Šiuo metu mikrorajone baigiami pastatyti arba jau stovi trys nauji daugiabučiai.

16 butų daugiabutį Gudų gatvėje pastačiusios bendrovės „Garantas“ savininkas Petras Vasiliauskas DELFI sakė, kad dažniausiai naujus butus perka šio rajono gyventojai.

„Galiu patvirtinti, kad apie 50 proc. pirkėjų yra žmonės, kurie gyvena šiame rajone ir perka tiesiog geresnį būstą. Yra finansiškai pajėgių pirkėjų, kur patys gyvena netoliese ir butus perka vaikams. Mes daug nereklamuojame, bet žmonės ateina. Yra apsigyvenusių metus, nė vienas dar nesiskundė ir nesigaili dėl savo pasirinkimo“, – sakė jis.

Nors netoli daugiabučio yra pareigūnų pataisos namai ir geležinkelio stotis, verslininko nuomone, namas yra labai geroje vietoje.

„Mūsų namas yra arčiau Senamiesčio. Galvoju, kad vieta yra tikrai nebloga, jeigu pėsčias per septynias minutes gali nueiti iki Aušros vartų. Iš kitos pusės, kadangi netoli yra Sniego gatvė, kurioje yra pareigūnų kolonija, nors kaip ir keistai tai skambėtų, bet visame pasaulyje pagal nusikaltimų skaičių, kuo arčiau kalėjimo ar panašios įstaigos, tuo saugiau. Kitas dalykas yra tai, kad visai netoli yra sena cerkvė. Reikia turėti omenyje tai, kad anksčiau šventovės būdavo statomos tikrinant energetinius laukus“, – komentavo P. Vasiliauskas.

Butus verslininkas pardavinėja nuo pernai. Kvadratinio metro kaina šiame name kainuoja apie 4 tūkst. Lt.

Pasiteiravus, ar jis patenkintas šiuo projektu, P. Vasiliauskas sakė: „Jeigu namas būtų priduotas anksčiau, jis būtų pardavinėjamas didesne kaina“.

Atskira respublika

Tuo metu 23 butų daugiabutį beveik baigiančios pastatyti bendrovės „Kaminkelio namas“ vadovas Artūras Kovalis DELFI pripažino, kad tik išgirdę, kur stovi daugiabutis, būsimi pirkėjai sako, kad nepirks, bet pamatę vietą nuomonę pakeičia.

„Apie Naujininkus nuomonė nėra pati geriausia, bet strategiškai žiūrint, viskas yra šalia ir labai patogu pasiekti. Be to, Kaminkelio rajonas yra tarsi atskira respublika, nes ten pats seniausias daugiabutis statytas 1995 m.. Ten gyvena jaunos šeimos, visai kita publika. Yra buvę atvejų, kai žmonės išgirsdavo, kad namas stovi Naujininkuose ir sakydavo, kad nenori, bet atvažiavę pažiūrėti persigalvodavo ir nusipirkdavo butą“, – kalbėjo jis.

Verslininkas taip pat patvirtino, kad pagrindiniai klientai – netoliese gyvenantys ar dirbantys žmonės.

„Galiu pasakyti, kad tų, kurie gyvena Pašilaičiuose, Justiniškėse, Šeškinėje ir kituose miegamuosiuose rajonuose, jų neperkelsi į šitą pusę. Pagrindiniai klientai yra čia dirbantys ar gyvenantys žmonės, kurie nebijo šio rajono, yra prie jo pripratę. Miegamųjų rajonų gyventojai neįsivaizduoja, kad gali būti kiti rajonai. Tiesiog toks yra jų nusistatymas. Beje, žmonių prisirišimas prie gyvenamojo rajono yra labai stiprus“, – tvirtino pašnekovas.

Jo teigimu, daugiabučio vieta yra gera, o kaina palyginti nedidelė.

„Jeigu negali įsigyti būsto Senamiestyje, tuomet ieškai aplinkui – Naujamiestyje, Naujininkuose ir panašiai. Jeigu namas naujas, aplinka graži, ramybė, tai kodėl nepirkti. Be to, jį įsigyji gerokai pigiau nei kitur“, – kalbėjo A. Kovalis.

Butai šiame name parduodami po 3300-4200 Lt už kvadratinį metrą. Panašiomis kainomis parduodami ir naujos statybos butai Perkūnkiemyje.

Tuo metu peržvelgus skelbimų portalus, matyti, kad dviejų kambarių butą Naujininkuose bendrabučio tipo senos statybos name galima įsigyti už maždaug 50-65 tūkst. Lt, o bendrabučio kambarį – ir perpus pigiau.

