Internetinio portalo aruodas.lt duomenimis, Vilniaus centrinėje dalyje (Naujamiestyje, Žvėryne, Šnipiškėse) vidutinė naujos statybos buto kvadrato kaina siekia apie 5700 Lt. Toliau nuo centro nutolusiuose rajonuose, pavyzdžiui, Pašilaičiuose, vidutinė kaina – apie 30-40 proc. mažesnė (3550 Lt/kv. m).

Tačiau palyginus centre esančių butų kainas su netoli už Vilniaus esančių gyvenviečių būsto kainomis, matyti, kad butas gali būti ir perpus pigesnis (2600 Lt/kv.m).

Aruodas.lt direktoriaus pavaduotoja Viktorija Steponavičiūtė pastebi, kad renkantis būstą gyventojams svarbiausiu kriterijumi ir toliau išlieka kaina.

„Todėl gali būti, kad pirkėjai renkasi toliau nuo centrinės Vilniaus miesto dalies nutolusias vietoves, nes jose būstas parduodamas už mažesnę kainą“, - svarstė specialistė.

Keliasi jaunos šeimos

Gyvenamųjų namų kvartalus, nutolusius nuo sostinės, vystančios įmonės „Statybininkas“ generalinis direktorius Vidas Norbutas teigė, kad už Vilniaus šeimos keliasi ne dėl kainos, o gamtos – keliasdešimt kilometrų kasdien iki ir iš darbo jiems netrukdo.

Įmonės direktorius pasakojo, kad Lentvaryje, Raudonės, Selioviškėse vystomi projektai yra skirti skirtingas pajamas gaunamoms šeimoms.

„25 kilometrai iki Vilniaus, jiems nėra problema. Gyventojai ieško gamtos, nuošalesnių vietų“, - sakė pašnekovas.

Tačiau visgi V. Norbutas pripažino, kad ne visada už Vilniaus ribų pastatyti būstai lengvai randa pirkėją.

„Avyžieniuose turime didesnius namus, bet jau keli metai sunkiai pardavinėjame“, - teigė jis.

Svarbiausia – patogus kelias į darbą

Nekilnojamo turto agentūros „Ober-Haus“ atstovas Arūnas Pranevičius šiuo metu pardavinėja naujos statybos butus Grigiškėse.

Vyras pastebi, kad visų pirma gyventojus į šią gyvenvietę vilioja kaina, tačiau ir susisiekimas su sostine nėra sudėtingas.

„Kiek su žmonėmis pasikalbu, tai pirmas dalykas, kas vilioja, - kaina. Tačiau ir negąsdina atstumas nuo Vilniaus. Tokie butai labiau domina tuos, kurie dirba toje sostinės dalyje, į kurią yra patogu nuvažiuoti iš Grigiškių“, - kalbėjo pašnekovas.

Nekilnojamo turto specialistas teigė, kad netoli nuo Vilniaus esančiose gyvenvietėse esantys butai domina žemesnes vidutines pajamas gaunančius asmenis.

„Dažniausiai tie patys žmonės yra žiūrėję ir projektus Vilniuje, bet pagal pajamas jiems priimtinesnės Grigiškėse. Už tą pačią sumą jie gali įsigyti didesnį būstą“, - pabrėžė A. Pranevičius.

Pasak jo, Grigiškėse butų kainos apie 20-30 proc. mažesnės nei pačioje sostinėje.

Didieji NT vystytojai į sostinės apylinkes nesidairo

„Ober-Haus“ atstovas pastebėjo, kad visgi už Vilniaus esančiose gyvenvietėse yra pakankamai parduodamo nekilnojamo turto. O didieji nekilnojamo turto vystytojai sako daugiau projektų minėtose gyvenvietėse neplanuoja.

„Koncentruojamės į patį Vilniaus miestą ir užmiestiniuose rajonuose nieko nevystėme ir nemanau, kad artimiausiu metu vystysime. Perspektyva galbūt ir yra, bet tikrai ne šiai dienai. Gal po kokių 5-10 metų“, - pasakojo „MG Valda“ pardavimų skyriaus vadovas Mantas Umbrasas.

Nekilnojamo turto vystytojas taip pat suabejojo, ar nuo Vilniaus nutolusiose gyvenvietėse butai tikrai yra pigesni.

„Jei kalbame apie Vilniaus pakraštyje esančius miegamuosius rajonus, tai kaina ten yra ne tiek daug aukštesnė, kad žmonės pirktų Lentvaryje ar Vievyje“, - kalbėjo pašnekovas.

„Norint statyti kokybiškai, nėra skirtumo, ar tu Vilniuje ar priemiestyje statai. Statybos kaina panaši. Ten ženkliai pigiau pasiūlyti negalima. O jeigu kalbėtume apie žemesnes ar vidutines pajamas gaunančius žmones, tai jie renkasi senesnės statybos būstą, o ne naujos“, - tęsė M. Umbrasas.

Nesisekė pardavinėti

Robertas Dargis
Daugiabučių kvartalų už Vilniaus neplanuoja ir nekilnojamo turto vystytoja „Eika“.

Bendrovės vadovas Robertas Dargis prisiminė, kad yra pastatę vieną daugiabutį Grigiškėse, tačiau rezultatai nedžiugino.

„Prieš krizę pardavimai ėjo, bet sunkiai baigėsi, nes krizė labiausiai ir paveikė tuos pirkimus“, - sakė jis.

Pašnekovas teigė, kad šiuo metu projektų nutolusiuose nuo sostinės rajonuose nėra ir tokie planai pareikalautų daug diskusijų.

„Šiuo metu rinką esame užpildę tiek ekonominės klasės, tiek prabangesniais projektais. Esame šiandien juos užpildę savo produktais. Siūlome kainą nuo 4 tūkst. Lt iki 9 tūkst. Lt už kv. m“, - pasakojo pašnekovas.

Kalbant apie būstų statybas už Vilniaus R. Dargis taip pat abejojo, ar tos gyvenvietės labai patrauklios gyventojams.

„Ne tik buto pigumas apsprendžia patrauklumą klientui. Yra labai daug kitų faktorių. Pavyzdžiui, socialinės infrastruktūros – darželiai, parduotuvės, atstumas iki darbo“, - vardijo jis.

„Kalbėdami apie būstą Lentvaryje ar Grigiškėse kalbame tik apie nedidelę dalį būsto piginimo, kuris priklauso nuo žemės kainos vietoje“, - toliau kalbėjo pašnekovas.

Tačiau, pasak R. Dargio, tiek pat kainą išauginti gali infrastruktūros paruošimas.

„Gali pasirodyti, kad, pavyzdžiui, statant Lentvaryje, reikės atnaujinti transformatorinę, tiesti vamzdžius. Tai gali iškelti kainą, o statybos kaina pagal medžiagų panaudojimą tikriausiai nesiskiria nei Vilniuje, nei Lentvaryje“, - svarstė „Eikos“ vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)