Statistika rodo, kad žmonės aktyviau domisi galimybe apsigyventi nuosavame name. Tuomet pageidaujantys įsikurti nuosavame name ieško atsakymo į vieną iš esminių klausimų: pirkti pastatytą ar statyti pačiam?

Šiuo metu nuosavą namą kartu su gamybinėmis patalpomis Klaipėdoje statantis Vidas Vilčinskas skaičiuoja, kad padorų namą su daline apdaila ūkiniu būdu (statant savo rankomis – DELFI) galima pasistatyti iki 450 eurų už kvadratinį metrą.

„Jeigu samdote pagalbinį darbininką, iš karto galiu pasakyti, kad jeigu rasite gerą pagalbininką, tai labai apsimoka. Tokiu atveju bendra sąmata pakils 20-30 proc., bet padvigubės statybų tempai. Jeigu kiekvienai operacijai atlikti samdote meistrus, sąmata beveik dvigubėja, samdant įmonę išlaidos dar labiau išauga. Kol kas meistrus samdžiau tik krosniai mūryti, o pamatai, sienos, stogas žmogui, turinčiam elementarų techninį išprusimą yra įkandami“, - su DELFI patirtimi dalijosi jis.

Pasak pašnekovo, prieš imdamiesi savo rankomis statyti namą žmonės turi įvertinti du dalykus: ar turi reikiamus įrankius arba gali į juos investuoti maždaug 3 tūkst. eurų ir ar turi techninį išprusimą.

„Būtinai reikia įvertinti savo techninį išprusimą, jeigu tai jums yra svetima, geriau nepradėti, nes bus daug problemų. Yra tiek daug sudėtingų dalykų įvairiuose etapuose, tačiau juos įmanoma išspręsti turint techninį išprusimą. Galiu pasakyti, kad statybos yra bukas reikalas, 80-90 proc. jo sudaro fizinė ištvermė ir tik 10 proc. išmanymas“, - pasakojo V. Vilčinskas.

Jis skaičiuoja, kad namą su vienu pagalbiniu darbininku dirbant kasdien galima pastatyti per metus.

„Aš niekaip neįsivaizduoju, kaip galima statyti namą dirbant samdomą darbą, tokiu atveju vienintelis kelias yra samdyti įmonę. Tačiau turite įvertinti, kad tada permokėsite kokį 50 tūkst. eurų. Taip pat jeigu visiškai nesusigaudote techniniuose dalykuose ir turite pakankamai pinigų statyboms, tuomet irgi apsimoka įmonę samdyt“, - kalbėjo pašnekovas.

Būna, kad parduoda pigiau nei kainuoja statybos

Dalius Gedvilas
Paklaustas, ką patartų daryti žmogui, nežinančiam, ar pirkti pastatytą, ar stati pačiam, Lietuvos statybininkų asociacijos vadovas Dalius Gedvilas sako, kad atsakymas priklauso nuo laikotarpio.

Pavyzdžiui, jau pastatytą namą visada geriau pirkti per krizę.

„Tuo metu, kai Lietuvoje buvo sprogęs NT burbulas, namų kainos buvo labai geros, pastatyti pačiam kainavo gerokai brangiau nei pirkti. Kokybę būtų buvę galima išsirinkti gerą, o reikalingos papildomos investicijos nebūtų pabranginusios namo tiek, kad būtų buvę pigiau statytis pačiam“, - DELFI sakė jis.

Pasak pašnekovo, po NT kainų burbulo sprogimo statybininkai skaičiuodavo, kad pastatyti namą kainuotų 20-30 proc. brangiau nei jis parduodamas pabaigtas. Tiesiog tuo metu žmonės buvo priversti parduoti turimą turtą dėl finansinių sunkumų.

„Šiuo metu yra daugmaž atitikimas tarp statybos ir nekilnojamojo turto kainos. Skirtumas būna tik statytojo ir pardavėjų pelnas. Statybose pelno normos yra nedidelės, taigi daugiausiai tai gali būti 6-10 proc.“, - kalbėjo asociacijos vadovas.

Praėjusiais metais statybose pelningumas buvo 3,6 proc.

Dažnas pirkėjas šių išlaidų nepaskaičiuoja

„Norėčiau atkreipti dėmesį, kad dauguma NT objektų Lietuvoje parduodami su daline apdaila. Tai iškreipia vaizdą. Žmonės pirkdami turtą dažnai nepaskaičiuoja, kiek jiems kainuos visa apdaila“, - atkreipė dėmesį D. Gedvilas.

Pašnekovas skaičiuoja, kad ekonominės klasės namo apdaila kainuoja 250-300 eurų už kvadratinį metrą. Norintys prabangesnio įrengimo turėtų šią sumą dvigubinti.

