„Šiemet daug kas, kiek teko girdėti iš pažįstamų, turi darbo. Atsigauna rinka, šiemet nuo pat sausio yra labai daug darbų, visi sujudo“, – DELFI sakė statybų versle ne vienerius metus dirbantis Marius (vardas pakeistas), pridūręs, kad jo darbai suplanuoti metams į priekį.

Įvairias statybų paslaugas siūlantis pašnekovas skaičiuoja, kad namo pasistatyti namą iki pilnos apdailos kainuoja apie 2500 Lt už kvadratinį metrą neskaičiuojant žemės sklypo kainos.

„Kaina priklauso nuo žmonių poreikių: vieno nori prabangiai, kiti – paprastai. Žmonės namus statosi todėl, kad buto kaina prilygsta namo kainai. Pavyzdžiui, jeigu perki butą už 300 tūkst. Lt, apdailai išleidi 100 tūkst. Lt, tai jis kainuoja jau 400 tūkst. Lt. Jeigu lieka močiutės sklypas, turėti namą už tą pačią sumą yra realu“, – sakė jis.

Pašnekovas pastebi, kad dauguma užsakovų namus stato gavę paskolas.

Marius pripažįsta, kad kainos didėja, bet tai esą priklauso ir nuo medžiagų brangimo.

„Yra paprastas, elementarus dalykas: jeigu dirbi tomis pačiomis kainomis, bet kažkas paskambina ir sako, kad jam reikia skubiai ir nesvarbu, kiek tai kainuos, tada kaina ir kyla. Kai žmogus turi daug darbo, jis kainas pakelia, kai mažiau – nuleidžia. Nors aš pats taip nesielgiu“, – statytojų logiką dėstė pašnekovas.

Tačiau, jo nuomone, statybinių paslaugų kainos nebeturėtų pasiekti tokių aukštumų, kokios buvo 2007 m.

„Nebebus taip, kaip 2007 m., kai mūrininkai už kubinio metro išmūrijimą imdavo po 200 Lt. Dabar tai kainuoja 80–130 Lt“, - sakė Marius.

Statybų versle besisukantis vyras pripažįsta, kad sunku rasti profesionaliai dirbančių statybininkų.

„Kokybiškai dirbančių žmonių yra mažai. Galiu pasakyti, kad iš 100 žmonių kokių dešimt tik gerai dirba, prie kurių nereikia stovėti“, – tvirtino Marius.

Karkasinį namą planuojantis statyti vilnietis Saulius DELFI taip pat pasakojo pastebėjęs, kad jam reikalingo ploto karkasinių sienų kaina per metus išaugo nuo 66 tūkst. Lt iki 73 tūkst. Lt arba kiek daugiau nei 10 proc.

Teks prisiminti NT bumo laikus

NT paslaugų bendrovės „Ober–haus“ Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis DELFI tvirtino, kad individualų namą planuojantiems statyti ar įsirengti gyventojams perspektyvos yra prastesnės nei buvo prieš porą sezonų.

Saulius Vagonis
„Mano nuomone, šiais metais situacija turėtų būti pakankamai įtempta, jeigu NT rinka atsigaus tokiais tempais. Taigi gerų naujienų, kad statybininkai statys pigiai ir greitai, nėra. Bus du variantai: arba reikės jiems daugiau mokėti, arba laukti, kol jie baigs darbus kitame objekte“, – komentavo jis.

Pasak pašnekovo, problema yra tai, kad statybininkai turi, ką veikti ne tik su individualiais namais ir daugiabučiais, biurais, bet ir valstybė pakankamai juos skatina, nes įsibėgėjo renovacijos programa.

„Taigi statybininkai jau nebėra tokioje sunkioje padėtyje, kokioje buvo atėjus krizei 2008-2009 m. Atsigavimas jaučiamas visur: tiek privatūs žmonės nori pasisamdyti statytoją, tiek investuotojai, tiek valstybė. Sakyčiau, kad šie, kaip ir kiti metai bus tokie, kokie buvo tais NT bumo laikais, kai trūko statybininkų. Be to, reikia nepamiršti, kad labai nemažai statybininkų, kurie dirbo NT bumo metais, emigravo, kad neprarastų savo darbo užmokesčio“, – teigė S. Vagonis.

