisakė. Jis pažadėjo situaciją nupasakoti susitikus gyvai su portalo žurnalistais.

Po savaitės pabandžius susisiekti su N. Grigaliūnų šis iš pradžių nekėlė ragelio. Vėliau telefonu atsiliepęs vyras tvirtino, kad įmonės vadovas yra palikęs telefoną ir negali kalbėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (341)