Vienas iš jų – pats kiauriausias mieste

Kovą Aplinkos ministerija patvirtino pirmu etapu su valstybės parama renovuotinų daugiabučių šalies savivaldybėse sąrašą. Alytuje tokių namų 17. Pirmuoju numeriu įrašytas miesto savivaldybės taip pat pirmu numeriu tarp energiškai neefektyvių daugiabučių priskirtas namas Putinų g. 24B. Ministerijos ir savivaldybės patvirtintų kiauriausių namų dešimtuke atsidūrė ir šio daugiabučio kaimynystėje esantis kitas toks pat trijų aukštų namas Putinų g. 24C.

Šie Putinų mikrorajono daugiabučiai, pastatyti maždaug prieš dvidešimt metų, ir dabar laikomi vienais modernesnių mieste. Namai su šlaitiniais stogais, mūriniai, beveik visi butai turi garažus. Kai kas namuose net įsirengę saunas.

Alytiškiai, sužinoję apie numatomą vykdyti pirmiausia minėtų namų renovaciją, pasipiktino. Vardijo pavardes mieste žinomų žmonių, gyvenančių Putinų g. 24B ir 24C namuose, įtarinėjo juos glaudžiais ryšiais su savivaldybės vadovais, kurie galėjo turėti įtakos šių namų renovavimo pirmumui mieste. Gyventojus piktino ir tai, kodėl mieste pirmiausia nerenovuojami anksčiau už šiuos daugiabučius, pavyzdžiui, prieš trisdešimt ar keturiasdešimt metų, pastatyti namai.

Sukruto pati savivaldybė

Savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio skyrius dėl minėtų Putinų gatvės daugiabučių išsiaiškino, kad, Aplinkos ministerijai teikiant pirmiausia renovuotinų miesto namų sąrašą, Putinų g. 24B, 24C buvo nurodyti netikslūs bendrieji naudingieji plotai. Jie pateikti mažesni, todėl ir susidarė didelių sąnaudų šildomam kvadratiniam metrui per sezoną.

Skyriaus specialistų teigimu, vadovautasi šilumos tiekėjos bendrovės „Litesko“ pateiktais duomenimis apie šildomus plotus: Putinų g. 24B – 2 tūkst. 113 kv. metrų, Putinų g. 24C – 1 tūkst. 600 kv. metrų.

Patikslinus duomenis paaiškėjo, kad pirmame name šis plotas – 3 tūkst. 847 kv. metrai, antrame – 2 tūkst. 507 kv. metrai. Pagal šituos duomenis abu namai, atsižvelgiant į šilumos energijos suvartojimą miesto daugiabučiuose, patenka į pirmą, arba energiškai taupių namų, grupę. Minimi namai pagal miesto Daugiabučių namų energinio efektyvumo didinimo 2013–2020 metų programą turėtų būti renovuojami vieni iš paskutinių.

Miesto daugiabučiai, atsižvelgiant į šilumos energijos suvartojimą, suskirstyti į penkias grupes. Į paskutinę, nulinę, grupę patenka jau renovuoti arba naujos statybos namai.

Išaiškėjus padėčiai dėl dviejų Putinų gatvės daugiabučių, savivaldybės administracijos direktorius Kęstutis Ąžuolas kreipėsi į Aplinkos ministeriją su prašymu pakeisti Alytuje pirmu etapu numatytų renovuoti namų sąrašą.

Nauji duomenys žinomi jau metai

Ministerija ką tik pakeitė mieste pirmiausia su bendrijų pritarimu renovuotinų daugiabučių sąrašą. Vietoj Putinų g. 24B ir 24C įrašyti kiti du daugiausia šilumos energijos sunaudojantys daugiabučiai – Užuolankos g. 24A ir Volungės g. 29.

Kaip matyti iš ministerijos patvirtinto sąrašo, tarp kiauriausių miesto namų daugiausiadaugiabučių iš naujausių mikrorajonų. Šilumos tiekėjai šiam faktui turi argumentų – namai pralaidūs šilumai, daugeliu atvejų labiau nei statytieji pirmuose miesto mikrorajonuose.

Dėl minėtų Putinų gatvės namų valdomų šildomų plotų paaiškėjo ir kitas dalykas. K.Ąžuolas rašte ministerijai tvirtina, kad šilumos tiekėjai pateikė informaciją apie šiuose namuose esančius bendruosius naudinguosius plotus, kai juose dar nebuvo šildomos įrengtos palėpės. Tačiau iš šilumos tiekėjų pavyko sužinoti, kad nauji, dabar abiejuose Putinų gatvės namuose esantys šildomi plotai pakeisti pernykštį vasarį, o savivaldybei kas mėnesį teikiama informacija apie visuose daugiabučiuose šildomus plotus.

Tad kyla klausimas, ar savivaldybė, ministerijai teikdama pirmiausia renovuotinų namų sąrašą, klaidą padarė per skubėjimą, ar iš tikrųjų pirma norėta pagerinti buitį ir taip neblogai gyvenantiems asmenims. Aišku viena: su savivaldybės pagalba norima vykdyti daugiabučių renovacija alytiškiai nelinkę besąlygiškai pasitikėti.