Ruošiasi mokslo metams

Apartamentus Nidoje nuomojanti Indrė Navarackienė skaičiuoja, kad praėjęs savaitgalis buvo paskutinis, kai turėjo šimtaprocentinį užimtumą. „Prieš rugsėjo 1-ąją šeimos pradeda ruoštis mokykloms, darželiams, tad jos išvyksta į didmiesčius, o kurortas ištuštėja“, – pastebi verslininkė.

Panašiai kalba ir skelbimų portalo PrieJūros.lt visuomenės informavimo specialistė Vaida Jurkėnienė. Pasak jos, jei orai geri, Kuršių nerijoje sezonas tęsiasi iki rugsėjo vidurio, ypač Nidoje ir Juodkrantėje. Preila ir Pervalka ima tuštėti rugpjūčio gale, nors pirmą rugsėjo savaitę dar būna poilsiautojų.

Rugpjūčio antroje pusėje Palangoje ir Šventojoje sutikti poilsiautojai esą taip pat daugiau atsitiktiniai – jei būna geras oras, žmonės lekia į pajūrį pasimėgauti paskutinėmis vasaros akimirkomis.

„Jei reikėtų nubrėžti ribą, tai Palanga ir Šventoji ištuštėja iki rugpjūčio 20–25 d., o Kuršių nerija – rugsėjo 7–10 d.“, – LRT.lt teigia V. Jurkėnienė.

„Apskritai lietuviai į pajūrį labai mėgsta važiuoti spontaniškai – jei oras geras, lekia iš anksto nesuplanavę, o jei sinoptikai praneša lietų, nevengia atšaukti rezervacijos. Užsieniečiai taip nesielgia – jei jau rezervavo vietas, tai atvyks“, – tikina specialistė.
V. Jurkėnienė pastebi, kad rusai dažnai rezervuoja vietas visam mėnesiui, nes žino, kad orai permainingi, o per mėnesį, jei ir pasitaiko lietinga savaitė, ji nesugadina poilsio.

Rudenį atkeliauja jaunos mamos ir ieškantys įkvėpimo

Pasak I. Navarackienės, dabar prie jūros trauks kiti poilsiautojai – mamos su kūdikiais ir vyresnio amžiaus žmonės, kuriems reikia visiškos ramybės bei poilsio. Tačiau ne tik jie – Nidos turizmo ir informacijos centro (TIC) direktorė Neringa Gecevičiūtė sako, kad rugsėjį prie jūros atvyksta ir tie, kurie ieško įkvėpimo.

„Dabar Nidoje dar daug vaikų, gatvėse – šurmulys, ir nors kurortas yra ramus, bet tie, kurie nori visiškos ramumos, atvyks rugsėjį. Piko metas baigiasi rugpjūčio paskutinę savaitę. Bet visą rugsėjį dar būna pavienių žmonių, Baltijos jūroje vanduo šiltas, oras geras, saulėtų dienų – daug, tad mes prasitęsiame sezoną iki rugsėjo mėnesio pabaigos. Žinoma, nėra tokių srautų kaip liepą ir rugpjūtį, bet žmonių tikrai būna“, – tikina N. Gecevičiūtė.

Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad atvykstantys rugsėjį už būstą moka mažesnę kainą.

Tuo metu V. Jurkėnienė pastebi, kad atostogavimo mados Lietuvoje keičiasi. „Anksčiau žmonės mėgdavo atvykti į pajūrį ir visas atostogas praleisti paplūdimyje, todėl kelios lietingos dienos sugadindavo visas atostogas.

Dabar daugiau žmonių prie jūros atvyksta ne degintis, o pakeisti aplinką, pailsėti, smagiai praleisti laiką su draugų kompanija ir, esant šaltesnėms dienoms, eina pasivaikščioti paplūdimiu ar į pušyną, parką, važinėja dviračiais, sėdi kavinėse ar eina žvejoti“, – vardija V. Jurkėnienė.