Bendrovės „Statybų studijų centras“ direktorius Linas Mikaila bendraudamas su potencialais užsakovais pastebi, kad ankstesniais metais keturi iš dešimties, o šį pavasarį net septyni iš dešimties, planuojančių statyti namus, turėjo projektus, kurie visiškai nepakeliami jų biudžetui.

„Statant namą pinigus skaičiuoja ir techninius sprendimus priima vyrai, o lemiamą balsą pasirenkant sklypą, namo projektą, estetinį vaizdą ir namo planavimą turi moterys. Kalbėdamas apie namus dažnai miniu automobilio pavyzdį. Taigi turbūt žinote, kad nėra vienareikšmiško atsakymo, kiek kainuoja automobilis, nes yra įvairios jų klasės, be to, tas pats automobilis pakeitus variklio galingumą, vidaus sistemas gali kainuoti kur kas brangiau nei kitas taip pat atrodantis“, - statybų parodoje „Resta“ paskaitoje „Kiek kainuoja ir kiek trunka individualaus namo statybos“ sakė jis.

Pačia didžiausia žmonių klaida pranešėjas vadina per menką pasiruošimą statyboms.

Linas Mikaila
„Projektavimo procesas dažnai laikomas beveik nereikalingais popieriais, už kuriuos reikia kažkam mokėti. Nesakau, kad tai yra vyraujantis mentalitetas, bet jeigu lietuvis galėtų nusibraižyti namo architektūrinį projektą ir nebūtų privaloma kreiptis į architektą, tai dažnas taip ir padarytų. Tai yra pats klaidingiausias požiūris. Juk kai kalbama apie rankomis renkamą brangiausią automobilį, niekas spaudoje nemini jį surinkusių meistrų, ar gamybos vadovo pavardžių, bet pirmiausiai kalbama apie dizainerius ir inžinierius“, - kalbėjo L. Mikaila.

Pirmiausiu darbu prieš planuojant namo statybas jis įvardija architekto paiešką. Idealu, kai tik sutarus su architektu imamasi sklypo paieškų.

„Išsirinktą sklypą reikia parodyti architektui, kuris žino jūsų norus ir poreikius. Jis pasakys, ar šiame sklype pavyks įgyvendinti jūsų svajones, - tvirtino pranešėjas. - Renkantis projektą jau reikėtų bendrauti su namą statysiančiais statybininkais. Jie galės įvertinti projekto realizavimo sąnaudas, patarti, kurie sprendimai gali labai išbranginti darbus. Jei užsakovas, architektas ir statybininkas pradeda bendradarbiauti pradinėje projektavimo stadijoje, panaikinama tikimybė, kad pabaigus projektą ir tik tada suskaičiavus sąmatą, kad neužtenka pinigų“.

Taip pat prieš perkant sklypą reikia padaryti grunto tyrimą, nes nuo jo rezultatų labai priklausys, kokių pamatų reikės.

Taip pat, pasak L. Mikailos, labai svarbu pasirengti finansinių srautų planą, kuriame viskas tiksliai ir nuosekliai išdėstyta.

„Buvo toks variantas, kad žmogus nusipirko sklypą, iki kurio nėra normalaus privažiavimo. Iškilo klausimas, ar pirkti džipą, kad galėtų nuvažiuoti iki namo, ar daryti vidaus apdailą. Abiems dalykams nelabai užtenka pinigų. Klaida jau buvo padaryta prieš perkant sklypą, nes nebuvo įvertinta, kad iki namo esant nepalankioms oro sąlygoms, bus praktiškai neįmanoma nuvažiuoti“, - pavyzdį pateikė pranešėjas.

Kiek kainuoja namas?

Pasak L. Mikailos, pigiausi namo išorės apdailos sprendimai yra skardinis arba šiferis stogas, polistirolu apšiltintas ir dekoratyviniu tinku apdailintas fasadas, plastikiniai langai. Ekonomiškiausia, anot jo, statyti vieno aukšto namą su mansardiniu aukštu, kada stogo konstrukcija montuojama iš karto virš pirmo aukšto perdengimo.

„Nesileidžiant į detales, galiu pasakyti, kad skaičiuojant sąnaudas vienam namo statybos kvadratui, toks namas yra pigiausias“, - tvirtino pranešėjas.

Kalbėdamas apie vidutinės klasės namus jis sakė, kad dažniausiai tai yra namai su pakelta mansarda arba kitas variantas – su plokščiu stogu.

Aukštos klasės namas, anot jo, yra patiunintas vidutinės klasės variantas.

„Name atsiranda kolonos, kabančios konsolės, metalinės sijos, balkonai. Konkretaus namo atveju galiu pasakyti, kad balkonai sudarė apie 15 proc. visos namo dėžutės sąmatos. O jeigu pridėtume dar 20 tūkst. Lt kainavusių stiklinių turėklų kainą, ši dalis dar išaugtų. O jeigu balkonuose išklotume ilgaamžes maumedžio grindis, kaina dar labiau padidėtų, - pavyzdį pateikė jis.

