Rinkos dalyviai pripažįsta, kad butų savininkai elgiasi panašiai – apvalina kainas, tačiau vieni tai daro jas keldami, kiti mažindami.

Peržvelgus į šiuo metu išsinuomoti siūlomus butus Vilniuje, matyti, kad kainos „pritemptos“ prie eurų, pavyzdžiui, už vieno kambario butą Karoliniškėse prašoma 310 eurų (1070 Lt), 44 kv. M butas Naujamiestyje siūlomas už 203 eurus (701 Lt) per mėnesį.

Šį rudenį pradėjusi žvalgytis, o gruodį intensyviai ieškoti nuomojamo buto vilnietė Miglė DELFI pasakojo pastebėjusi akivaizdžiai suapvalėjusias kainas.

„Ieškojau 1-2 kambarių buto, kurio nuomos kaina siektų daugiausiai 850-900 litų (246-260 eurų). Jau gruodžio mėnesį buvo jaučiama, kad kainos sausio mėnesį kis – bent jau taip pasirodė iš nuomininkų, su kuriais teko susitikti, kalbų. Vienų kainos tarsi suapvalėjo, pavyzdžiui, teko skelbimuose matyti butą, kurio kaina litais dabar yra 604 litai, o eurais – 175. Neabejoju, kad anksčiau ji buvo 599 ar 600 litų“, - kalbėjo mergina.

Pasak jos, vienas išsinuomoti butą siūlęs nuomotojas neslėpė, kad jam padedantis NT agentas paskaičiavo, kad eurais turėtų būti maloni akiai suma.

„Kad nuomos kainos gali keistis, girdėjau ir iš kitų. Viena draugė nuomojasi butą senos statybos name už kelis šimtus litų, tačiau nuomininkė užsiminusi, kad atėjus eurui, kainą teks perskaičiuoti. Tiesa, sakė, kad ji kilti neturėtų. Man asmeniškai nepasirodė, kad kainų pasikeitimas didelis, tačiau kad kainos keitėsi apvalinant jas į euro pusę, neabejoju. Pati radau butą, kurio nuomos kaina bus apvali – 10 litų didesnė, nei buvo skliaustuose nurodyta kaina litais“, - kalbėjo Miglė.

Vilnietis Aloyzas irgi tapo „akiai malonios sumos“ auka – kartu su euro įvedimu jam būsto nuoma brango apie 20 eurų (70 Lt).

„Būstą netoli centrinės miesto dalies nuomojuosi nebe pirmi metai. Paskutinį kartą, dar prieš naujuosius metus, mokant nuomą buto savininkė pasakė, kad kartu su euru apvalina ir mokestį – vietoje 800 Lt (232 eurai) teks mokėti 250 eurų, kas yra daugiau nei 60 Lt. Tai nėra kažkoks drastiškas brangimas, tačiau akivaizdu, kad euras buvo pretekstas pakelti nuomą“, - guodėsi vyras.

Pasak jo, dėl kelių dešimčių eurų kainos pokyčio jis neplanuoja keisti gyvenamojo būsto – net neabejoja, kad kitur kainos irgi yra ar bus pakeltos.

Bendrovės „Nuomos biuras“ vadovas Martynas Šulnius sako, kad nuomotojai elgiasi skirtingai, tačiau jaučiamas laikinas nuomininkų pasimetimas

„Vieni stengiasi pakelti kainą, o kiti kaip tik susimažinti. Po Naujųjų metų apskritai yra sunkiau išnuomoti butus, nes rinka neatsigavusi po švenčių. Žmonės yra šiek tiek pasimetę, mato kainas eurais ir negali įvertinti, kiek kainuoja litais. Jaučiamas laikinas pasimetimas. Be to, šiuo metu yra tinkamas laikas nuomininkams, nes savininkai nori kuo greičiau išnuomoti būstus, kad nereikėtų mokėti už šildymą“, - DELFI komentavo jis.

Esminių pokyčių nėra

Audrius Šapoka
Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-haus“ Būsto departamento vadovas Audrius Šapoka DELFI sakė, kad būstų savininkai savo elgesiu yra pasidaliję maždaug po lygiai: pusė kainas apvalina į viršų, kita pusę – į apačią.

„Vis dėlto didesnė nuomotojų dalis supranta, kad padidinę nuomos kainą jie sumažina savo konkurencingumą. Kita medalio pusė, kad apvalinimas net ir į didesnę pusę dažniausiai nesiekia 5 proc. nuomos kainos, taigi tai niekaip negali pakeisti NT nuomos paklausos ir klientų elgesio“, - komentavo jis.

Pasak pašnekovo, rudenį, kai būna aktyviausias nuomos laikotarpis, kainos padidėja 10-15 proc. Kitais sezonais, o ypač žiemą, jos nukrenta 10-15 proc.

„Šis sausis nėra niekuo ypatingas, nuomos sandorių yra, tačiau gerokai mažiau nei rudenį. Taip pat galiu pasakyti, esminių pokyčių nuomos rinkoje tikrai nėra“, - teigė A. Šapoka.

Pasak jo, vieno kambario butas naujos statybos name vidutiniškai kainuoja 200-350 eurų (690-1208 Lt) per mėnesį. Senos statybos būstai kiek pigesni – vieno kambario butą galima išsinuomoti už 150-200 eurus (517-690 Lt).

Naujos statybos ekonominės klasės dviejų kambarių buto nuoma Vilniuje mėnesiui kainuoja 900-1600 Lt (260-463 eurai) priklausomai nuo rajono. Senesnės statybos butai yra iki kelių šimtų litų pigesni.

Pigiausiai naujos statybos butai kainuoja S. Neries gatvėje, Pašilaičiuose, Perkūnkiemyje, brangiau tenka mokėti tuose rajonuose, kurie yra arčiau centro – Šiaurės miestelyje, Žvėryne, Antakalnyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (458)