Čia veikiančių įmonių darbuotojai ir į jas atvykstantys užsieniečiai stebisi vėluojamu vykdyti projektu, vietinių bendrovių vadovai svečiams neturi ko atsakyti.

Mėsos kombinato teritorijoje – apie 50 įmonių

Miesto savivaldybė, gavusi europinių fondų paramą, buvusių Alytaus eksperimentinio namų statybos ir mėsos kombinatų pramonės teritorijų infrastruktūrą pradėjo rekonstruoti daugiau kaip prieš dvejus metus. Viso šio projekto vertė – per 11 mln. litų.

Mėsos kombinato pramonės zona Pramonės gatvėje 24 hektarų plote sutvarkyta projekto vykdymo pradžioje. Čia daugiau kaip už 3,5 mln. litų išasfaltuoti privažiavimo keliai, įrengti lietaus vandens nuotekų tinklai, apšvietimas, šaligatviai, atnaujinta kanalizacija ir vandentiekis. Darbus atliko Alytaus bendrovė „Parama“.

Vykdant šiuos darbus ir siekiant valdyti teritorijos infrastruktūros rekonstrukcijos procesus buvusioje mėsininkų įmonėje ėmė veikti viešoji įstaiga „Verslo kaimelis“, kurią, buvusios jos direktorės, dabar miesto tarybos sekretoriato vadovės Renatos Vaičiukynaitės teigimu, įsteigė čia veikiančių įmonių atstovai, – joje buvo per dešimt dalininkų. Daugiau kaip prieš metus šios viešosios įstaigos veikla dalininkų sprendimu buvo sustabdyta, nes sutvarkius teritorijos infrastruktūrą įstaigos pagrindiniai veiklos tikslai tapo pasiekti.

Mėsos kombinato teritorijoje dabar veikia apie 50 didesnių ir mažesnių įmonių, užsiimančių konditerija, medienos apdirbimu, gabenimu, automobilių remontu, baldų, apdailos plokščių gamyba.

Nedirba ir nemoka delspinigių

Buvusio eksperimentinio namų statybos kombinato pramonės teritorijos Naujojoje gatvėje infrastruktūros rekonstravimas įstrigo nuo pat projekto vykdymo pradžios – 2011 metų vasaros. Čia maždaug 80 hektarų plote darbų turi būti atlikta daugiau kaip už 7 mln. litų – išasfaltuotos įvažos, įrengtas apšvietimas, lietaus vandens, buitinių nuotekų tinklai, vandentiekis.

Tačiau šiandien darbai sunkiai juda į priekį, vykdomą projektą liudijantis stendas jau apaugęs žolėmis. Minėta teritorija turėjo būti sutvarkyta praėjusių metų pavasarį, pratęsus sutartį – vėliausiai pernykštį rudenį.

Savivaldybę dėl buvusio eksperimentinio namų statybos kombinato teritorijos sutvarkymo apgavo konkurso tvarka parinkta rangovė iš Vilniaus akcinė bendrovė firma „Viti“. Dėl laiku neatliktų darbų jai jau priskaičiuota per 200 tūkst. litų delspinigių. Bet vilniečiai ir nedirba, ir nemoka delspinigių. Kaip sakė miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Janis Laurinaitis, delsimą „Viti“ teisina apyvartinių lėšų stoka.

Savivaldybės iniciatyva sutartis su šia Vilniaus bendrove jau nutraukta, rengiamasi per konkursą parinkti naujus rangovus.

Turint bėdų su pagrindiniu rangovu minėtoje pramoninėje teritorijoje nukenčia ir kitos čia darbus atliekančios įmonės – sostinėje registruota, Alytuje padalinį turinti bendrovė „Elmonta“, atliekanti elektros montavimo darbus, bei Alytaus bendrovė „Nivelsta“, vykdanti kelių, gatvių remonto, vandentiekio ir nuotekų tinklų tiesimo darbus. Abi čia turi atlikti daugiau kaip 900 tūkst. litų vertės darbų.

J.Laurinaičio teigimu, su rangovu sutartis dėl laiku neįvykdytų darbų nutraukiama retai: „Dabar taip atsitiko dėl buvusio eksperimentinio namų statybos kombinato pramonės teritorijos sutvarkymo. Prieš tai kitas stambus objektas, kai teko nutraukti sutartį su rangovu, – Rotušės aikštės atnaujinimo projektas. Tada sutartį dėl laiku nevykdomų darbų nutraukėme su jau bankrutavusia bendrove „Luidas“. Ši bendrovė anksčiau buvo registruota Vilniuje, darbus pradėjus vykdyti Alytuje ji persiregistravo į šį miestą. O sutartis su ja nutraukta maždaug prieš dvejus metus.