„Šiuo metu visi atsigauna po krizės ir dėmesį kreipia į kokybę, ne tik medžiagų, bet ir paslaugų. Nebebūna taip, kad prašo nubrėžti keturias linijas ir gauti leidimą statybai, nes namą klientas pats su žmona vakare jau susiprojektavo. Daugėja žmonių, kurie nori visiško išbaigtumo. Gal visi jau atsikando to pigaus obuolio, nes po to kyla daug problemų“, - DELFI svarstė jis.

Dabar, pasak architekto, žmonės nori įvairaus dydžio namų, priešingai nei per krizę prašydavo suprojektuoti ir 80 kv.m būstus.

„Dabar žmonės prašo natūralių medžiagų. Tai galioja tiek namo išorei, tiek vidui. Pavyzdžiui, prieš penkerius metus visi labai mėgo Feng shui, dabar tai jau šiek tiek atsitraukė“, - paklaustas apie madas sakė D. Laucius.

Kodėl virtuvė antrame aukšte?

Statybų parodoje „Resta“ „Klausk specialisto“ stende lankytojus konsultavęs architektas pastebi, kad technologiniai sprendimai leidžia kitaip projektuoti erdves.

„Anksčiau erdvės būdavo labai kompaktiškos, o dabar nauji sprendimai ateina su naujomis technologijomis, kurios leidžia gerokai sumažinti šildymo sąnaudas, be to, žmonės namuose diegia „protingų namų“ sistemas. Tada galima pritaikyti kitus architektūrinius sprendimus: paleisti erdvę per du aukštus, pietų pusėje suprojektuoti didesnius langus“, - sakė jis.

Pasiteiravus, kokias šildymo sistemas renkasi užsakovai, architektas tvirtino, kad sprendimai būna įvairūs, bet visų jų tikslas vienas – taupyti.

„Žmonės pradeda investuoti į dalykus, kurie anksčiau buvo laikomi netradiciniais: geoterminį šildymą, šilumos siurblius oras-oras. Tačiau norėčiau pabrėžti, kad planuojant įsirengti geoterminį šildymą reikia rinktis gerą vardą turinčią bendrovę, kuri žino, ką daro, nes būna blogai, kai turi geoterminį šildymą, bet žiemą namuose būna +16 laipsnių ir tenka papildomai šildytis elektra“, - teigė D. Laucius.

Kartais žmonės klysta manydami, kad gali išsiversti ir be specialistų paslaugų. Po to, anot jo, padarytas klaidas būna sunku taisyti.

„Esu matęs atvejų, kai pirmame namo aukšte tiesiog nėra tualeto, todėl svečiams tenka lipti į antrą aukštą kažkur prie miegamojo. Arba virtuvė būna įrengta antrame namo aukšte, nes taip išėjo. Arba būna žmonių, kuriems atrodo, kad jiems pakaks 1,5 kv.m tualeto, tačiau priklausomai nuo žmogaus ši erdvė gali būti ir 5 kv.m“, - pavyzdį pateikė pašnekovas.

Kam suaugusiam žmogui slaptas kambariukas?

Labai stengiantis namo projektavimo darbai užtrunka apie tris mėnesius, bet gali tekti tam skirti ir pusę metų. Tačiau prieš kreipiantis į architektą jis patartų investuoti į žemės tyrimus, nes jie atsakys į klausimą, kokių pamatų reikės. Taip galima nemažai sutaupyti.

„Pirmiausiai visuomet kartu pasikviečiu vyrą ir žmoną, išklausau vyrą, tada žmoną ir sprendimą priimu pagal žmoną pateikdamas savo pasiūlymus. Taip darau todėl, kad jie neišsiskirtų“, - juokavo D. Laucius.

„Kalbant rimtai, visuomet klientų klausiu, kokią turi vaikystės ar tiesiog neįgyvendintą svajonę. Pavyzdžiui, žmogus kažką kolekcionuoja ir jo kolekcijai reikia specialios erdvės“, - sakė jis.

Architektui yra tekę pagal kliento pageidavimą suprojektuoti slaptą kambariuką, į kurį galima būtų įeiti tik per rūbinę.

„Būna kolekcijų kambariai. Esu daręs sprendimą, kad eidamas koridoriumi to kambario nepastebi, kol į jį neįveda už rankos. Taip pat kartais klientai nori vyno rūsio, kur galima nusivesti draugą, ramiai pasėdėti, išgerti po taurę vyno“, - apie klientų norus kalbėjo D. Laucius.

Tarp moterų pageidavimų kone populiariausias būna gėrybių sandėliuko šalia virtuvės įrengimas ir erdvi drabužinė.

„Šeimininkės šį sprendimą tikrai giria“, - apie sandėliuko idėją sakė jis.

Pašnekovo teigimu, dažniausiai moterys nori erdvios drabužinės su langu iki žemės, didelio kosmestinio stalelio su veidrodžiu.

„iPadu“ valdomas molinis namas

Architektas viliasi, kad didėjant žmonių susidomėjimui natūraliomis medžiagomis į madą vėl grįš moliniai namai, kurių statymo technologija Lietuvoje yra primiršta.

„Galbūt ateityje galėtų populiarėti moliniai namai, ką lietuviai primiršo, nors tokie namai seniau stovėdavo 100 metų. Molis yra visiškai natūrali ir kvėpuojanti medžiaga, padarius storesnes sienas nereikia net apšiltinimo. Maišom molį su šiaudais, statom rekiuperatorių, modernias sistemas ir viską valdome „iPadu“, - savo idėją dėstė D. Laucius.

Pasak jo, dabar dažniausiai namus statosi jaunos šeimos nuo 27-erių iki 40-ies. Labai preliminariu vertinimu, ekonominės klasės namą galima pasistatyti už 2500 Lt/kv.m neskaičiuojant sklypo kainos. Architekto paslaugos, pasak pašnekovo, kainuoja nuo 15 tūkst. Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (197)