Skirtingais keliais į šį Karibų jūros skalaujamą miestelį atvykusios lietuvės Raminta Lilaitė ir Rūta Ulevičiūtė kartu su jų širdies draugais iš Italijos nusprendė imtis nekilnojamojo turto (NT) verslo. Be to, Raminta kartu su savo draugu yra investavusi ir į prabangią vestuvių organizavimo oazę džiunglėse.

„Viskas prasidėjo tada, kai per pasaulinę finansų krizę 2008 m. praradau darbą reklamos ir ryšių su visuomene agentūroje Niujorke. Tada vietoj to, kad ieškočiau kito darbo, nusprendžiau susirasti klientų pati, nes turėjau patirties ryšiuose su visuomene. Ankstesniame darbe mano klientas buvo Meksikos turizmo taryba, su kuria ir toliau tęsiau darbą. Aš rūpinausi prie Karibų jūros esančio Riviera Maya regiono reklama. Kurti nuosavą verslą buvo geriausias sprendimas mano gyvenime, nes tada turėjau visišką laisvę dirbti, iš kur noriu ir kada noriu“, - DELFI pasakojo 15 metų Niujorke gyvenusi Raminta.

Bendraudama su Meksikos turizmo taryba mergina pamažu susirado ir daugiau klientų iš minėto regiono.

„Dirbdama su klientais iš Meksikos ten lankydavausi 6-7 kartus per metus.Vieną sykį gavau labai patrauklų pasiūlymą investuoti į naujai atidaromą vestuvių plotą“, - verslo pradžią Tulume prisimena ji.

Lietuvė kartu su savo vaikinu italu investavo į plotą, o vestuvių rengimu rūpinsis ilgametę šio darbo patirtį turinti Meksikos įmonė, organizuojanti prabangias vestuves.

„Tai yra žemė prie jūros džiunglėse, kur rengiamos labai aukštos lygio vestuvės ir įvairūs vakarėliai. Taigi praėjusį rudenį išvažiavome į Meksiką, ten praleidome pusę metų tyrinėdami rinką ir dirbdami su naująja investicija. Kadangi mano vaikinas yra architektas-inžinierius, jis rūpinosi statybomis“, - pasakojo Raminta.

Pirmosios vestuvės šioje oazėje turėtų vykti liepą.

„Dabar turtingi žmonės ir įžymybės nori, kad jų vestuvės vyktų labai privačiai gamtos apsuptyje. Meksikoje labai populiaru rengti vestuves viešbutyje ant jūros kranto, tačiau visada iškyla problema, kad ten pliažai nėra privatūs, taigi per ceremoniją gali praeiti žmonės su maudymosi kostiumėliais ir rankšluosčiais. Mūsų vieta, į kurią investavome, yra labai privati, į ją galima patekti tik džiunglių keliais“, - turtingųjų pageidavimus atskleidžia pašnekovė.

Mato galimybę lietuviams

Besirūpindami šiuo projektu Raminta kartu su draugu pamatė dar vieną verslo nišą.

„Būdami ten pamatėme beribes galimybes ir tuo pačiu sutikome kitą porą, kuri ten gyveno beveik dvejus metus – lietuvė Rūta su savo vaikinu iš Italijos. Taigi keturiese nusprendėme įkurti kompaniją, kuri ne tik parduoda žemę, bet ir siūlo architektūrinį projektą, rūpinasi statybos ir, klientų pageidavimu, gali užsiimti objekto nuoma“, - kalbėjo Raminta.

Pasak jos, Riviera Maya regioną turistai atrado visai neseniai. Jo pagrindinis miestas yra Kankunas, kuriame įsikūręs ir oro uostas. Šis miestas turistų buvo atrastas prieš 20 metų, centrinis pakrantės turistų traukos kurortas vadinasi Playa del Carmen, kuris vos prieš 15 metų dar buvo nepanašus į turistų oazę: miestelyje plytėjo smėlio gatvės ir slampinėjo vienas kitas hipis.

„Tačiau jis ėmė labai sparčiai augti, vienais metais jis buvo sparčiausiai augęs miestas visame pasaulyje. Dabar tai yra turistinis miestas su daug viešbučių ir restoranų. Kitas miestelis, kuris vadinamas dar miegančiu, bet tuoj sprogsiančiu ir yra Tulumas“, - pasakojo lietuvė.

