„Tai prasidėjo nuo kompiuterių: architektus tai įgalino kurti tokius pastatus, kurie anksčiau buvo neįmanomi. (...) Trimačio modeliavimo priemonės įgalino sukurti vizualinę pastatų išraišką – tokią, kokią anksčiau atvaizduoti buvo per sudėtinga tradicinėmis priemonėmis“, - teigė P. Čepaitis.

Pasak jo, architektai dabar susiduria su problema: tų pastatų, kuriuos jie gali suprojektuoti, tradicinėmis priemonėmis pastatyti nebeišeina. „Tas kokybinis žingsnis statybų technologijoje yra dar neįvykęs, bet jis yra labai pribrendęs“, - tvirtina architektas.

Viešą erdvę pasiekiant tokiems eksperimentams kaip 3D spausdinimas, kai statybininkus pakeičia spausdintuvas, „iškepantis“ realaus dydžio namą pagal jam nurodytus brėžinius, P. Čepaitis teigia, kad tai – ateities technologijos.

„3D spausdinimas yra daugiau negu technologija – tai ir tam tikra mąstysena, kaip mes suprantame gamybą apskritai. Tai neliečia vien tik statybos sferos, tai liečia ir kitas gamybos sferas. (...) Po truputį į žmonių galvas įsitvirtina idėja, kad tu gali turėti vieną aparatą, kuris tau gali padaryti bet ką. Tau nereikia fabriko, tau užtenka vieno pakankamai nedidelių gabaritų aparato“, - teigia P. Čepaitis.

Gresia pramonės revoliucija? „Iš esmės taip“, - sako P. Čepaitis.

Visą laidos „Reikia architekto“ įrašą klausykite čia.