Kitus galima suvilioti tik mažesne kaina

Žiuljenas Galeckas
„Jei pakalbėtumėte su žmonėmis, kurie ten gyvena, pamatytumėte, kiek pliusų jie jums įvardytų. Tie, kurie ten gyvena, negalvoja, kad yra socialiniame gete. Jie pasakytų, kad visi kiti gyvena socialiniame gete. Iš tiesų būna sunku, kai žmonės galvoja, kad turi fantastišką naujos statybos butą ir nori jį parduoti už Žirmūnų būsto kainą. Tačiau to padaryti negalima, nes nėra tiek daug vietinių pirkėjų, o iš išorės galima pritraukti tik per kainą“, – DELFI sakė bendrovės „RE/MAX Lietuva“ regiono direktorius Žiuljenas Galeckas.

Pasak jo, istoriškai susiklostė, kad Naujininkai visada buvo šalia Stoties rajono, taip pat ten yra pataisos namai.

Naujininkuose būsto kainos yra maždaug 15-20 proc. mažesnės nei miegamuosiuose sostinės rajonuose.

„Tačiau ten tikrai nėra taip, kaip kai kam atrodo, kad ten nueisi ir už dyką nusipirksi butą“, – tvirtino Ž. Galeckas.

Pašnekovas atkreipia dėmesį, kad prasta socialinė aplinka Naujininkuose dar labiau plėtėsi per krizę.

„Būdavo, kad žmonės Fabijoniškėse ar Žirmūnuose parduodavo butą už 90 tūkst. Lt, nusipirkdavo Naujininkuose už 60-70 tūkst. Lt, o likusiais pinigais padengdavo skolas. Tai yra pigiausias būstas Vilniuje. Kai kas traukėsi į rajoną, sodus, tačiau jie turi būti nepririšti prie darbo vietos. O į Naujininkus kraustosi ta socialinė grupė, kuri nėra iš maloniausių turėti kaimynystėje“, – sakė jis.

NT specialisto nuomone, nauji daugiabučiai čia kyla, nes to paties ir aplinkinių rajonų gyventojai nori pasigerinti savo gyvenimą.

„Tikėtis, kad Žirmūnų gyventojas kelsis į Naujininkus yra nelabai logiška. Nauji projektai skiriami tos ir aplinkinių teritorijų gyventojams, kurie gerinasi savo gyvenimo sąlygas. Daugelyje rajonų maždaug pusę naujo projekto pirkėjų sudaro šalia gyvenantys žmonės. O izoliuotuose ir tokiuose rajonuose kaip šis, procentas yra didesnis“, – tvirtino Ž. Galeckas.

Kartu jis atkreipia dėmesį, kad palaipsniui situacija gerėja.
„Rajono atstumas nuo centro yra pakankamai artimas. Čia yra tam tikras psichologinis elementas, kai perėjęs per Aušros vartus patenki į Halės rajoną, kur NT kainos jau būna 40 proc. mažesnės. Tačiau šios teritorijos vystantis rinkai yra atkovojamos ir tokių pavyzdžių yra daug, kur tai daroma arba vystytojų, arba investuotojų rankomis“, – kalbėjo pašnekovas.

„Ikea“ patrauks į viršų

Arnoldas Antanavičius
Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Inreal“ Konsultacijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius sakė, kad NT kainos Naujininkuose yra vienos mažiausių Vilniuje.

„Šiame rajone naujų projektų, ypač gyvenamosios paskirties, yra labai nedaug. Pats rajonas nuo seno turi prastesnio reputaciją vien dėl to, kad ten yra daugiau sukoncentruota pramonės ir galbūt gyventojų kontingentas ne pats patraukliausias. Visa tai ir sąlygoja, kad gyventojai, rinkdamiesi, kur gyventi, Naujininkų neįrašo į pirmą vietą. Į juos dėmesį atkreipia vėliau, nes kainos yra žemesnės, o ne visi gali įpirkti būstą prestižiniuose rajonuose“, – aiškino jis.

Tačiau pašnekovas piešia pakankamai šviesią šio rajono ateitį.

„Žiūrint į ateities perspektyvas, matome teigiamas tendencijas, o tai labiausiai reikėtų sieti su „Ikea“ prekybos centro atidarymu. Panašu, kad situacija Naujininkuose gali pasikeisti ir visapusiškai gerėti“, – sakė jis.

„Ikea“ koncepcija yra tokia, kad kai ateina šis prekybos centras, aplink jį jungiasi kiti komerciniai objektai. Taip susiformuoja didelis traukos centras, kur ir kiti nori kurti savo verslą, taip gali susiformuoti Ukmergės plento analogas, kai aplink pagrindinį kelią prisistatys daug komercinių objektų. Tai reiškia, kad ir gyvenamųjų objektų paklausa bus didesnė, nes ten atsiras ir darbo vietų, ir bus daugiau gyventojų, ir ims steigtis kavinės, viešbučiai. Taigi tendencija yra tikrai pozityvi“, – prognozavo NT specialistas.

DELFI primena, kad „Ikea“ Žirnių gatvėje duris atvėrė rugpjūčio viduryje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (282)