„2012 m. kovo mėnesį pradėjome statyti namą. Labai tuo džiaugėmės. Nusprendėme statyti iš tvirtų ir laiko išbandytų medžiagų, nes norėjome kad namas stovėtų ilgai ir jame galėtų gyventi ne tik mūsų vaikai, bet ir anūkai. Daug skaitėme, domėjomės iš kokių medžiagų statyti. Patikėjome reklama ir nusprendėme, kad tvirčiausias namas bus iš "Silikatas" gaminamos produkcijos ARKO M24 silikatinių blokelių. Namo statybą patikėjome įmonei, kuri statybų rinkoje dirba jau keletą dešimčių metų. Taigi bus iš ko pareikalauti už nekokybiškas medžiagas ar blogai atliktus darbus. Statybininkai dirbo neblogai, namas po truputį augo. Tačiau uždėjus perdengimo plokštes pastebėjome blokelių įtrūkimus. Susidarė įspūdis, kad vis labiau apkraunant sienas jų daugėjo“, - situaciją savo tinklalapyje nupasakoja Arūnas (pavardė DELFI žinoma). 

Pasak jo, toliau įvykių eiga buvo tokia: rangovas nuvežė silikatinius blokelius patikrinti į Kauno technologijos universiteto (KTU) laboratoriją. Tą kartą nustatant stiprumą gniuždant tyrimai parodė klasę 5,7 N/mm2, kai blokelių atitikties deklaracijose deklaruotas stipris gniuždant ne mažesnis kaip 15 N/mm2. Toks pat stiprumas numatytas ir namo statybos projekte.

Tačiau tuomet bendrovė „Silikatas“ pasiūlė geranoriškai atlikti tyrimą dar kartą, šį kartą Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) laboratorijoje. Atliktas pakartotinis blokelių tyrimas parodė, jog blokelių stiprio klasė yra 10.

„Truputį nustebino kiek didokas skirtumas tarp dviejų tyrimų rezultatų, nors abu tyrimus atliko akredituotos laboratorijos“, - dėstė Arūnas.

Pagal įstatymus - kaltas rangovas

DELFI susisiekus su namo savininku, jis pasakojo, jog susiklostė tokia situacija, kad dėl blokelių skilimo pagal teisės aktus reikia aiškintis su rangovu, o ne su blokelių gamintoju.

„Pati situacija, pagal Lietuvos įstatymus, gavosi tokia: prieš mane, kaip statytoją, atsako rangovas. Dokumentai, gauti iš silikatinių blokelių gamyklos yra tvarkingi, o pati medžiaga, deja, neatitinka tikrovės“, - mano namą norėjęs pasistatyti Arūnas.

Pasak jo, dėl šios priežasties teko kreiptis į Statybos inspekciją, tačiau ji pasiūlė kreiptis į teismą, nes toks ginčas – ne jos kompetencija. Į Valstybinę ne maisto produktų inspekciją blokelių įsigijęs asmuo sakė nesikreipęs, nes pritrūko kantrybės ir laiko.

„Bet kuriuo atveju, tos inspekcijos kompetencija būtų sušaukti komisiją ir priimti neformalų sprendimą, pavyzdžiui, kad prekė neatitinka dokumentų. Tačiau vienintelis kelias ieškoti teisybės – teismas“, - dėstė Arūnas.

Žmogus skaičiuoja, jog blokeliams išleido apie 15-20 tūkst. litų ir toks dabar yra jo patirtas nuostolis dėl blokelių įsigijimo, pridėjus statymo išlaidas – nuostolis dvigubai didesnis. Galiausiai su statybos darbų rangovu Arūnas sudarė taikos susitarimą, tad pastatytos sienos griovimas jam buvo nemokamas, tačiau papildomai kainavo teisininkų paslaugos, techninė priežiūra.