Tulumas nuo Kankuno yra nutolęs maždaug 130 km. Taigi prognozuojama, kad šiame miestelyje esantis NT ateityje gerokai pabrangs.

Įkūrusi NT bendrovę ketveriukė ėmė siūlyti investavimo tarpininkavimo paslaugas norintiems uždirbti iš NT šiame mieste.

„Pastebima tendenciją, kad į Tulumą pradeda važiuoti daug įžymybių, Holivudo aktorių, pavyzdžiui, Demi Moor ar Julia Roberts. Šis miestelis laikomas oaze, kurioje gyvenimas vyksta pagal ekolologijos principus, pavyzdžiui, visa elektra gaminama iš saulės jėgainių. Pliažai šioje vietoje yra vieni gražiausių pasaulyje“, - sakė Raminta.

Dabar, anot jos, žemės ir nekilnojamojo turto kainos yra labai prieinamos.

„Tokia galimybė galėtų būti įdomi ir lietuviams, nes jie nuolat skundžiasi dėl šaltų žiemų ir blogo oro. O ten yra viena nuostabiausių tropinių vietų pasaulyje“, - atkreipė dėmesį pašnekovė.

Jos teigimu, sklypas vasarnamiui dešimt minučių nuo jūros kainuoja 40 tūkst. eurų. Visa investicija su žemės pirkimu ir vilos su baseinais pastatymu galėtų kainuoti 100-120 tūkst. eurų.

„Jeigu klientas savo būstą norėtų išnuomoti, jis gautų mažiau 10-15 proc. metinę grąžą nuo investicijų“, - skaičiuoja Raminta.

Pašnekovė kol kas nežino apie Tulume investavusius lietuvius: „Man atrodo, kad lietuviai dar nelabai žino apie šią vietą, nes dažniausiai būna taip, kad kažkas nuvažiuoja, tada išgirsta kiti ir pradeda važiuoti“.

Tiesioginis skrydis iš Frankfurto į Kankuną trunka 9-10 val.

Pagrindiniai investuotojai šioje vietoje yra italai, meksikiečiai ir amerikiečiai.

„Čia yra labai daug italų. Sakyčiau, kad Tulumas dabar yra pusiau itališkas. Kaip žinote, dabar Italijoje ekonominė situacija yra nekokia, taigi tie, kurie turi lėšų, nenori jų investuoti Italijoje ir ieško kitų vietų. Kadangi ten jau yra didelė italų bendruomenė, tai jie, panašiai kaip lietuviai, vieni per kitus čia atvyksta“, - pasakoja Raminta.

Ko reikėtų pasisaugoti Meksikoje

Pasiteiravus, ar nebaisu investuoti Meksikoje, kuri garsėja narkomafijos kartelių kovomis, Raminta sakė: „Šalies kriminogeninė situacija labiausiai yra išpūsta JAV žiniasklaidos. Riviera Maya yra visiškai saugus turistinis regionas, visi karteliai koncentruojasi prie JAV ir Meksikos sienos. Žinoma, dar yra kelios vietos Meksikoje, kur nepatarčiau važiuoti ir aš niekada nebuvau. Tačiau turistiniai regionai yra labai saugomi ir ginami šalies valdžios, nes turizmas yra labai svarbus pajamų šaltinis“.

Tačiau ji pataria labai atsargiai pirkti žemę Meksijoje.

„Meksikoje valstybė yra padalijusi žemę žmonėms, ji netgi turi specialų pavadinimą – echido žemė. Kartais užsieniečiai apgaunami, ta žemė jiems parduodama labai pigiai, bet paskui paaiškėja, kad žemė neturi savininko ir niekas jos negalėjo parduoti. Taigi nereikėtų pirkti žemės iš nepažįstamų meksikiečių, reikėtų dirbti su nekilnojamojo turto agentūromis. Yra buvę atvejų, kai naivūs amerikiečiai prarado visus savo pinigus“, - kalbėjo Raminta.

Tulumas yra pietryčių Meksikos miestas, garsėjantis ne tik įspūdingais paplūdimiais, bet ir majų civilizacijos miesto liekanomis. Mieste gyvena 28 tūkst. gyventojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (752)