Nugriovus prie pat vandens stovėjusį restoraną, atsivėrė panoraminis vaizdas į Kuršių marias. Pasak Aplinkos ministerijos specialistų, čia neteisėtai buvo atsiradęs ne tik restoranas, bet ir dar du pastatai. Jie nebuvo numatyti ankstesniame Kuršių Nerijos tvarkymo plane ir bent vienas turėtų būti nugriautas.

„Teismui pripažinus griaunami septyni pastatai. Dėl kai kurių pastatų ir vyriausybė priėmė tokį sprendimą. Dar yra 12 pastatų, kuriuos reikės nugriauti ir vietoje jų turės atsirasti mažesni, kitos formos ar kitokie pastatai.Tai dar sudėtingiau, už juos valstybė turės sumokėti kompensacijas. Neringos savivaldybė niekad nesutiko, kad jie būtų griaunami“, – kalbėjo Neringos meras Darius Jasaitis.

Dėl 5 mln. litų kompensacijos į teismą kreipęsis nugriauto restorano savininkas pusės sumos prašo iš savivaldybės, kitos – iš valstybinių įstaigų, kurių valdininkai dėjo parašus ant statybų leidimo, pažeisdami Nerijos tvarkymo planą.

Pasak Neringos savivaldybės, kompensacijoms gali prireikti 50 ar net daugiau mln. litų, todėl kreiptasi į vyriausybę, kad būtų galima išsaugoti statinius, pakeičiant Kuršių Nerijos tvarkymo planą. Tokį žingsnį pernai žengė ankstesnė vyriausybė ir taip leido įteisinti Preilos botelį.

Aplinkos ministro nuomone, 8 metus rengtas ir tik pernai patvirtintas Nerijos tvarkymo planas neturėtų būti keičiamas.

„Rengiant naują tvrakymo planą, buvo daug derinimų ir tarsi buvo pasiektas kompromisas – tų namų, kurių nėra plane, ten ir neturėtų būti. Tokios pozicijos ministerija ir laikosi. Bet jei bus nurodymas ar įpareigojimas mums peržiūrėti tuos dalykus, mes privalome laikytis įstatymų ir valdžios nurodymų“, – komentavo aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Be to, ministras abejoja, kad kompensacijoms už griaunamus pastatus gali prireikti 50 mln. litų, esą tai gali nustatyti tik teismas.

Neringos savivaldybės poziciją pataisyti Kuršių Nerijos tvarkymo planą, sudarant sąlygas įteisinti kai kurios pastatus, palaiko Seimo Aplinkos apsaugos komitetas.

Dabar premjero sudaryta tarpžinybinė darbo grupė vėl aiškinsis keblią padėtį dėl statybų ir žalos atlyginimo UNESCO saugomoje Kuršių Nerijoje.