„Manau, kad tapau reklamos auka, su „Silikatu“ išsiaiškinti nepavyko ir pagal įstatymus aiškinausi su rangovu. Teko samdyti techninę priežiūrą, advokatą, tada rangovas pradėjo su manimi kalbėtis, - vardija Arūnas. - Realiai situacija yra tokia, kad dalis statinio yra nugriauta. Dabar namą statysiu iš kitų medžiagų, nes „Silikatu“ aš nebepasitikiu. Šį kartą pasirinksiu ne lietuvišką produkciją, nes tos laboratorijos man sukėlė daug abejonių. Dalis statinio liks iš silikato, o dalį permūrijame.“

Pasak namą besistačiusio vyro, blokelius kaip statybinę medžiagą jis pasirinko dėl to, kad jie yra didesni už plytas ir statybos vyksta greičiau, o dėl to ir statybos paslaugos kainuoja pigiau. Be to, anksčiau jis statėsi garažą iš blokelių ir jokių bėdų nekilo.

Gamintojai: amžinų medžiagų nebūna

Silikatinių blokelių gamintojo "Silikatas" generalinis direktorius Kęstutis Dabravolskas prisimena, kad pernai buvo ginčas su blokelių pirkėju, tačiau jis išspręstas.

Namo statyba
„Būna atvejų, kai klientai galvoja, kad silikatinių blokelių stiprumas – iš kosmoso, o kai gauna faktinius dokumentus, tada sako, o aš galvojau, kad bus geresni. Tai tas pats kaip nusipirkti prekę, o ji pasirodo ne tos kokybės, kaip aš įsivaizdavau ir viskas“, - sakė įmonės vadovas.

Jis pasakojo, jog pernai buvo ginčas, kai namo projektu architektai numatė naudoti 20-os stiprumo klasės silikatinius blokelius, o žmogus į statybos vietą nusivežė faktiškai 10-os klasės stiprumo blokelių.

„Panaši situacija, kai jūs ateitumėte į parduotuvę, jums reikia 38 dydžio batų, o jums pasiūlo 36-ą. Jūsų koja netelpa ir jūs pareiškiat pretenziją, kad 38-o nėra“, - palyginimais kalbėjo K. Dabravolskas.

Paklaustas, ar žmogus nusipirko per mažo stiprumo blokelių, K.Dabrovolskas teigė, jog svarbiausia ne blokelių stiprumas – esą žmogus norėjo namo, kuris atlaikytų ir tanko smūgį.

„Paskui mes jam įrodinėjame, o jis sako, projekte taip parašyta. Bet kaip suformavo užduotį, taip ir turi. Jeigu aš noriu į Kauną važiuoti su tanku, o jums sako, kad ir su dviračiu galite nuvažiuoti, ar su lengva mašina, yra problema, nesusikalbėjimas“, - palyginimais kalbėjo K.Dabravolskas.

Paklaustas, ar normalu, kad blokeliai skyla, jis sako, jog tai jau yra statybininkų kompetencijos klausimas.

„Tas meistras, kuris lipdo, irgi turi kažko mokėti. Antra – jeigu ant jų nuolat lyja, sninga, nieko nėra amžino. Jeigu viską daryti teisingai, blokeliai neturėtų skilti“, - konstatavo įmonės vadovas.

Jo nuomone, pretenzijų dėl blokelių kokybės turėjęs žmogus norėjo „Silikato“ įmonės sąskaita pasipelnyti.

„Aš manau, kad mes ginčą išsprendėme. Jei ten, kaip juokėsi, pamatus trys firmos statė, aš vadinu šituos žmones advokatais: kai visko norima už dyką, namą pasistato ir dar mokėk. Bet visi turi savo nuomones“, - sakė K. Dabravolskas.

Namo savininkas Arūnas DELFI sakė, jog svarstė galimybę „Silikatą“ paduoti į teismą, tačiau jam nerimo kėlė tai, kad teismo procesai ilgam sustabdys statybas, o laikui bėgant vis sunkiau bus įrodyti savo argumentus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (757)