„Daugiau neinvestuosiu nė lito”

N.Čaplikas apie kertamą gyvatvorę prie jo šeimai priklausančio namo Panemuninkėlių gatvėje praėjusią savaitę sužinojo, kai paskambino žmona. „Prieš dvidešimt metų mes pasodinom lapuočių gyvatvorę, joje dar augo du klevai ir ąžuolas. Kiek galėjom, prižiūrėjom, o savivaldybė želdinius iškirto man net nežinant. Tai didžiulė moralinė ir materialinė žala man ir mano šeimai. Per gyvatvorę nesimatė, kas vyksta pas kaimynus, jų laikomų vištų”, – pasakojo N.Čaplikas.

Jis tvirtino, kad kartu su gyvatvore nupjauti ir toje pačioje vietoje augę du klevai ir vienas ąžuolas. „Alytaus valdos”, Dzūkijos sostinėje kartu su partneriais valdančios ne vieną nekilnojamojo turto objektą: prekybos centrą „Bauhof”, saloną „Varlė.lt”, Senamiesčio drabužinę, direktorius stebėjosi greitu miesto savivaldybės apsisprendimu kirsti gyvatvorę.

Miesto meras Jurgis Krasnickas, atsižvelgęs į kaimynės Marytės Stanulienės, gyvenančios toje pačioje Panemuninkėlių gatvėje, prašymą, davė nurodymą savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos ir Komunalinio ūkio skyrių darbuotojams organizuoti gyvatvorės pašalinimą savivaldybės lėšomis. „Negi savivaldybė neturi svarbesnių darbų? Negi neturi svarbesnių objektų, kuriuose galėtų panaudoti savivaldybės lėšas?” – tokie klausimai šiandien kyla verslininkui.

N.Čaplikas sakė, kad verslininkui norint nupjauti medį sunkiai pavyksta gauti visus reikiamus leidimus, o dabar nei laukti, nei taupyti nereikėjo.

„Mūsų bendrovė yra skyrusi pinigų specialiosioms savivaldybės reikmėms – nupjautiems medžiams S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje atsodinti. Kai taip pasielgta su gyvatvore prie mūsų namų, daugiau į miesto aplinką neinvestuosiu nė lito”, – kalbėjo savivaldybės nuskriaustu pasijutęs N.Čaplikas.

Prieš ketverius metus „Alytaus valda” naujoms liepaitėms S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje atsodinti skyrė 8 tūkst. 200 litų.

Išvalytas takas tarp namų

Miesto savivaldybė yra gavusi ne vieną M.Stanulienės skundą dėl kaimynystėje augančios ir neprižiūrimos gyvatvorės, kuri veržiasi į jos sklypą. Kaip dabar aiškino moteris, gyvatvorės želdiniai jai trukdė apsidažyti tvorą.

M.Stanulienės tvirtinimu, kaimynas neprižiūrėjo gyvatvorės, ir jai tai jau nusibodę.

N.Čaplikas sutiko su tuo, kad ne visada laiku ją apgenėdavo dėl laiko stygiaus. Tačiau verslininkas vis tiek nesutinka, jog savivaldybei reikėjo skubėti šalinti gyvatvorę su juo nepasitarus. Jis neatmetė, kad savivaldybė taip operatyviai į M.Stanulienės interesus atsižvelgė dėl dviejų priežasčių – ji pati su meru yra dirbusi ligoninėje, o M.Stanulienės vyras – buvęs Mokesčių inspekcijos pareigūnas. „Pažintys ir netgi kažkada eitos aukštos pareigos daug ką reiškia”, – įsitikinęs N.Čaplikas.

Miesto savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio skyriaus vedėjo Algimanto Tarasevičiaus teigimu, tarp minėtų sklypų Panemuninkėlių gatvėje yra maždaug dviejų metrų pločio valstybinė žemė, arba takas prie Nemuno. Jis išvalytas turint savivaldybės leidimą ir atsižvelgiant į kaimynės nusiskundimą. Kiti N.Čapliko kaimynai aiškino, kad tuo taku niekas nesinaudoja.

Pasak A.Tarasevičiaus, take augo lapuočių gyvatvorė ir kaukazinės slyvos, o šiuos želdinius iškirto savivaldybės konkursą dėl medžių pjovimo mieste laimėjusi Kauno bendrovė „Aplinkos darbai”. Vedėjo įsitikinimu, šis darbas savivaldybei kainuos kelis šimtus litų.

Verslininkas tikisi bent atsiprašymo

N.Čaplikas kreipėsi į miesto savivaldybės tarybą, administraciją prašydamas ištirti įvykį, susijusį su gyvatvorės prie jo šeimos namų išpjovimu, išsiaiškinti, ar teisėtai pastatyta kaimynų tvora užimant dalį pėsčiųjų tako. Dėl iškirstos gyvatvorės ir kitų želdinių teisėtumo verslininkas kreipėsi ir į Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamentą bei į Alytaus policijos pareigūnus.

N.Čaplikas, nesulaukęs savivaldybės perspėjimo dėl kertamos jo šeimos sodintos gyvatvorės ir medžių, tikisi bent atsiprašymo. Taip pat planuoja kreiptis į teismą dėl materialinės ir moralinės žalos atlyginimo. „Ne veltui žmonės išvyksta iš Alytaus, verslininkai nenori čia investuoti, kai mato tokį savivaldybės nesiskaitymą”, – svarsto N.Čaplikas.

Miesto meras J.Krasnickas teigė žinantis šią istoriją: „Viskas padaryta teisėtai. Viena, ką blogai padarė administracijos darbuotojai, – jie žmogaus neperspėjo, neinformavo apie ketinimą kirsti gyvatvorę.”