Šiuo metu Vilniuje statoma 2000-2500 butų, o aktyviausiais laikais buvo statoma 5000-6000 butų, tačiau, pasak jo, ir statybininkų tais laikais Lietuvoje buvo gerokai daugiau.

„Tie, kurie nori statyti namą ir vadovaujasi savo draugų arba pažįstamų patirtimi prieš metus, dvejus arba trejus, turėtų pabandyti prisiminti tuos laikus, kurie buvo prieš penkerius arba šešerius metus. Kai statybinė bendrovė turi pakankamai darbų, ji arba kelia kainą, arba žiūri, kuris darbas jai pelningesnis ir paprastesnis“, – komentavo pašnekovas.

Jis pabrėžė, kad tokios tendencijos pastebimos tik didmiesčiuose, o ypač Vilniuje.

Statybininkams reikės mokėti daugiau

Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas yra įsitikinęs, kad statybininkams reikėtų mokėti didesnes algas.

„Statybos po truputį skaidrėja, aiškiai jaučiasi, kad kainos kyla vien dėl to, kad daug kas daroma legaliai. Kai žmonių apmokėjimas tampa legalus, tada ir kainos turi augti. Pirmiausiai statybininkams reikia mokėti daugiau nei buvo mokama, tada atsiras žmonių, kurie sutiks dirbti. Priešingu atveju jaunesni žmonės, kurie moka anglų kalbą, susideda lagaminą ir išvyksta dirbti tą patį darbą Norvegijoje arba Didžiojoje Britanijoje“, – DELFI komentavo jis.

Skaičiuojant, kiek turėtų uždirbti statybininkai, reikėtų pažiūrėti, kokia situacija kaimyninėse šalyse. Pašnekovo vertinimu, statybininkas turėtų uždirbti apie 3 tūkst. Lt neatskaičius mokesčių arba 2300 Lt po mokesčių. Didėjant algoms jis prognozuoja, kad paslaugų kainos turėtų didėti iki 20 proc.

„Ateidamas į darbą pačios menkiausios kompetencijos statybininkas klausia, ar gaus 1500 Lt „į rankas“. Tačiau saulutei labiau pašviečiant kartelė kyla aukščiau, žodžiu, su kiekvienu saulės spinduliu kartelė kyla. O tas, kuris išmano amatą, gali prašyti ir 3-4 tūkst. Lt į rankas, nes jis per vasaros sezoną turi susitaupyti ir žiemai. Taigi ir NT kainos turėtų keistis, nes nebeleis (sąnaudos – DELFI) taip pigiai pastatyti“, – teigė D. Gedvilas.

Pasak pašnekovo, reikėtų peržiūrėti pameistrystės programą ir daugiau investuoti į jaunus žmones, kad bent porą metų po mokslų jiems būtų garantuojamas darbas.

„Kiek kalbu su vadovais, tai žmonių lyg ir yra, bet specialistų nėra. Jeigu pažiūrėsime, kas labiausiai emigravo, tai bus šio sektoriaus žmonės. Žmonės parvažiuos tik tada, kai bus mokami pragyvenimo išlaidoms adekvatūs atlyginimai“, – sakė jis.

D. Gedvilo teigimu, viešuosiuose pirkimuose taip pat reikėtų atsisakyti mažiausios kainos kriterijaus ir pereiti prie ekonominio naudingumo reikalavimo.

Tikisi, kad bus galimybė palyginti kainas

Pasak pašnekovo, siekiama suvienyti skirtingas asociacijas, kad jos prisidėtų prie bendro portalo, kuriame statybų sektoriaus dalyviai galėtų publikuoti pranešimus, kad ieško rangovo ar subrangovo, taip pat žmonės galėtų skelbti, kad ieško projektuotojų, statybininkų.

„Tikimės, kad pavys sukurti bazę, kurioje namą planuojantys statyti žmonės galės paskelbti ir gauti įmonių pasiūlymus. Šis portalas sudarys kainų vidurkius ir bus išvedamas kiekvieno mėnesio statistinis statybos kainų vidurkis. Tikiuosi, kad tada ir jums, ir man bus aišku, kie kainuoja kvadratinis metras tinkavimo“, – teikė D. Gedvilas.

Jis vylėsi, kad šis portalas startuos dar šį statybų sezoną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (382)