Seimo komitetas penktadienį svarstė kelių įstatymų pataisas, kuriomis siūloma reglamentuoti dirbamos žemės įsigijimą. Komitetas kai kurioms nuostatoms pritarė, o dėl dalies dar apsispręs vėliau.

Liberalsąjūdietis Eugenijus Gentvilas įsitikinęs, kad tokios nuostatos prieštarauja Konstitucijai - jis siūlo neįvesti kvalifikacijos reikalavimų.

„Vadinasi, ir parduotuvę turėtų atidaryti tik prekybininko išsilavinimą turintys žmonės?“ - klausė E.Gentvilas.

Žemės ūkio viceministrė Leokadija Počikovska atšovė, kad žemės pirkėjai turi išmanyti, kaip ją dirbti: „Jeigu dirbamą žemę perki, reikia turėti supratimą, kaip ją dirbsi“.

Pasak E.Gentvilo, jeigu Seimas tokioms nuostatom pritars, dalis Lietuvos gyventojų, kurie norės įsigyti žemės, bus diskriminuojami.

„Klestės tie, kurie jau dirba žemę, o nauji, kol neįsigis žemės ūkio išsilavinimo ar patirties, negalės konkuruoti. Tai diskriminacija (...). Jeigu norime suvaržyti rinką, tai ir suvaržysime tokiais nurodymais. Kvailystė pririšti nuosavybę prie gyvenamos vietos“, - teigė parlamentaras.

Jis priekaištauja, kad Seime siekiama nustatyti daugiau reikalavimų tiems, kas tik ketina įsigyti dirbamos žemės, o ne jau ją turintiems ir dirbantiems.

Komitetas taip pat iš esmės jau pritarė liberalesnėms pataisoms dėl įsigytos žemės perleidimo kitiems asmenims - jos numato, kad įsigijęs žemę ūkininkas arba bendrovė ją privalės dirbti ne mažiau kaip penkerius metus. Anksčiau buvo siūlomas 10 metų terminas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)