Verta žinoti, kad yra tam tikri kriterijai, kurie nuo trijų aukštų vilos užmiestyje kainos gali „nubraukti“ nemenką jos sumos dalį, o ją pridėti jaukiam kelių kambarių butui Vilniaus Senamiestyje. Išskirsiu penkis pagrindinius kriterijus, kurie padės atskirti, koks yra kokybiškas būstas ir išsirinkti būtent tokį.

Vieta

Vieta yra vienas svarbiausių kriterijų, apibūdinant kokybišką būstą. Jeigu jūsų butas ar namas įrengtas panaudojant pačias kokybiškiausias medžiagas, jame įdiegtos moderniausios technologijos, tačiau jis yra triukšmingoje aplinkoje, jo kiemas – nesutvarkytas, o netoliese yra judri gatvė, tai ir jūsų gyvenimo kokybė tokiame būste bus prastesnė.

Taip pat net ir idealiai įrengtas būsto vidus nekompensuos nemalonaus jausmo, kai kasryt, atitraukus užuolaidą ar atidarius langą, išvysite, pavyzdžiui, šviesą užstojančią mūro sieną ar vos kelių metrų atstumu esančius kaimynų iš gretimo namo langus. Dar vienas aspektas, kuris paprastai nubraukia balų vertinant būsto kokybę – netoli jo įsikūrusios didelės gamyklos, fabrikai.

Daugelis dar nežino, kad kokybiška nekilnojamojo turto vieta suprantama ne tik kaip prie jo esantys pastatai ar namo teritorija, bet ir šalia gyvenantys kaimynai, jų socialinė padėtis. Todėl, prieš įsigyjant bet kokį namą ar būstą, būtinai pasidomėkite ir jais.

Į būsto vietą atkreipkite dėmesį ir tuomet, jei nekilnojamąjį turtą įsigyjate ne norėdami jame gyventi patys, o kaip investiciją. Jeigu planuojate, pavyzdžiui, nusipirktą butą ar namą nuomoti, atminkite, kad į nepatrauklioje vietoje įsikūrusį būstą nuomininkus privilioti taip pat bus žymiai sunkiau.

Infrastruktūra

Kokybiškas būstas turėtų pasižymėti ir gera infrastruktūra. Tai reiškia, kad iki jo turėtų vesti lengvai pravažiuojami keliai, būti nutiesti elektros, vandentiekio tinklai. Mat papildomos investicijos į šias sritis kartais gali piniginę patuštinti suma, prilygstančia ir viso būsto kainai, jau neminint papildomų rūpesčių ir laiko, kurių pareikalaus tam reikiamų dokumentų derinimas, darbų organizavimas ir pan.

Taip pat, jeigu jūs ieškote būsto nuolatiniam gyvenimui, labai svarbu, kad šalia jo būtų įsikūrę tokie svarbūs kasdieniam gyvenimui objektai kaip prekybos centrai, ugdymo bei gydymo įstaigos ir pan. Arba jie bent jau būtų lengvai pasiekiami automobiliu ar viešuoju transportu. Itin svarbus kokybiško būsto kriterijus – patogi ir didelė stovėjimo aikštelė, kur visada bus garantuota vieta jūsų automobiliui.

Išskirtinumas

Vien žodis „išskirtinis“ rodo, kad kokybiškas būstas turėtų pasižymėti kokiais nors tik jam būdingais privalumais. Todėl renkantis būstą, atsižvelkite tiek į būsto vidų, tiek į išorę. Pagrindiniai kriterijai, kalbant apie būsto autentiškumą, yra itin gera vieta mieste ir išskirtiniai pastato architektūriniai sprendimai. Pavyzdžiui, Vilniuje esantys Sapiegų rūmų ansamblio arba Stiklių gatvės pastatai. Tai „amžiną“ vertę turintys statiniai, nes apie juos išlikę duomenys jau nuo XV amžiaus, jų fasado kompozicija ir detalės yra unikaliai atkurtos, restauracijai panaudotos išskirtinai kokybiškos medžiagos.

Tai, ką galima laikyti būsto išskirtinumu, priklauso ir nuo to, kurioje šalyje yra konkretus nekilnojamas turtas. Jei išskirtiniu būstu Prancūzijoje gali būti vadinamas tinkamai restauruotas namas vynuogynų apsuptyje, Šveicarijoje – vasarnamis Alpių kalnuose, tai Lietuvoje išskirtinio statusą gali pelnyti autentiškus interjero elementus išsaugojęs butas Senamiestyje ar netoli miesto centro, bet pušų apsuptyje esantis profesionalios architektūros gyvenamasis namas.

Būsto būklė

Būsto naujumas ne visada yra jo kokybės garantas. Daug svarbiau, kokia yra bendra namo ar buto būklė, ar jis tinkamas gyventi iškart, ar reikalauja papildomų investicijų. Labai svarbu žinoti, kad jeigu būsto interjeras įrengtas naudojant kokybiškas medžiagas, atkuriant autentiškumą, jo vertė kone dvigubai gali pakilti. Pavyzdžiui, ant sienų išlikusios freskos, tapytos ranka ir itin profesionaliai restauruotos. Arba meninę vertę turintys, originalūs, pagaminti iš natūralių medžiagų daiktai, baldai, paveikslai ir pan. Visa tai „išaugina“ tiek būsto vertę, tiek kainą.

Kaip antikvarinis automobilis ar išlaikytas vynas, taip ir būstas, tinkamai prižiūrimi ir laikomi, bėgant metams, gali įgyti dar didesnę vertę. Senas pagal amžių, tačiau savo istoriją turintis kokybiškas būstas išskirtinai pranašesnis už ką tik užbaigtą, dar dažais kvepiantį, tačiau beveidės architektūros daugiabutyje bei prastame rajone esantį butą. Itin svarbu žinoti ir tai, kad jeigu išsirinkote būstą geroje miesto vietoje, tačiau kaimynystė prasta ir aplinkai sutvarkyti reikės didelių investicijų, būstas nebus laikomas kokybišku.

Kokybės ir kainos santykis

Tiesa ta, kad kokybiškas būstas niekada nepasižymės mažiausia rinkoje kaina. Todėl prieš įsigyjant būstą, patariu būtinai atsižvelgti į vykstančius nekilnojamojo turto sandorius, pažiūrėti panašių objektų pasiūlą ir kainas. Mūsų nekilnojamojo turto atstovybės vienas iš siekių yra ugdyti Lietuvos rinką, kad žmonės suprastų, kas yra ir koks turi būti kokybiškas būstas, kad nepermokėti už jį. Todėl visuomet akcentuoju, kad mes nepardavinėjame pervertinto turto – būsto kaina yra priimtina tuomet, kai ji skiriasi apie 10 proc. nuo rinkoje vykstančių sandorių.

Dar svarbu žinoti, kad būsto kokybę sieti su jo plotu yra klaidinga. Nes net ir nedidelis 50 kv. metrų ploto butas Senamiestyje, kuris nekainuoja milijonų, gali būti laikomas kokybišku. Kita vertus, ypač didelė už būstą prašoma suma dar nereiškia, kad nekilnojamasis turtas iš tiesų atitinka visus anksčiau paminėtus kokybiško būsto kriterijus. Tad kuo daugiau informacijos apie būstą turėsite prieš jį įsigydami, tuo didesnė tikimybė, kad pasirinksite tinkamai.