Užupis – kontrastų rajonas. Šalia naujų pastatų čia stovi apgriuvę, o butų ar namų kainos priklauso ne tik nuo jų būklės, bet ir nuo vietos – brangiausiai vertinamas NT, esantis arčiau miesto centro, tolyn Olandų gatvės link jis pinga.

Gražiose vietose – fabrikai

„Užupis – kažkada buvęs senamiestis, sovietmečiu apleistas ir paverstas pramoniniu rajonu, kai gražiose vietose kūrėsi fabrikai, dirbtuvės. Dabar tai – bohemos vieta. Užupyje yra ir labai prabangių būstų, esančių arti miesto širdies, iš kurių atsiveria geras vaizdas, bet yra ir tokių kiemų, į kuriuos įkišęs snapą matai lūšnelę, ant virvių džiūstančius skalbinius“, – kalbėjo NT agentūros „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada.

Kai kuriems žmonėms Užupio kontrastai ir yra pagrindinė priežastis kraustytis gyventi būtent į šį rajoną. Tačiau kitus jie atbaido – norintys gražaus būsto ir idealiai sutvarkytos kaimynystės renkasi kitus sostinės rajonus.

„Savu laiku Užupis susirinko dalį meniškos, kūrybiškos publikos. Dabar dalį tos publikos pasiėmė loftai“, – apie besikeičiančius gyventojus pasakojo M. Čiulada.

Kainos mažesnės nei senamiestyje

Gyvenimu Užupyje susigundo ir tie, kurie nori įsikurti kuo arčiau pagrindinių miesto gatvių bei objektų, tačiau būsto Pilies ar Odminių gatvėse neįperka. Pasak M. Čiulados, senamiestyje butai kainuoja vidutiniškai 7–8 tūkst. litų už 1 kv. metrą, o Užupyje – 6–7 tūkst. litų.

„Užupis yra ilgas rajonas, todėl ir jo viduje esančių butų kainos skiriasi. Toje dalyje, kuri arčiau centro, butai 5–10 proc. pigesni nei senamiestyje. Jei kalbame apie tą rajono dalį, kuri yra arčiau Olandų gatvės, ten labau kvepia Rasomis, Antakalniu, todėl kainos dar 10 proc. mažesnės – 5–6 tūkst. litų už 1 kv. metrą“, – skaičiavo M. Čiulada.

Marius Čiulada
Užupis taip pat patrauklus tiems, kurie nori įsikurti nuosavuose namuose ar kotedžuose, – jų čia daugiau negu senamiestyje. Kalbėdamas apie nuosavų namų bei kotedžų pasiūlą, M. Čiulada Užupį lygino su Žvėryno rajonu.

„Užupyje namų ar kotedžų su bent minimaliu kiemeliu yra ir jie tokie pat paklausūs, kaip esantys Žvėryne. Toks būstas žavi modernius žmones, nes jie nenori pjauti didžiulių žolės plotų kas savaitę, bet nori turėti vietą, kur galėtų išsikepti mėsos ar išgerti kavos. Tačiau tokių būstų reikia gerai paieškoti, kartais žmonės tokių ieško ne vienus metus. Užupyje, senamiestyje, Žvėryne kiekvienas objektas yra skirtingas, priešingai nei, pavyzdžiui, Pašilaičiuose, kur jeigu butas trijų kambarių, tai jis bus 67 kv. metrų ploto“, – teigė M. Čiulada.

Nauji namai patrauklesni

Pasak M. Čiulados, NT pasiūla ir paklausa Užupyje yra stabili. Čia visuomet atsiranda tiek naujų namų sau ieškančių vilniečių, tiek planams pasikeitus butus ar namus parduodančių gyventojų. Paklausiausi Užupyje – mažo ploto butai. Kaip teigė M. Čiulada, tokių bendra, o ne 1 kv. metro kaina būna mažesnė negu didelių butų, be to, nusprendus pakeisti būstą, juos lenvgviau parduoti arba išnuomoti.

Beje, butų nuomos kainos Užupyje taip pat 10–20 proc. mažesnės negu senamiestyje. Paklausiausių, vieno dviejų kambarių, butų nuoma per mėnesį kainuoja 800–1200 litų. Tačiau, kaip ir parduodamų butų, artėjant Olandų gatvei kainos taip pat smunka. Tiesa, šiame rajone yra viena išimtis – toliau nuo centro esančioje Krivių gatvėje pastayti naujų namų kompleksai.

„Krivių gatvėje daug naujų būstų parduodama ir nuomojama, o jų kainos artimesnės tiems, kurie yra arčiau centro. Nors ši vieta toliau, viską atperka tai, kad namai yra nauji, šildymas reguliuojamas, yra požeminės automobilių stovėjimo aikštelės“, – sakė M. Čiulada.

Užupio veidą bei NT kainas pakeisti gali ir ateityje šiame rajone išdygsiantys pastatai. Pasak M. Čiulados, kai buvusios gamyklos „Skaiteks“ teritorijoje atsiras šimtai naujų butų, kainos senos statybos namuose Užupyje neabejotinai smuks.

„Ten planuojama pastatyti ne vieną ar du daugiabučius, o šimtus butų, todėl rinka bus “atskiesta„. Dauguma pirkėjų rinkdamiesi būstą Užupyje tikriausiai galvos apie naują namą. Žinoma, jeigu butų bus pristatyta per daug, tai rinką paveiks priešingai“, – teigė M. Čiulada.

Naujų butų – beveik tūkstantis

Apleistą gamyklos „Skaiteks“ teritoriją tarp Paupio gatvės ir Vilnios upės atgaivinti žada vienos didžiausių Lietuvoje statybų įmonių grupės Panevėžio statybos tresto (PST) įmonė „PST investicijos“.

6,8 hektaro teritorijoje 2014–2018 m. ketinama pastatyti ne tik gyvenamųjų namų, bet ir komercinių patalpų. Šalia Vilnios iškils 2–5 aukštų pastatai, centrinėje kvartalo dalyje prie Aukštaičių gatvės planuojami du 7 aukštų pastatai.

Kvartale iš viso turėtų būti maždaug 960 butų. Projekto rengėjai spėjo, kad teritorijoje galėtų apsigyventi maždaug 2,2 tūkst. žmonių. Apie trečdalį naujų pastatų bus skirta biurams, kūrybinėms dirbtuvėms, viešbučiui, parduotuvėms, paslaugų įmonėms.

Darbai gamyklos teritorijoje turėtų prasidėti jau šiemet. Per 2013–2014 m. teritoriją planuojama išvalyti, kad nebebūtų teršalų, kuriuos čia paliko buvusios gamyklos, – griaunami ir utilizuojami pramoninės taršos pažeisti pastatai, nukasamas ir išvežamas utilizuoti užterštas gruntas.