Bendrovės „Colliers International Advisors“ analitikė Giedrė Aleknavičūtė tvirtina, kad nuo seno Lietuvoje veikiantys prekybos tinklai plėsdamiesi nori sutvirtinti savo pozicijas prieš Vokietijos giganto „Lidl“ atėjimą. Šis tinklas dar nėra paskelbęs, kada tiksliai atidarys savo parduotuves.

222 parduotuves Lietuvoje valdanti bendrovė „Maxima LT“ Vilniuje šiais metais planuoja atidaryti tris parduotuves – vieno „x“ „Maximas“ planuojama atidaryti Medeinos ir Antakalnio gatvėse, dviejų „x“ – Salininkuose.

„Kaip ir per pastaruosius kelerius metus, šiais metais vykdome tik gerai apgalvotą tinklo plėtrą, vykdydami plėtrą – investuojame į kokybę. Pirmiausiai, parduotuves statome ir atidarome tik ten, kur jų labiausiai trūksta, atsižvelgę į vietinių klientų poreikius“, – DELFI sakė bendrovės „Maxima LT“ generalinis direktorius Arūnas Zimnickas.

Prekybos tinklo „Iki“ vykdantysis direktorius Darius Malakauskas DELFI sakė, kad šiemet Vilniaus centrinėje dalyje antroje metų pusėje planuojama atidaryti vieną „Iki“ parduotuvę.

„Kalbant apie naujai atidaromas parduotuves, Vilniaus mieste šiemet planuojame atidaryti vieną didelio prekybinio ploto „Iki“ parduotuvę, kurioje veiks ir „Iki“ kepykla. Ši parduotuvė bus Vilniaus centrinėje miesto dalyje, kur matome didelį maisto ir kasdienių prekių parduotuvių poreikį“, – komentavo jis.

Šiuo metu prekybos tinklui iš viso priklauso 238 „Iki“, „Iki Express“ ir „Iki Cento“ parduotuvės visoje Lietuvoje.

127 parduotuves valdančios bendrovės „Norfos mažmena“ atstovas spaudai Darius Ryliškis DELFI sakė, kad šiemet Vilniuje neplanuojama atidaryti naujų parduotuvių.

Tačiau, kaip skelbia statybų bendrovė „Eika“, kitąmet Pilaitėje duris atvers 5 tūkst. kvadratinių metrų prekybos centras „Norfa XXL“, kurio statybą planuojama pradėti liepos mėnesį.

38 parduotuves valdantis prekybos tinklas „Rimi Lietuva”, prieš keletą mėnesių atidaręs „Rimi Hypermarket“ Žirmūnuose Kareivių gatvėje, ruošiasi dar vieno tokio paties dydžio prekybos centro atidarymui Rygos gatvėje.

Jau anksčiau bendrovė „YIT Kausta“ paskelbė, kad Pilaitės prospekte 2014-ųjų pradžioje iškils naujas prekybos tinklo „Prisma“ centras. Pastato prekybinių patalpų plotas sieks iki 10 tūkst. kv. m.

Taip pat šiemet rugpjūtį laukiama 26 tūkst. kv. m ploto „Ikea“ prekybos centro atidarymo.

Nesustojo net per krizę

Saulius Vagonis
Nekilnojamojo turto bendrovės „Ober-Haus“ duomenimis, šiemet Pašilaičiuose jau atidarytas antrasis prekybos centras „Kubas“.

„Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis DELFI sakė, kad mažiau konkretūs planai 2014-2015 metams: suomių „Vicus Oy“ Pavilnionių gatvėje planuoja „Olinda“ prekybos centro statybas, o danų „TK Development“ - prekybos parką „DomusPro“ šalia Ukmergės g.

Taip pat kol kas neaišku, kada parduotuves pradės atidarinėti vokiečių prekybos tinklas „Lidl“.

„Kalbant apie tradicinius prekybos centrus, galima sakyti, kad su „Ozu“ užsibaigė didesnių prekybos centrų plėtra, kuriuos galime laikyti tradiciniais prekybos centrais, kur nėra vieno dominuojančio nuomininko“, – sakė S. Vagonis.

