2015-ųjų Europos krepšinio čempionatui skirtas arenas Ukrainoje naudodamasi Šiaulių arenos projektu statys kompanija „United Basketball Investments Ltd.”. Jos savininkai – Ukrainos turtuoliai Ihoris Kolomoiskis ir Dmytro Buriakas.

Ryškūs lietuvių pėdsakai

Ukrainos krepšinio lygai vadovavusio Algimanto Pavilonio nenustebino, kad statydami arenas ukrainiečiai nori naudotis Lietuvos patirtimi – per 2011 metų Europos krepšinio čempionatą jų delegacijos varstė visų arenų duris. Ukrainos klubai kasmet stovyklauja ir Lietuvos pajūryje.

Tačiau kur kas įdomesnės Ukrainoje arenas statančių oligarchų sąsajos su Lietuva.

Kijevo areną, kurioje vyks finalinės čempionato kovos, projektuoja architekto Eugenijaus Miliūno studija. Ji, beje, projektavo Šiaulių areną, o neseniai viešai leido savivaldybei elgtis savarankiškai – parduoti ar dovanoti šio statinio projektą.

Šiaulių arenos generalinis rangovas buvo Panevėžio statybos trestas. Dabar ši visus techninius dokumentus turinti įmonė kviečiama dirbti statant Šiaulių arenos klonus Ukrainoje.

Beje, prie Kijevo „Budivelnyk” klubo vairo stovi ilgametis Kauno „Žalgirio” vadovas Gediminas Navikauskas.

Šiauliečiai tryško gerumu

Šiaulių savivaldybės buvo prašoma parduoti arenos projektą, bet prašymas buvo atmestas – nutarta jį perleisti neatlygintinai. Šio sprendimo iniciatorius Šiaulių meras Justinas Sartauskas dievagojosi, kad taip elgtis verčia netobuli Lietuvos įstatymai.

Šiaulių meras tikino kreipęsis į Teisingumo ministeriją sužinoti, kiek užtruktų įstatymo pataisos: „Sužinojau, kad visos procedūros truktų ne mažiau nei metus. Ukrainiečiams svarbi kiekviena diena, nes jie vėluoja vykdyti įsipareigojimus „FIBA Europe”.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)