Naujasis prekybos centras pastatytas netoli istorinės vietos, vadinamos Chodynkos lauku, ir užima 36 futbolo aikščių plotą, tad maskviečius, be abejonės, sužavėjo savo didybe. Deja, rusų piniginėms traukiantis daugiau nei 500 parduotuvių ir 80 restoranų – daugelis jų vis dar statomi – turinčiame prekybos centre kol kas daugiausiai tik žvalgomasi.

Sekmadienio, lapkričio 30-osios, popietę aplink „Aviapark“ centre stovintį akvariumą buriavosi minia žmonių, kurie mielai pozavo nuotraukoms tropinių žuvų ir dumblių fone. Jaunas šeimas žavėjo ant kojokų vaikštantys klounai, lėlių šou ir pučiamųjų ansamblio pasirodymas. Kiti pirkėjai tvarkė savo vaikų riedlentes šalia viršutiniame prekybos centro aukšte esančio riedlenčių centro.

Regis, kad 230 tūkstančių kvadratinių metrų užimančios parduotuvės ir butikai visiems čia susirinkusiems atsidūrė antrame plane.

„Atėjome čia dėl to, kad gyvename kaimynystėje, – sakė dviejų vaikų motina Irina Jermakova. – Vaikai taip pat norėjo pamatyti akvariumą. Turiu pasakyti, kad rimtai nesidairėme nei vienoje tų parduotuvių“.

Didžioji dauguma iš 43 žmonių, sekmadienio vakarą važiavusių nemokamu transportu iš „Aviapark“ iki metro stotelės „Dinamo“, buvo tuščiomis rankomis. Į milžinišką prekybos centrą maskviečius gena veikiau smalsumas nei vartotojiškumas.

Nuo metų pradžios rublio vertė krito trečdaliu ir paskutinę rudens dieną vienas doleris kainavo 50,32 rublio. Sparčiai menkstant rusų perkamajai galiai praėjusią savaitę kompanija „Apple“ savo produkciją Rusijoje esančiose parduotuvėse pabrangino 25 procentais – taip bandoma prisitaikyti prie nusilpusios šalies valiutos.

Turint omenyje daugiau nei 8 procentus siekiančią infliaciją tampa aišku, kad kainos pastebimai auga ir maisto produktų parduotuvėse, pabrango net ir Rusijoje gamintos prekės. Nuo spalio iki lapkričio kietųjų kviečių miltai pabrango daugiau nei 70 procentų – tai praėjusią savaitę naujienų agentūrai „Interfax“ sakė makaronų gamyklos generalinis direktorius.

Avalynės parduotuvei vadovaujanti Oksana, nepanorusi atskleisti savo pavardės, tvirtino, kad verslas pirmąją „Aviapark“ veiklos savaitę „nebuvo blogas“.

„Mums labai smagu, esame veiksmo centre, – džiaugėsi ji, turėdama omenyje tai, kad jos parduotuvė yra netoli akvariumo. – Į parduotuvę ateina daug žmonių. Mūsų kainos demokratiškos, taigi nemanau, kad ekonominė situacija mums kels problemų“.

Vienas iš dviejų „Aviapark“ pagrindinių investuotojų yra Igoris Rotenbergas, dėl krizės Ukrainoje į JAV, Europos Sąjungos, Kanados ir Norvegijos juoduosius sąrašus įtraukto statybų ir bankininkystės magnato Arkadijaus Rotenbergo sūnus. Rotenbergas Vyresnysis ilgą laiką buvo Rusijos prezidento Vladimiro Putino dziudo kovų partneris.

Prekybos komplekso „Aviapark“ statybos prasidėjo prieš dvejus metus, kai Rusijos ekonominės perspektyvos atrodė kur kas geriau. 2012 metais šalies ekonomika artėjo link prieškrizinių aukštumų, BVP stabiliai augo vos lėčiau nei tikėtieji 3,4 procento, o naftos kainos buvo pasiekusios ketverių metų aukštumas.

Nors situacija pasikeitė, „Aviapark“ darbuotojai stengiasi neprarasti optimizmo dėl prekybos centro ateities.

„Nežinau, kaip tai atrodys darbo dieną, bet šį savaitgalį čia buvo tikrai daug žmonių, – sakė 26 metų Nurinas Duisenbekovas, dirbantis riedlenčių centre. – Aš tik stebiuosi, kad čia nėra „McDonald's“. Čia turbūt dėl sankcijų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (214)