Žino tikslią datą

A. Kupčinskas pasakoja, kad Kauno politikai prieš dvejus metus pritarė, kad Kaunui reikalingi kongresų rūmai. Praėjusiais metais vyko idėjų konkursas, o geriausiu projektu pripažintas O. Ir H. Minkovskių gatvėje esančiame sklype numatytas statyti stiklinis pastatas, primenantis popierinį lėktuvėlį.

Kauno meras sako, kad detalusis planas jau parengtas, rugsėjį jis turėtų būti patvirtintas. A. Kupčinskas jau įvardija ir konkrečią datą, kad rūmai stovės.

„Galutinis mūsų tikslas – 2018 metai vasario 16-oji, kai valstybė minės savo šimtmetį. Manome, kad kuo prasmingiausia jį būtų pasitikti ne tik sutvarkius Laisvės alėją, ne tik sutvarkius S. Dariaus ir S. Girėno sporto centrą, bet ir pasitinkant su nauju objektu – nauja koncertų ir konferencijų sale. Ji ne mažiau reikalinga ir naudinga nei „Žalgirio“ arena. Tokias procedūras mes jau esame praėję. Dabar esame panašioje situacijoje, kaip 2008 metais su „Žalgirio“ arena. Rezultatą matome saloje. Manau, rezultatą matysime ir čia po 3-4 metų, būtent 2018 metais“, - antradienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo A. Kupčinskas.

Kauno vadovai jau dabar pripažįsta, kad kongresų rūmai nebus pelningi ir veikiausiai jiems reiks skirti dotacijas iš savivaldybės biudžeto. Tai nuo planų statyti rūmus neatbaido.

E. Montvidas pažadėjo koncertą

Kiek netikėtai spaudos konferencijoje dalyvavo ir žinomas operos solistas E. Montvidas.

Vienas garsiausių Lietuvos tenorų tikino, kad Kaunas jau „išaugo“ 500 vietų filharmoniją, kuri laikinajai sostinei tapo per maža.

„Kiekvienas miestas turi turėti savo banką, paštą, bažnyčią, teatrą ir būtinai koncertų salę. Šio objekto Kaunui trūko. Paradoksalus dalykas, kad kiekvieną dieną mus lydi menas, kultūra. Galbūt kritikai šio sumanymo sakytų, kad Kaune jau yra koncertų salė, bet iš tikro ir man pačiam teko matyti vaizdą, kai žmonės apgulę filharmonijos kasas negauna bilietų. Ji tiesiog per maža“, - kalbėjo E. Montvidas.

Žeria kritiką vilniečiams

Spaudos konferencija antradienį buvo pavadinta „Kultūros infrastruktūrai skirtų ES pinigų dalybos – ar Koncertų, kongresų ir konferencijų rūmai Kaune už 80 mln. Lt ar Tautos namai Vilniuje už 300 mln. Lt?“.

2014–2020 m. Europos Sąjungos struktūrinės paramos finansinėje perspektyvoje Lietuvai pirmą kartą skirta 350 mln. litų, skirtų kultūros infrastruktūrai plėtoti.

Pastaruoju metu vykstančių viešųjų konsultacijų dėl 2014–2020 m. ES kultūrinės paramos panaudojimo galimybių kultūros sektoriuje metu Kultūros ministerijoje pristatyti didžiausių šalies miestų planuojami objektai.

Preliminariais skaičiavimais, Kauno kongresų rūmų vertė gali siekti apie 80 mln. Lt. Rūmuose bus dvi koncertų salės – 1500 vietų pagrindinė ir 720 vietų transformuojama salė su vaizdu į Kauno senamiestį ir naujamiestį, šiuolaikinio ir modernaus meno ekspozicinės erdvės, restoranas ir restorano terasa su vaizdu į Nemuną ir Kauno senamiestį, 1440 vietų pakrantės amfiteatras, 500 vietų stogo terasos amfiteatras.

Tuo tarpu Vilniaus meras pristatė ant Tauro kalno planuojamą statyti Tautos namų projektą, kurio vertė siekia 300 mln. Lt. Už šiuos pinigus norima perimti privatiems savininkams priklausančius Profsąjungų rūmus ir pastatyti Tautos namus, kuriose būtų klasikinės muzikos salė su 1,5 tūkst. vietų ir papildoma 600 vietų sale. Kauno vadovai įsitikinę, Vilniaus projektas yra per brangus, be to esą reikia atsižvelgti į regioninius projektus, o ne visą dėmesį koncentruoti tik į sostinę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)