Pranešėjas atkreipia dėmesį, kad skaidytas namo fasadas, kai išorės apdailoje naudojamas ir dekoratyvinis tinkas, ir klinkerio plytos, yra gražu, bet reikia būti pasiruošus už tai sumokėti gerokai daugiau.

L. Mikailos pateiktais orientaciniais skaičiavimais, naudojant pigiausias, bet geras medžiagas ir statant su samdomu darbų vadovu arba įmone, ekonominės klasės namo statyba iki dalinės apdailos kainuoja apie 900 Lt/kv.m, dalinė apdaila (inžinerinės komunikacijos namo viduje: veikianti šildymo sistema, elektros instaliacija, vandentiekio ir kanalizacijos vamzdynai iki prietaisų, išbetonuotos ir apšiltintos grindys, ištinkuotos sienos) – apie 350 Lt/kv.m., pilna apdaila – apie 400 Lt/kv.m.

Vidutinė klasė iki dalinės apdailos kainuoja apie 1200 Lt/kv.m, dalinė apdaila – apie 400 Lt kv.m, pilna apdaila – apie 600 Lt/kv.m.

Aukštos klasės namo statyba iki dalinės apdailos kainuoja maždaug 1400 Lt/kv.m, dalinė apdaila – apie 500 Lt/kv.m, pilna apdaila – apie 1000 Lt/kv.m.

„Prie aukštos klasės priskirčiau ir vieno aukšto namus, nes pagal mūsų sąmatų skaičiavimus, tokio namo statyba dažniausiai yra brangesnė už dviejų aukštų vidutinės klasės namą. Taip yra dėl didelio ploto stogo ir pamatų, kurie yra vieni iš brangiausių namo konstrukcijų“, - teigė L. Mikaila.

Remiantis šiais skaičiavimais, visas ekonominės klasės 150 kv. m namas kainuoja apytiksliai 247,5 tūkst. Lt, vidutinės – maždaug 330 tūkst. Lt., aukštos – apie 435 tūkst. Lt.

„Iš savo patirties galiu pasakyti, kad būna, jog pagal išvaizdą žmonės stato vidutinės klasės namą, bet vidų įsirengia kaip aukštos klasės. Juk žmogus gyvena viduje ir kas vakarą nevaikšto aplink namą ir jo neapžiūrinėja, o viduje praleidžia apie 90 proc. savo laiko. Galimas ir priešingas variantas: iš išorės prabangiai atrodantį namą galima įsirengti ir už 400 Lt/kv.m“, - teigė jis, pridūręs, kad taip dažnai atsitinka, kai prieš statant „dėžutę“, neapskaičiuojamos realios namo vidaus įrengimo sąnaudos.

Ekonominės klasės sklypas, bendrovės direktoriaus duomenimis, Vilniuje kainuoja 75 tūkst. Lt, namo projektas ir jo suderinimas – 7 tūkst. Lt, išorinės miesto komunikacijos – 15 tūkst., aplinkos sutvarkymas – 10 tūkst. Lt.

Tuo metu vidutinės klasės sklypas jau kainuoja 130 tūkst. Lt, projektavimas ir suderinimai – 10 tūkst. Lt, išorinės miesto komunikacijos – 15 tūkst. Lt, aplinkos sutvarkymas - 25 tūkst. Lt.

Pateiktais duomenimis, aukštos klasės sklypas kainuoja 200 tūkst. Lt, projektavimas ir suderinimai – 15 tūkst. Lt, išorinės miesto komunikacijos – 15 tūkst. Lt, aplinkos sutvarkymas – 40 tūkst. Lt.

Skaičiuojant nereikia pamiršti baldų

Jau pastačius namą išlaidos toli gražu nesibaigia. Paskaitos metu L. Mikailos pateikti skaičiavimai rodo, kad ekonominės klasės namui baldams reikėtų skirti 15 tūkst. Lt, buitinei technikai – 7 tūkst. Lt, užuolaidoms, kilimams, aksesuarams – 6 tūkst. Lt. Iš viso – 28 tūkst. Lt

Norint galutinai įrengti vidutinės klasės namą baldams reikėtų skirti 35 tūkst. Lt, buitinei technikai ir užuolaidoms, kilimams, aksesuarams – po 12 tūkst. Lt arba iš viso 59 tūkst. Lt.

Pageidaujant savo namus įsirengti prabangiau, baldams gali tekti išleisti 90 tūkst. Lt, buitinei technikai - 20 tūkst. Lt, užuolaidoms, kilimams, aksesuarams – 25 tūkst. Lt, taigi iš viso 135 tūkst. Lt.

„Kraustantis iš buto į namą einama į komfortiškesnę aplinką, todėl žmonai norėsis turėti gaminimo salą virtuvėje, vonioje reikės daugiau spintų, spintos hole, vaikų kambariuose, tėvų drabužinės, naujo stalo, sofos, buitinės technikos, užuolaidų ir pan.“, - dėstė L. Mikaila.

