Pirmasis inspektorių desantas Vilniuje sustojo prie statybų, kurios vyksta šalia prekybos centro „Ikea“. Čia statomas 40 tūkst. kv. m prekybos centras „Nordika“. Pažeidimų šioje statybų aikštelėje nenustatyta.

Inspektoriai į pagalbą yra pasikvietę ir policijos pareigūnus.

VMI vadovo pavaduotojas Artūras Klerauskas žurnalistams prie statybų aikštelės sakė, kad išimtinės VMI dėmesio sritys yra pridėtinės vertės mokestis ir mokesčiai, susiję su darbo santykiais.

„Lankantis veiklos vietose galima nustatyti tokius faktus ir tokias aplinkybes, kurių ir geriausi analitikai turbūt nenustatytų. (...) Vykdant patikras yra įprasta gauti darbuotojų paaiškinimus. Reikia pasakyti, kad maža dalis darbuotojų išdrįsta konstatuoti, kad darbo užmokestis mokamas ne tik oficialiai, bet dalis jo mokama ir neoficialiai“, - tvirtino jis.

Paklaustas, kodėl patikrinimams buvo pasirinkta būtent ši statybų aikštelė, jis sakė, kad tai buvo padaryta atsitiktine tvarka. Pasak VMI vadovo pavaduotojo, visame pasaulyje pripažįstama, kad statybos yra viena rizikingiausių sričių.

Artūras Klerauskas
„Mūsų lankymosi tikslas statybos objektuose nėra tik iš objekto bėgančių nelegalių darbuotojų sugaudymas, mes turime daugiau tikslų: rangovų, subrangovų nustatymas, tiekėjų nustatymas. Vėliau surinkta informacija analizuojama, apibendrinama ir daromos atitinkamos išvados“, - dėstė A. Klerauskas.

Pasak jo, šiemet atlikus daugiau nei 400 patikrinimų statybų sektoriuje nustatyta apie 13 mln. Lt nesumokėtų mokesčių.

Laikinai vyriausiojo darbo inspektoriaus pareigas einantis Gintaras Čepas žurnalistams sakė, kad Lietuvoje pastebima tendencija, kai darbuotojai įdarbinami 4-6 val., tačiau realiai dirba ilgiau.

„Net ir šioje aikštelėje patikrinimas vyksta nuo sargų iki transporto įmonių, iki subrangovų, manau, kad gali būti pažeidimų dėl darbo-poilsio laiko pažeidimų“, - svarstė jis.

Pasak inspektoriaus, statybų sektorius yra vienas iš rizikingiausių.

„Šiame sektoriuje dėl darbų specifikos, dinamikos darbo laiko trukmės pažeidimai yra daugiausiai nustatomi. Taip pat, ne paslaptis, kad dalis atlyginimo, ypatingai mažesniuose objektuose, yra mokama vokeliuose“, - dėstė G. Čepas.

Iš viso ketvirtadienį Lietuvoje bus patikrinta 20 statybos įmonių ir 15 viešojo maitinimo įstaigų.

Inspektoriai tvirtina, kad didžiuosiuose miestuose statybų ir viešojo maitinimo objektai pasirinkti naudojant atsitiktinę atranką, todėl nereikėtų jų vertinti kaip rizikingiausių.

Ketvirtadienio popietę VMI išplatino informaciją, kad po mokesčių mokėtojų vizitavimų statybų objektuose ir viešojo maitinimo įstaigose darbas persikelia į kabinetus: surinkta daugybė medžiagos apie tikrintose įmonėse dirbančiųjų tikruosius darbo laikus, gauta informacija apie statybų rangovus, subrangovus ir kitus asmenis, buvusius statybų objektuose.

„Visa ši informacija dabar lyginama su oficialiai įmonių deklaruojamais duomenimis, vertinama, kurios įmonės „nusipelnė“ griežtesnio VMI dėmesio, t.y. kontrolės veiksmų. Nors vizitavimų tikslas nebuvo gaudyti lakstančius „nelegalus“, jų mokesčių inspektoriai rado visuose miestuose. Jau dabar tiksliai žinoma, kad rimtų nemalonumų įmonės turės dėl 7 nelegalų, 1 neblaivaus asmens. Darbo saugos, laiko apskaitos pažeidimai dar fiksuojami. Mokesčių mokėtojų vizitavimai vyksta toliau“, - pranešime cituojamas VMI atstovas spaudai Darius Buta.

Pasak VMI, rizikingi mokesčių mokėtojai griežtiems kontrolės veiksmams atrenkami trejopai: atliekant turimos informacijos analizę, gaunant pranešimus apie mokestinius pažeidimus iš gyventojų ir įmonių bei atliekant stebėseną ir vizitavimus.

VMI duomenimis, per pastaruosius dvejus metus 23,4 proc. padaugėjo pažeidimų dėl darbo ir poilsio organizavimo reikalavimų nesilaikymo, pernai 6,2 proc. daugiau nustatyta pažeidimų dėl darbo apmokėjimo (už viršvalandinį ir nakties darbą bei už darbą poilsio ir švenčių dienomis) reikalavimų nevykdymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)