„Jeigu iki šiol į mokesčių inspekcijos akiratį patekdavo tik tie būstai, kurie buvo registruoti Nekilnojamojo turto registre, tai įgyvendinant projektą „Būstas be mokesčių“ didžiausias dėmesys yra skiriamas neįregistruotam gyvenamosios paskirties nekilnojamajam turtui. Atrinkus Nekilnojamojo turto registre neįregistruotus ar nebaigtos statybos namus mokesčių administratorius įvertins gyventojų pajamas, kurios buvo investuotos į būsto statybą, o taip pat statybos įmonių pajamų už parduotus butus apskaitymą bei apmokestinimą,“ – sako projekto vadovė, VMI Kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Vaimira Jakienė.

Projekto „Būstas be mokesčių“ metu mokesčių inspektoriai nustatinės prabangius neregistruotus gyvenamuosius, nebaigtos statybos ar savavališkai pastatytus namus. Inspekcijos darbuotojai nustatytais adresais į vietą vyksta dėl pastatytų ar statomų neregistruotų objektų tik tais atvejais, kai jų nepavyksta identifikuoti naudojantis „Google” programa.

Ankstesnių metų pavyzdžiai rodo, kad dalis mokesčių mokėtojų specialiai neregistruoja NTR savo būstų, bandydami nuslėpti neteisėtai gautas pajamas ir išvengti mokesčių. Pateikiame keletą nustatytų atvejų pavyzdžių:

Inspekcija nurodo, kad jau nustatyta keletas atvejų, kuomet būstas specialiai neregistruojamas.

Tiriant fizinių asmenų deklaracijas paaiškėjo, jog kauniečių sutuoktinių pora pardavinėjo žemės sklypus, o už juos gautas pajamas nedeklaravo kaip pajamas iš ekonominės veiklos. Atlikus mokestinius patikrinimus paaiškėjo, kad jie, siekdami išvengti beveik 240 tūkst. litų mokesčių, keletą kartų sumažino dešimties sklypų pardavimo kainas ir nedeklaravo bei nesumokėjo mokesčių nuo parduotų, tuose sklypuose pastatytų, NTR neregistruotų gyvenamųjų namų.

Kita kauniečių sutuoktinių pora taip pat deklaravo tik parduotą žemės sklypą, o pajamas, gautas už nebaigtos statybos gyvenamojo namo pardavimą bandė nuslėpti. Po kontrolės procedūrų ši pora į valstybės biudžetą turės sumokėti per 130 tūkst. litų.

Sutuoktiniai be statybos leidimo savavališkai pasistatė namą, kurio neregistravo NTR, nes neturėjo pakankamai deklaruotų pajamų, pagrindžiančių būsto statybos išlaidas. Po atlikto patikrinimo mokesčių administratorius perdavė informaciją Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai, kuri pareikalavo pastatytą be leidimo būstą nugriauti.

Projekto metu kontrolės procedūroms atrenkami ne tik tie gyventojai, kurie įsigijo neregistruotus būstus ar savavališkai pasistatė gyvenamuosius namus, bet ir tie, kurie pirko butus iš planuojamų tikrinti statybos bendrovių, kurios 2011 – 2012 metais vykdė daugiabučių gyvenamųjų namų ir individualių gyvenamųjų namų statybas bei pardavimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)