Pavyzdys, kaip galima išbranginti namo statybas

Paskaitos dalyviams jis pateikė vizualiai vienodai atrodančių ir tos pačios kvadratūros namų statybos sąnaudas, tačiau vienas už kitą buvo beveik 170 tūkst. Lt brangesnis iki apdailos.

Pavyzdžiui, iš anksto nepadarius grunto tyrimo gali gerokai išaugti pamatų kaina. Pasak L. Mikailos, jis žino konkrečių atvejų, kai dėl prasto grunto už pamatus tenka sumokėti daugiau nei 50 tūkst. Lt, kai įprastai jie kainuoja iki 20 tūkst. Lt.

Nagrinėjant konkretų pavyzdį, mūrijimo blokelius pakeitus tokias pačias savybes turinčiais pigesniais galima sutaupyti apie 6 tūkst. Lt. Kampiniai langai, kurie nėra atskirti mūru vienas nuo kito, namo statybas pabrangina maždaug 5 tūkst. Lt.

Klaidos, trukdančios parduoti namą

„Dažnai susiduriame su bėda, kai aukštos klasės namas statomas pigiame sklype, - neretą namų savininkų klaidą įvardijo L. Mikaila. - Padarius tokį sprendimą atsiranda rinkos sąlygų pažeidimas“.

Jis pateikė pavyzdį, kai gerai uždirbanti šeima banke gavo 1 mln. Lt kreditą, pasistatė prabangų namą prie Vilniaus, nors ten namai vidutiniškai kainuoja apie 550 tūkst. Lt. Atėjęs turto vertintojas namą įvertintų daugiausiai 600 tūkst. Lt, taigi pardavimo atveju šeimai grėstų dideli nuostoliai.

„Jeigu žmogus stato iš savo pinigų, tuomet viskas gerai, bet jeigu skolinasi iš banko, šis neskolina daugiau nei leidžia užstatomo bankui namo rinkos vertė. Todėl gali būti tokia situacija, kad pastačius „dėžutę“ už 500 tūkst. Lt paaiškėja, kad bankas daugiau nebeskolins ir kitus darbus teks baigti savo lėšomis. Tai yra pavyzdys iš gyvenimo. Mums žinomu atveju, klientas iš savo asmeninių lėšų pabaigė namo statybas, nors planavo tam naudoti tik bankinę paskolą“, - kalbėjo L. Mikaila.

Ateityje ketinantiems parduoti savo pačių namus jis pataria atkreipti dėmesį į du dalykus: vaikų kambarių dydį ir židinį.

„Iš savo patirties galiu pasakyti, kad 80 proc. namų pirkėjų atkrenta dėl to, kad yra per maži vaikų kambariai. Labai svarbu atkreipti dėmesį, kad vaiko, ypač paauglio kambarys yra ne tik miegamasis, bet ir svetainė, darbo, žaidimų kambarys. Taip pat labai svarbu įrengti židinį arba bent kaminą jam. Jeigu norėsite kažkada parduoti namą, pirkėja moteris ateis, paklaus, ar yra židinys ir išgirdusi neigiamą atsakymą išeis, nors židinį naudos gal tik tris kartus per metus, bet moterims labai svarbu, kad jis būtų“, - kalbėjo pranešėjas, pridūręs, kad 95 proc. NT perkama pagal moterų nuomonę.

Idealiu variantu, pasak jo, namo projektavimas ir statybos su dokumentų tvarkymu gali užtrukti maždaug metus.

Statybos brangsta

L. Mikaila pripažįsta, kad ir šiemet statybų kainos yra didesnės nei praėjusiais metais. Jo pateiktuose orientaciniuose skaičiavimuose, namo iki apdailos statybos kainos yra maždaug 10 proc. didesnės.

Po paskaitos DELFI jis sakė, kad labiausiai brangsta daugiausiai išmanymo, patirties ir „auksinių rankų“ reikalaujančių specialistų paslaugos, kurių labiausiai trūksta Lietuvoje.

„Mūrijimo darbai pernai kainavo 85 Lt už kubinį metrą, o dabar – 110-140 Lt. Fasado apdailos įkainiai irgi padidėjo. Pernai sienų apšiltinimas ir dekoratyvinio tinko padengimas kainavo 35 Lt už kvadratinį metrą, o dabar nuo 40 Lt, fasadinių plonų plytelių klijavimas pernai kainavo 40 Lt, o šiemet gali būti ir 60-80 Lt už kvadratinį metrą“, - pavyzdžius vardijo pašnekovas.

Jo nuomone, specialistų paklausa išauga todėl, kad daug žmonių vienu metu panoro statytis namus, o daug gerų meistrų yra išvažiavę dirbti į kitas ES šalis. Tai esą lemia ir padidėjusios pajamos, išgaravusi baimė dėl ateities, kuri buvo ypač ryški po krizės.

Teko vykdyti statybas? Pasidalinkite savo patirtimi – papasakokite, kaip sekėsi taupyti, ką patartumėte tiems, kurie svajoja apie nuosavo namo statybas, galbūt susidūrėte su apgaudinėjančiais statybininkais? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba savo mintimis pasidalinkite žemiau


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)