Kairas kenčia nuo didelės taršos, eismo kamščių, pernelyg gausios populiacijos, augančių nuomos kainų ir žlungančios infrastruktūros. Egiptas nusprendė sujungti savo jėgas su Jungtinių Arabų Emyratų kūrėjais ir sukurti naują sostinę, kuri savo ambicingu infrastruktūros projektu nustebins pasaulį, skelbia „CNN“.

Vis dar pavadinimo neturintis miestas turėtų užimti daugiau nei 150 kvadratinių mylių (388 kvad. kilometrai), apytiksliai tai prilygtų JAV Denverio miesto dydžiui. Šioje naujoje sostinėje apsigyventi galėtų apie 7 mln. gyventojų, teigia vyriausybės atstovų ir projekto kūrėjų komanda.

Dabartinėje Egipto sostinėje Kaire šiuo metu gyvena apie 18 mln. gyventojų, todėl judėti mieste ir už jo ribų labai sudėtinga, todėl vyriausybės idėja grįsta prielaida, kad tai galėtų padėti sumažinti spūstis Kaire, kuriame ateinančiais dešimtmečiais žmonių populiacija išaugs dvigubai.

Kol kas nėra žinoma tiksli naujojo miesto vieta, tačiau manoma, kad miestas turėtų išdygti šalia Kairo rytinės dalies – jis bus arčiau Raudonosios jūros ir tarp dviejų didžiausių greitkelių – „Suez“ ir „Ain Sokhna“.

Projekto ambicijos iš tiesų didelės – planuojama, kad kartu su naujomis ambasadomis ir vyriausybės pastatais, turėtų būti įrengtas ir tarptautinis oro uostas, kuris bus didesnis nei „Heathrow“, saulės energijos ūkiai, 40 tūkst. viešbučio kambarių, beveik 2 tūkst. mokyklų, 18 ligoninių. Visus pastatus jungs daugiau nei 6000 mylių kelių ruožas.

Jeigu planas skamba iš tiesų ambicingai ir išdidžiai, tokio projekto išlaidos – dar didesnės. Ministro Mostafa Madbouly teigimu, toks projektas Egiptui atsieis 45 bilijonus JAV dolerių (42,47 bln. Eurų).

Žinią apie naująją sostinę lydėjo įspūdinga interneto svetainė, kurioje vaizduojama būsima moderni ir naujausiomis technologijomis alsuojanti Egipto sostinė, kurioje stikliniai dangoraižiai ir baseinai

Naujos sostinės planas turėtų būti įgyvendintas grupės asmenų, kurie pristatomi kaip „privatus nekilnojamo turto investuotojų fondas, kurį sudaro tarptautiniai investuotojai, besidomintys investavimu ir plėtros partnerystėmis“. Šiam fondui vadovauja Jungtinių Arabų Emiratų kūrėjas Mohamedas Alabbaras.

M. Alabbaras išgarsėjo po to, kai jo vadovaujama Dubajaus įmonė „Emaar Properties“ suprojektavo didžiausią pasaulyje pastatą „Burj Khalifa“.

Egiptas nėra vienintelė valstybė, kuri nusprendė perkelti savo sostinę, Mianmaras neseniai įgyvendino tokį projektą ir iš perpildyto Jangono miesto perkelė savo sostinę į naująjį Neipydą miestą. Nigerija 1990 m. perkėlė savo sostinę į Abują.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)