Bankai pastebi, kad gyventojai vėl pradeda žvalgytis į naujus būstus, norėdami pagerinti savo gyvenimo sąlygas. SEB bankas skaičiuoja, kad Vilniaus gyventojas šiemet galėtų nusipirkti 4,7 kv. m didesnį būstą nei prieš metus. Šiuo metu vidutines pajamas gaunantis sostinės gyventojas galėtų įpirkti 39,6 kv. m ploto būstą gyvenamuosiuose rajonuose.

Lietuvos bankų asociacijos (LBA) duomenimis, per pirmus tris šių metų mėnesius bankų išduotų naujų būsto paskolų vertė, palyginti su tuo pačiu pernai metų laikotarpiu, išaugo 31 proc.

Mažiau prašoma duomenų

Komercinių bankų atstovai tiki, kad gyventojus imti būsto paskolą šiuo metu skatina ne tik mažos palūkanų normos ar augantys lūkesčiai, bet ir supaprastėjusi paskolos gavimo tvarka.

SEB banko prezidento pavaduotojo ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktoriaus Virginijaus Doveikos teigimu, atnaujinus banko informacinių sistemas iš klientų prašoma mažiau informacijos, reikalingos rizikos įvertinimui. Sujungtos duomenų bazės ir automatinė analizė leidžia kliento riziką įvertinti labai greitai. Pasak banko atstovo, gyventojai atsakymo dėl būsto paskolos teikimo sulaukia per 1-3 dienas.

SEB bankas per šių metų pirmą ketvirtį būsto paskolas pažadėjo daugiau nei 90 proc. norinčiųjų. Toks pats rodiklis matomas ir „Swedbank“ banke.

Šio banko Finansavimo departamento direktorė Jūratė Gumuliauskienė teigė, kad pagrindinės priežastys, kodėl gyventojams atsisakoma suteikti paskolas, - nepakankamos paskolai aptarnauti kliento pajamos, per dideli jau turimi įsipareigojimai, netinkamas siūlomas įkeisti turtas ir bloga įsipareigojimų vykdymo istorija.

DNB banko Vilniaus verslo regiono vadovas Edvardas Uziala taip pat pritarė, kad atsakymo dėl būsto paskolos suteikimo galima sulaukti labai greitai: „Paprastai atsakymas dėl būsto paskolos klientui suteikiamas per 2-3 dienas, tačiau tais atvejais, jei žmogui skubu, mes priimame sprendimus net ir per kelias valandas, ypač kai dabartiniu metu klientui sutikus mes galime surinkti reikiamus duomenis iš e-duomenų bazių“.

Edvardas Uziala
E. Uziala pastebi, kad šiuo metu be spartaus naujų paskolų apimties augimo matyti ir gana svarbūs pokyčiai paskolos suteikimo procese: „Vis daugiau valstybės institucijų, kaip, pavyzdžiui, „Sodra“, Registrų centras vis daugiau informacijos perkama į skaitmeninę erdvę“.

Preliminarias sutarties sąlygas gyventojai gali bankuose sužinoti ir iš karto, tik atskleidę savo pajamų dydį bei perkamo būsto vertę.

Nors atsakymą dėl paskolos suteikimo gyventojai gali gauti per kelias dienas nuo noro išreiškimo, visgi visas procesas iki paskolos gavimo užtrunka apie mėnesį.

„Vidutiniškai šis procesas užtrunka 2-3 savaites ir labiausiai priklauso nuo kredito gavėjo noro bei perkamo būsto teisinio statuso. Banko darbuotojas paprastai siekia per kiek įmanomai trumpesnį laiką užbaigti pradėtą paskolos suteikimo procesą, tačiau jokiais būdais nedaro to didesnės rizikos sąskaita“, - teigė DNB atstovas.

Gyventojai tiki, kad jau atėjo geri laikai naujam būstui

DNB atstovo pasiteiravus, kas skatina gyventojus šiuo metu pradėti rūpintis nauju nuosavu būstu, šis išvardijo kelias priežastis: mažos palūkanos, geresnė ekonominė situacija, poreikis įsigyti naują būstą, pradėję augti realūs atlyginimai ir šiuo metu išdygę nauji patrauklūs nekilnojamo turto projektai.

Tarp priežasčių, kodėl pastebimas būsto paskolų augimas, „Swedbank“ Finansavimo departamento direktorė J. Gumuliauskienė mato ir susidariusią palankią situaciją būsto rinkoje – būsto pasiūla, būsto kainų kitimas, būsto pasirinkimo galimybės.

„Žinoma, pagrindinė priežastis yra šeimos poreikis įsigyti būstą ar pasigerinti gyvenimo sąlygas. Nederėt pamiršti, kad būsto paskola yra tik viena iš priemonių būstui įsigyti. Pastaruoju metu didesnė dalis būstų įsigyjama asmeninėmis žmonių lėšomis – be būsto paskolų. Todėl būsto paskolų rinkos plėtrai tikrai didelį vaidmenį turi šalies gyventojų lūkesčiai, tikėjimas šalies finansinės būklės stabilumu, darbo vieta, asmeninių pajamų stabilumas“, - vardijo ji.

Lietuvos bankų asociacijos duomenys. Fiziniams asmenims suteiktos būsto paskolos 2013 m. kovo mėn. pabaigoje

BankasSuteiktos būsto paskolos fiziniams asmenims (tūkst. Lt)
SEB6 162 220
Swedbank5 092 669
DNB3 343 576
Nordea2 507 633
Danske Bank2 165 870
Citadelė331 156
Šiaulių bankas118 738
Medicinos bankas11 800

DELFI primena, kad Lietuvos bankas yra paskelbęs atsakingo skolinimo nuostatus, pagal kuriuos reikalaujama, kad kredito, skirto nekilnojamam turtui įsigyti, dydžio ir įkeisto turto vertės santykis negali būti didesnis nei 85 proc. įkeičiamo turto rinkos vertės.

Kreditams, suteikiamiems asmeniui, norinčiam įsigyti daugiau kaip vieną būstą, turi būti taikomas griežtesnis apribojimas, išskyrus tam būstui, kuris laikomas pagrindine gyvenamąja vieta.

Paskolą suteikiantis bankas turi įsitikinti, kad pradinė įmoka (nuo 15 proc.) būtų sumokama nuosavais, neskolintais pinigais.

Bankai turi užtikrinti, kad gyventojo mokama paskolos grąžinimo įmoka neviršytų 40 proc. asmens ar namų ūkio pajamų. Priimant sprendimą dėl būsto paskolos suteikimo atsižvelgiama į ne mažiau kaip pusės metų kliento pajamų vidurkį ir įvertinamas ilgalaikis pajamų tvarumas.

Maksimali paskolos grąžinimo trukmė neturi viršyti 40 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)