Pasisavinti milijonines sumas P. Jurgučiui galimai padėjo smurtu prieš moterį išgarsėjęs buvęs Šilalės rajono meras, šiuo metu einantis savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas Valdemaras Jasevičius. Jis taip pat yra Liberalų ir centro sąjungos Šilalės skyriaus pirmininkas.

Tai penktadienį paaiškėjo Vilniaus apygardos teisme, kuris pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą dėl daugiau nei 4,5 mln. Lt pasisavinimo piktnaudžiaujant tarnybine padėtimi.

Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Mindaugas Gylys teisme paskelbė, kad dabar jau bankrutuojančios bendrovės „Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės (HAE) statyba“ valdybos pirmininkas P. Jurgutis ir bendrovės generalinis direktorius V. Jasevičius, įgyvendinant ES remiamą projektą pasisavino 4,54 mln., iš kurių – 2,4 mln. Lt nusikalstamu būdu legalizavo.

Ikiteisminį tyrimą atlikę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai išsiaiškino, kad
„Kruonio HAE statyba“ buvo pasirašiusi rangos sutartį su Aplinkos projektų valdymo agentūra ir Elektrėnų savivaldybės administracija. Pagal šią sutartį bendrovė įsipareigojo atlikti Elektrėnų-Vievio nuotėkų valyklos rekonstrukcijos darbus.

Projekto bendra vertė siekė daugiau kaip 22 mln. Lt. Rekonstrukcijos darbus atlikti įsipareigojusi bendrovė 2008-ųjų birželio 18-ąją gavo 5,7 mln. Lt avansą, tačiau atliko darbų tik už 900 tūkst. Lt.

Pasak prokuroro, praėjus savaitei po avanso išmokėjimo, birželio 26-27 d., iš „Kruonio HAE statyba“ sąskaitos „Swedbanke“ buvo pervestos didžiulės pinigų sumos, kurios buvo panaudotos P. Jurgučio vadovaujamos bendrovės „Pajūrio investicijų valdymo centras“ veikloje.

Be to, verslininkas iš ES ir Lietuvos biudžeto lėšų Vilniaus centre, Vilniaus ir Palangos g. sankirtoje įsigijo prabangias patalpas. Dar 98 tūkst. Lt buvo išgryninti iš bendrovės sąskaitos.

Prokuroro teigimu, „Kruonio HAE statyba“ direktorius V. Jusevičius šioje byloje kaltinamas kaip padėjęs P. Jurgučiui pasisavinti lėšas – esą atliko bankinius pavedimus.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai surado ir apribojo nuosavybės teises į beveik 3 mln. Lt vertės kaltinamiesiems priklausantį nekilnojamąjį turtą.

Šioje byloje kaltinimai be P. Jurgučio ir V. Jusevičiaus taip pat pateikti bendrovėms „Kruonio HAE statyba“ ir „Pajūrio investicijų valdymo centras“. Jos abi jau yra paskelbtos bankrutuojančiomis.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukti verslininkai kategoriškai nepripažįsta jiems pateiktų kaltinimų, tačiau parodymus sutiko duoti tik po visų liudytojų apklausos. Tuo metu bankrutuojančių bendrovių atstovai teismo prašė nuosprendį priimti pagal byloje esančius įrodymus.

Tiesa, V. Jusevičiaus advokatas Audrius Juozapavičius pažymėjo, kad buvęs „Kruonio HAE statyba“ vadovas negalėjo pervesti pinigų iš banke esančios sąskaitos, nes tuo metu, kai atlikti pavedimai, buvo išvykęs iš Lietuvos.

Pasak gynėjo, „Kruonio HAE statyba“ buvo susiformavusi praktika, kad tuo metu, kai direktoriaus nebūdavo darbe, piniginius pervedimus galėdavo atlikti ir kiti asmenys – vyriausioji finansininkė, valdybos pirmininkas P. Jurgutis ir kt.

„Slaptažodis ir generatorius buvo jo darbo kabinete, stalčiuje arba seife, nuo kurio raktas buvo stalčiuje“, – advokatas pažymėjo, kad pagal specialią programą pinigų pervedimus buvo galima atlikti tik iš V. Jusevičiaus tarnybinio kompiuterio.

Bylą nagrinėjanti teisėja Angelė Ikasalienė teisme ketina apklausti 19 liudytojų – posėdžiai suplanuoti iki birželio pabaigos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (396)