Pasak D. Gedvilo pasirinkimui, kaip elgtis norint persikelti į nuosavą namą, įtakos turi ir tai, kiek kainuos infrastruktūros įrengimas.

Šiuo metu Aplinkos ministerija ruošia Infrastruktūros įstatymą, kuris ateityje draus statybas, jeigu nėra sutvarkoma kvartalo infrastruktūra.

„Anksčiau būdavo taip, kad pastato namą, tačiau nėra net privažiavimo prie jo“, - sakė jis.

„Geriausia, kad žmogus, norintis pasistatyti namą, bent kelioms valandoms pasisamdytų konsultantą, kuris jam užduotų daugybę klausimų ir leistų pamąstyti apie tai, apie ką jis net nepagalvojo“, - patarė D. Gedvilas.

Sudėliojo už ir prieš

Arnoldas Antanavičius
NT paslaugų bendrovės „Inreal“ konsultacijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius sako, kad į šį klausimą vieno atsakymo negali būti, nes tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus ir individualios situacijos.

„Žiūrint iš finansinės pusės, vienareikšmiško atsakymo taip pat nėra, bet iš patirties matome, kad dažniausiai statantys sau linkę manyti, kad tokiu būdu jie užtikrins būsto kokybę bei komfortą, be to pasistatys pigiau. Neretai nutinka taip, kad nepavyksta suvaldyti projekto sąnaudų ir galutinė sąmata būna gerokai didesnė nei planuota. Tad realybėje dažnai pirkti jau pastatytą namą yra pigiau, bet labai atidžiai reikėtų vertinti tokių objektų kokybę (apšiltinimą, komunikacijas, medžiagiškumą ir pan.) ir, žinoma, susitaikyti, kad toks pirkinys greičiausiai bus tipinis – „vienas iš daugelio“, - DELFI komentavo jis.

Pasak A. Antanavičiaus, sau statomo kokybiško ekonominės klasės namo kaina su įrengimu, tačiau be sklypo kainos, svyruoja nuo 650 iki 700 eurų/kv.m.

Taigi ekonominio individualaus namo statyba kainuotų apie 100-120 tūkst. eurų priklausomai nuo dydžio bei medžiagų parinkimo. Pridėjus sklypo kainą, kuri priklauso nuo dydžio, vietovės, esamos infrastruktūros ir pan. ir vidutiniškai siekia 30-50 tūkst. eurų, galutinis investicijų į tokį namą dydis galėtų siekti apie 130-170 tūkst. eurų.

Tuo metu individualių namų, statomų pardavimui, kainos skiriasi labiau. Aplink Vilnių ekonominės klasės individualūs namai vidutiniškai parduodami už 130-170 tūkst. eurų.

„Dėl masiškumo ar ekonomiškesnių medžiagų panaudojimo, tokių namų statybos savikaina vidutiniškai siekia 580-650 eurų/kv.m, taigi namo statybos kaina vidutiniškai siekia 85-100 tūkst. eurų. Jei sklypas yra vienas iš daugelio didesniame masyve, tikėtina, jog jo įsigijimo kaina taip pat buvo kiek mažesnė ir galėjo vidutiniškai siekti 20-40 tūkst. eurų. Tai reiškia, kad bendras tokios investicijos dydis gali vidutiniškai siekti 105-140 tūkst. eurų“, - paaškina jis.

A. Antanavičius sudėliojo argumentus už ir prieš perkant jau pastatytą namą ir statant jį pačiam.

Argumentai už Argumentai prieš
Pirkti pastatytą ·   Taupomas laikas ·    Dažniausiai mažesnė ir aiški galutinė kaina ·   Paprasčiau gauti būsto paskolą ·    Dažnai naudojamos prastesnės kokybės/ pigesnės medžiagos  ·     Dažniau pasitaiko statybinio broko (reikia labai atidžiai rinktis turtą, pasikviesti į apžiūras statybininką ir pan.) ·   Dažniausiai pasitaiko paprastesni architektūriniai sprendimai, išplanavimai, nes statytojai „štampuoja" tipinius projektus
Statytis pačiam ·   Pasiekiama aukštesnė darbų kokybė  ·     Išskirtiniai, labiau pritaikyti paties poreikiui architektūriniai sprendimai ·   Emocinis pasitenkinimas rezultatu ·    Reikia skirti ypatingai daug laiko ·     Nukenčia darbinė/ profesinė veikla ·     Reikia daugiau statybinių žinių  ·    Sunku suvaldyti projekto sąnaudas - dažniausiai jie gerokai viršija pradinį įsivaizdavimą  ·    Sudėtingiau parduoti sau statytą namą tiek dėl išskirtinių architektūrinių sprendimų, tiek ir dėl nesuvaldytų sąnaudų, nes turto vertintojai ne visada gali jį įvertinti tiek, kiek buvo išleista statant

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (519)