Sąraše – nemažai namų vaiduoklių, pastatytų net be statybos leidimų.

Vienas pirmųjų mokesčių inspektorių grobių – Vilniuje, Baltupių mikrorajone esantis kotedžų kompleksas, o tiksliau viena jo dalis. 38-u numeriu pažymėtas statinys realybėje net neegzistuoja: Registrų centro duomenų bazėje nurodyta, kad čia tėra tik žemės sklypas.

Portalo DELFI.lt žiniomis, minėtas kotedžas priklauso buvusiam banko „Snoras“ vadovui Raimondui Baranauskui. Jis šiuo metu gyvena Anglijoje, Lietuva išdavusi jo Europos arešto orderį. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) nekomentuoja, ar tai iš tikrųjų R. Baranauskui priklausantis turtas, tačiau sako, kad surinktus duomenis perduos Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai.

Kotedžas aptiktas pasinaudojus „Google Maps Street View“ programa. Virtualioje erdvėje mokesčių inspektoriai ieško gyventojų, kurie specialiai neregistruoja savo būstų, bandydami išvengti mokesčių, o kai kuriais atvejais ir slepia neteisėtai gautas pajamas. Dėl to jau pradėti keli ikiteisminiai tyrimai.

„Jei yra nustatytas neteisėto praturtėjimo požymis, dabar asmenims taikoma baudžiamoji atsakomybė. O neteisėto praturtėjimo požymiai yra konstatuojami, jei įsigyto turto vertė viršija pajamas daugiau nei 65 tūks. litų“, – aiškino VMI Kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Vaimira Jakienė.

Mokesčių inspektorių akiratyje šiuo metu – beveik 250 įtartinų objektų Kaune ir Vilniuje.

Sąrašas sudarytas gavus duomenų iš savivaldybių, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos ir Registrų centro. Jau nustatyta, kad daugelis namų ne tik realiai neegzistuoja, bet taip pat neturi statybos leidimų. Namų savininkai turės pagrįsti lėšas, už kurias pastatyti šie namai, nes įtariama, kad jų pajamos – per mažos.

„Jei pradedame vieno asmens patikrinimą, tai tikrinamas ir sutuoktinis. O paskui kyla poreikis tikrinti ir kitus šeimos narius, giminaičius. Tie tyrimai trunka ilgai“, – sakė V. Jakienė.

„Turtas turi būti visas registruotas. Manau, neturi kilti klausimų reikia gaudyti, ar ne. Išdavus statybos leidimą automatiškai tas turtas turi būti registruotas – net statybos eigoje“, – komentavo ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Mokesčių inspekcija tikrins ir statybos bendroves, kurios statė daugiabučius ir individualius namus. Įtarimų sukėlė trys dešimtys tokių įmonių. Bus aiškinamasi, ar jos sumokėjo visus mokesčius valstybei.