Vilniuje pasaulinio garso architektas D. Libeskindas dirbs su sporto ir sveikatingumo centro „Vilnius Beacon“ (liet. „Vilniaus švyturys“) Liepkalnio slidinėjimo kalne projektu, skelbia Vilniaus miesto savivaldybė. Statybas planuojama pradėti 2015 m. ir baigti 2016 m., Vilniuje sukuriant naują turizmo traukos centrą.

Skaičiuojama, kad projekto įgyvedinimui reikėtų apie 2-2,5 mln. Lt, numatyta, kad savivaldybė tvarkys viešąją infrastruktūrą, t. y. privažiavimus ir stovėjimo aikšteles, o partneriai, kurie valdo kalną 20-iai metų, turės investuoti savo lėšas. Kokiomis dalimis investicijos pasiskirstytų, turėtų paaiškėti, kai bus atliktas galutinis techninis projektas.

Naujasis sporto ir sveikatingumo centras yra pusiaukelėje tarp oro uosto ir Vilniaus istorinio bei verslo centrų. Iki šiol Liepkalnio slidinėjimo centras veikė tik žiemą, tačiau naujasis sporto ir sveikatingumo centras sporto veiklų pasiūlys ir žiemą, ir vasarą.

„Vilniuje esu buvęs anksčiau, man Vilnius labai patinka ir jam jaučiuosi artimas, užaugau visai netoli – Lenkijoje, o mano žmonos didelė dalis šeimos yra kilusi iš Vilniaus“, - kalbėjo D. Libeskindas.

Pasak jo, žmonės dažnai klausia, kodėl jis Vilniuje ėmėsi mažiausio per savo karjerą projekto.

„O aš atsakau, kad miestai konkuruoja tarpusavyje ir net ir maži miestai yra konkurentai didmiesčiams, - sakė D. Libeskindas. - Nors pastatas yra ir nedidelis, jis galėtų pritraukti daug žmonių ir tapti konkurenciniu pranašumu.“

Kalbėdamas apie tai, kaip kūrė projektą Liepkalnio sporto kompleksui, architektas dėstė, kad galvojo apie Vilniaus simbolį - Gedimino pilį - ir jos sraigtinius laiptus.

„Tai nedidelis ir nebrangus pastatas, bet mano idėja, kad jis būtų patrauklus, tinkamas ir šeimoms su vaikais, ir žmonėms, kurie čia atvyktų ne tik slidinėti, bet ir dėl iš čia atsiveriančių vaizdų, - teigė D. Libeskindas. - Tai yra kuklus projektas, tačiau jis kaip brangakmenis."

Įgyvendinant projektą planuojama naudoti medieną apdailai, į pastatą bus integruotos saulės baterijos.

Planuojama, kad investiciją į Liepkalnio slidinėjimo komplekso atnaujinimą atsipirktų per 7-8 metus.

„Grąža būtų ir miestui, nes kiekvienas į Vilnių atvažiavęs turistas per dieną aplanko kelis objektus, o pagal mūsų turizmo skatinimo koncepciją, reikia pasiekti, kad turistas Vilniuje praleistų viena diena daugiau nei dabar, tai atneštų 200-300 mln. Lt papildomų pajamų per metus”, - kalbėjo Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Įsikurtų Liepkalnio kalne

„Vilnius Beacon“ yra kuriamas Liepkalnio kalne esančioje pagrindinėje Vilniaus slidinėjimo bazėje, kurios viršukalnė yra ir aukščiausias Vilniuje taškas. Šis projektas pagrįstas kontrastuojančia geometrija. Plano centre yra apskrita erdvė su atvira sporto arena, o kraštuose stovi du pagrindiniai pastatai. Konstrukcijas jungia spiraliniai zigzagai.

Pastatas su pagrindiniu įėjimu yra kalno šlaite, kurį atkartoja šlaitinio stogo linija ir vingiuotas fasadas – pro čia patenkama į centrinę areną. Viduje lankytojus pasitinka didelė erdvė po atviru dangumi, kur galima rasti bilietų kasas, nuomos punktus, krautuvėles.

Šiaurės rytų kryptimi, natūraliai pratęsdamas kraštovaizdį, į kalno šlaitą įkonstruotas pagrindinis pastatas vingiuota stogo linija. Trijų aukštų konstrukcija atveria panoraminius apačioje glūdinčio miesto vaizdus. Pirmo aukšto atviroje priesalyje įrengtas Regioninio parko informacijos centras, o daugiafunkcinė erdvė visus metus gali būti naudojama renginiams ir konferencijoms. Antrame aukšte numatyta bistro su atvira terasa, iš kur galima patekti tiesiai į rytinį šlaitą. Viršutiniame aukšte planuojamas restoranas.

Pagrindiniai projekto partneriai yra „State Trade Co.“, kurie yra ir projekto operatoriai, bei „Start Vilnius“. Projekto partneriai, Liepkalnio slidinėjimo kompleksą laimėję administruoti 20-iai metų, administruoja dar 3 slidinėjimo kompleksus Latvijoje.

Liepkalnio žiemos ir vasaros pramogų sporto centro projektas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (183)