Tačiau net per krizę mažmeninės prekybos tinklai nebuvo sustoję plėstis.

„Tuo metu tokių prekybos centrų, kuriuose dominuoja vienas nuomininkas, pavyzdžiui, mažmeninės prekybos parduotuvė, plėtra buvo ir, reikia pripažinti, bus. Negalima sakyti, kad čia yra kažkoks labai didelis suaktyvėjimas. Jeigu krizės metu tradicinių prekybos centrų plėtra apskirtai sustojo, tai prekybiniai plotai pildėsi tik dėl šių naujų tinklinių parduotuvių atsidarymo“, – komentavo pašnekovas.

„Ober-Haus“ duomenimis, šių metų antrąjį ketvirtį Vilniuje tūkstančiui gyventojų teko 761 kv. m, Kaune – 670 kv. m, Klaipėdoje – 771 kv. m, Šiauliuose – 1.134 kv. m, Panevėžyje – 543 kv. m.

Šiuose rodikliuose skaičiuojami tik didesni nei 5 tūkst. kv. m prekybiniai plotai.

Ruošiasi „Lidl“ atėjimui

Nekilnojamojo turto bendrovės „Colliers International Advisors“ analitikė Giedrė Aleknavičūtė DELFI sakė, kad 2014-2015 m. „DomusPro“ turėtų įsikurti „Rimi Hypermarket“, o „Olindo“ prekybos tinkle – „Prisma“.

„Po to, kai 2012 m. „Rimi“ prekybos tinklas uždarė visas savo „Supernetto“ prekės ženklo parduotuves ir susimažino savo prekybos centrų tinklą, 2013 m. planuoja atidaryti net 10 naujų parduotuvių visoje Lietuvoje. Kiti prekybos tinklai – „Maxima“, „Iki“, „Norfa“ – ir toliau ketina vykdyti senų parduotuvių atnaujinimą bei, kaip ir ankstesniais metais, atidaryti naujas. Taip pat „Prisma“ turi planų plėstis artimiausiais metais, tačiau kol kas daugiausiai orientuojasi į Vilniaus rinką“, – apie situaciją rinkoje kalbėjo ji.

Pasak analitikės, dabar labiausiai mažmeninės prekybos tinklai plečiasi siekdami įsitvirtinti rinkoje prieš „Lidl“ atėjimą.

„Mažmeninės prekybos tinklų plėtra daugiausiai paremta siekimu įtvirtinti savo pozicijas rinkoje prieš ateinant naujam rinkos žaidėjui „Lidl“. Be to, didėjantys lankytojų srautai prekybos vietose ir po truputi auganti apyvarta, suteikia daugiau optimizmo rinkos dalyviams. Tačiau kol kas prekybinių patalpų plėtra yra labai pamatuota ir staigaus augimo nestebima“, – sakė G. Aleknavičūtė.

„Colliers International“ duomenis, šiuo metu Vilniuje vienam gyventojui tenka 0,99 kv. m prekybinio ploto (skaičiuojant prekybos centrus didesnius nei 5 tūkst. kv. m ir pastatytus ne anksčiau nei 2000 m.).

Kaune šis rodiklis yra 0,85, Klaipėdoje – 1,21, Šiauliuose – 1,22, Panevėžyje – 0,89, Rygoje – 1,01, Taline – 1,18.

„Kaip matome, Vilnius šiek tiek atsilieka nuo kitų Baltijos šalių sostinių pagal prekybinį plotą vienam gyventojui, tačiau skaičiai yra labai panašūs. Talinas yra ekonomiškai stipresnis miestas, todėl didesnis prekybinių patalpų plotas yra lengviau įsisavinamas. Klaipėdoje ir Šiauliuose yra prekybinių patalpų perviršis, o tai patvirtina didesnis laisvų patalpų kiekis ypač mažiau konkurencinguose prekybos centruose“, – sakė analitikė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (259)