Todėl idėjų turinčių verslininkų akys krypsta į atokesnes vietas. Šiuo metu atgimimą išgyvena stoties rajonas, kuriame per trumpą laiką atsidarė kelios miestiečių pamėgtos vietos: „Ali šokoladinė“, restoranas „Keulė rūke“ ir baras „Dėvėti“.

Nekilnojamojo turto specialistai DELFI sako, kad populiarumo sulaukus vienai viešojo maitinimo įstaigai, aplink ims kurtis kitos ir taip pasikeis apleisto ir pavojingo rajono veidas.

Verslininkus toliau nuo Senamiesčio širdies stumia patalpų trūkumas ir didelės nuomos kainos.

Nuo šio rudens Bazilijonų gatvėje smagurius viliojančios „Ali šokoladinės“ savininkas Ali Gadžijevas DELFi sakė norėjęs, kad pas jį užsuktų ne atsitiktiniai praeiviai, bet specialiai atvykstantys klientai.

Ali Gadžijevas
„Senamiesčio centras ir vadinamosios „garbės rato“ gatvės neatrodo mielos, Senamiestyje visuomet norisi lįsti į gatveles ir ieškoti naujų dalykų. Pavyzdžiui, vaikštinėjant užsienyje šiek tiek įžengus į šalį visuomet randi pačius įdomiausius dalykus. Be to, aš norėjau didelių vitrininių langų, o senamiestyje tai neįmanoma, nes erdvės eina į gylį“, - kalbėjo jis.

Pasak pašnekovo, toks verslo modelis pasiteisino.

„Manau, kad daug kas apie tai galvoja (nesaugumą – DELFI), tačiau mes dirbame iki 20 val., neparduodame alkoholinių gėrimų. Taigi žmonės pas mus užsuka, pasmaguriauja ir išeina. Tikiuosi, kad vieta vis labiau keisis su mano ir kitų kaimynų atėjimu“, - vylėsi A. Gadžijevas.

NT paslaugų bendrovės „Ober-haus“ Senamiesčio skyriaus vadovas Marius Čiulada DELFI sakė, kad plonytė riba skiria skiria senamiestį prieš ir už Aušros Vartų.

„Stoties rajonas tokiu liks visada, tačiau jis yra šalia ypatingai aktyvaus Senamiesčio, nes už Aušros Vartų yra visai kita turto klasė ir kitos kainos. Natūralu, kad toje plonytėje riboje visuomet vyks pasikeitimai ir visada bus norinčių pabandyti. Kai ten atsiranda vieta, tampanti tam tikru mados klyksmu, natūralu, kad aplink jį kuriasi kiti. Juk niekas negalėjo patikėti, kad kavinė „Bistro 1Dublis“ turės pasisekimą Šopeno gatvėje “, - DELFI komentavo NT paslaugų bendrovės „Ober-haus“ Vilniaus Senamiesčio biuro vadovas M. Čiulada.

Pasak jo, tokios vietos verslininkams yra patrauklios dėl mažesnių kainų, kurios, lyginant su Senamiesčio širdimi, gali skirtis ir kelis kartus.

Marius Čiulada
„Be to, kitas aspektas, kad Senamiestyje tiesiog nėra patalpų, nes jos užimtos. Ką Jūs darote, jeigu turite idėją, tačiau niekaip nerandate patalpų Senamiestyje? Ieškote ten, kur yra laisvų. Tuomet renkatės iš siūlomų variantų“, - kalbėjo pašnekovas.

Be to, anot jo, Mindaugo gatvėje pastaruoju metu pastatyta arba statoma naujų butų, taip į šį rajoną pritraukiant naujus turtingesnius gyventojus.

„Taip atsiranda kokybiškesnių prekių ir paslaugų paklausa. Manau, kad tas rajonas yra pasmerktas pokyčiams“, - kalbėjo pašnekovas.

Paklaustas, kuri Vilniaus vieta dabar turėtų ruoštis atgimimui, M. Čiulados nuomone, tai turėtų būti vadinamosios Šnipiškės, kurios yra tarp Žalgirio gatvės ir Konstitucijos prospekto.

NT paslaugų bendrovės „Inreal“ Konsultacijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius sako, kad verslininkai rinkdamiesi vietą, kur įsikurti, vis mažiau paiso stereotipų.

Arnoldas Antanavičius
„Patalpos Stoties rajono prieigose ir pietinėje senamiesčio dalyje įgauna daugiau patrauklumo ir daugiau paklausos. Žmonių srautai ten yra neblogi, nuomos kaina yra kur kas mažesnė, todėl pradedantiems verslams tai yra nebloga vieta. Matome, kad nuomininkai vis mažiau baidosi tų vietų ir turi mažiau stereotipų. Be to, sėkmės istorijos paskatins kitus eiti paskui“, - DELFI komentavo jis.

Pašnekovo teigimu, naujam verslui išsilaikyti Senamiesčio širdyje yra nelengva.

„Lyginant su senamiesčiu, Stoties rajonas yra mažiau patrauklus dėl savo vietos, bet šiame rajone įsikūrusios ir besikuriančios maitinimo įmonės stengiasi tai kompensuoti siūlydamos kokybiškesnį maistą, didesnes porcijas. Jos tai gali daryti, nes patiria kur kas mažesnius patalpų išlaikymo, o tuo pačiu ir verslo, kaštus. Kaip rodo praktika, ši strategija pasiteisina ir stoties rajone įsikūrusios maitinimo įmonės susilaukia sėkmės“, - kalbėjo A. Antanavičius.

Vilniaus senamiestyje maitinimui skirtų patalpų nuomos kaina vidutiniškai siekia 15-40 eurų/ kv. m, priklausomai nuo patalpų dydžio, vietos. Tuo tarpu stoties prieigose galima išsinuomoti už kur kas mažesnę kainą – vidutiniškai už 6-10 eurų/kv. m. 

NT apžvalgoje „Inreal“ atkreipia dėmesį, kad maitinimo ir gėrimų teikimo veiklos apimtys 2014 metais išaugo dar sparčiau – 10,4 proc. ir pasiekė 418 mln. eurų.

Išaugęs vartojimas kūrė ir atitinkamas prielaidas didėti susidomėjimui maitinimo paslaugoms tinkamomis patalpomis tiek prekybos centruose, tiek ir prekybinėse gatvėse.

Bendrovė atkreipia dėmesį, kad dėl susidariusios situacijos, Vilniaus senamiestyje, kur itin ribota patrauklių patalpų maitinimui pasiūla, nuomos kainos per 2014 metus kilo 10-20 proc., o tam tikrais atvejais – ir dar daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (231)