Šią savaitę Palangos savivaldybės administracija pasirašė sutartį su Kultūros ministerija dėl 2,415 mln. litų skyrimo Palangos istorinei vilai „Anapilis“ restauruoti ir pritaikyti visuomenės poreikiams. Lėšos skirtos iš Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmų paramos.
Skirta suma sudaro maždaug 80 proc. viso projekto vertės, todėl likusiais pinigais turės pasirūpinti kurorto savivaldybė.
„Po viešųjų pirkimų žiūrėsime, kokia tiksliai kaina bus pasiūlyta. Kitą dalį finansavimo spręsime, galbūt kreipsimės į Kultūros paveldo departamentą“, - BNS sakė Palangos meras.

Pasirašius lėšų skyrimo sutartį nedelsiant bus skelbiamas viešųjų pirkimų konkursas.

„Šiemet restauravimo darbai turėtų prasidėti. Galvojame, kad iki rugsėjo mėnesio turėsime (konkurso - BNS) nugalėtojus, ir jie iškart pradės darbus“, - svarstė Š.Vaitkus.

Paklaustas, kiek restauravimas galėtų trukti, jis „Anapilį“ lygino su kurhauzu, kurio didelė dalis buvo išvis sudegusi.

Kurhauzas, kuris atstatytas nuo pamatų praktiškai, buvo restauruotas per pusantrų metų. Manau, kad šitas objektas („Anapilis“ - BNS) turėtų būti restauruotas greičiau. Manau, per metus“, - teigė meras.

Grafų Tiškevičių laikus menanti medinė vila sovietmečiu buvo gerokai pakeista, o senieji šio pastato brėžiniai nėra išlikę, atkurti autentišką vilą specialistams teks pasitelkiant senuosius atvirukus, nuotraukas. Po išsamių tyrimų nustatyta, kurios pastato interjero detalės yra autentiškos, koks buvo senasis išplanavimas, kokia buvo vilos sienų spalva.

Pagal sumanymą, antrajame pastato aukšte veiks Palangos krašto muziejus. Eksponatus jam, pasak mero, jau dabar neša Palangos ir Šventojos gyventojai.

„Noriu pasidžiaugti, kad žmonės, senieji palangiškiai, šventojiškiai jau prinešė tiek eksponatų, kad, duok Dieve, kad jie visi ten sutilptų“, - sakė Š.Vaitkus.

Restauruojant „Anapilį“ pirmajame aukšte esanti koncertų salė, kuri pristatyta buvo sovietmečiu, taip pat bus atnaujinta – čia galės vykti miesto renginiai, akustiniai, dainuojamosios poezijos koncertai.
„Anapilis“ - vienas iš įdomiausių ir labiausiai žinomų tos senosios architektūros statinių visame Lietuvos pajūryje. XIX amžiaus vila su ypatinga aura. Svarbu ir tai, kad čia bus uždara erdvė kultūros renginiams pirmame aukšte. Jų kurorte nėra per daug. Turbūt visa Lietuva dar prisimena koncertus buvusiame „Vandenio“ muzikos klube. Su nostalgija kalba apie „Anapilyje“ tvyrojusią ypatingą aurą. Atgaivinus tą vilą tiek palangiškiai, tiek miesto svečiai vėl galės mėgautis puikiais muzikos vakarais senojoje viloje“, - kalbėjo kurorto vadovas.

Medinė vila yra nekilnojamojo kultūros paveldo vertybė. Ji pastatyta XIX amžiaus pabaigoje, laikoma viena iš pirmųjų grafų Tiškevičių šeimos vilų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)