DELFI sulaukė skaitytojo laiško, kuriame jis piktinosi, kad tinklalapyje Skelbiu.lt rado „DNB Būsto“ pasiūlymą įsigyti butą Žirmūnuose, projekte „Ozo parkas“, kuris įsikūręs netoli prekybos centro „Ozas“.

„Nekilnojamojo turto pardavėjai nesiorientuoja žemėlapiuose, - rašė skaitytojas, pasipiktinęs, kad skelbimas jį klaidina. - Realybė yra kiek kitokia - gyvenamasis kvartalas yra viename pigiausių rajonų, Baltupiuose. Kodėl klaidinami vartotojai? Akivaizdu - klaidinant būsimus pirkėjus siekiama komercinės naudos.“

Jis taip pat dėsto, jog panaši situacija yra ir su projekto „Stepono devintukas“ būstais – jo nuomone, šis projektas yra greičiau Stoties rajone, nei Senamiestyje.

Butus „Ozo parke“ siūlančios įsigyti bendrovės „DNB Būstas“ nekilnojamojo turto brokerė Kristina Marčiulevičienė sako, jog iki šios jokių pirkėjų skundų nesulaukė.

„Mes tikrai nenorime klaidinti savo klientų, o anaiptol, stengiamės jiems padėti. Konkrečiai kalbant apie butus „Ozo parke“, mes žinome, jog jie juridiškai yra Verkių seniūnijoje, tačiau klientai, išgirdę, jog butai yra Verkiuose, įsivaizduodavo, kad tai yra už Santariškių, tik todėl, kad jiems būtų suprantamiau, mes rašome - Žirmūnai. Dar nė karto neturėjome nusiskundimo dėl to, kad nurodytas rajonas – Žirmūnai“, - dėsto ji.

Projekto plėtros bendrovės „Realco“ tinklalapyje „Ozo parkas“ su Žirmūnais nesiejamas – nurodomos gatvės, kuriose gyvenamieji namai yra.

Ozo parkas Žirmūnuose
„Mes parduodame savo butus savo internetiniame puslapyje, jame mes nurodome faktinį adresą, kuriuo galima rasti plėtojamą projektą. O dėl kitų antrinės rinkos ir brokerių skelbimų, tuo labiau, jeigu tie brokeriai nesusiję su mumis, mes neturime ką pakomentuoti. Aišku, apmaudu, kad taip daroma“, - sakė nekilnojamojo turto bendrovės „Realco“ projekto „Ozo parkas“ vadovas Marijonas Chmieliauskas.

Kontaktiniu asmeniu šio projekto tinklalapyje nurodyta Inga Žukauskaitė-Verzinkevičienė patvirtino, kad su „DNB Būstu“ parduodant butus šiame projekte yra bendradarbiaujama.

„Mūsų parduodami butai nėra Žirmūnų rajone, jie yra Verkių rajone, - dėstė M. Chmieliauskas. - Brokeriai, su kuriais mes dirbame, yra teisingai informuoti, bet dar yra tokių, kurie dirba su mūsų projektu mums to nežinant.“

Pasak M. Chmieliausko, bendrovė jau daug butų yra pardavusi, todėl toks nesusipratimas skelbimų tinklalapyje galėjo atsirasti dėl pardavėjų antrinėje rinkoje, kurie pasinaudojo bendrovės projekto vizualizacija ir paskelbė klaidinančių skelbimų – bendrovė už tai neatsako.

„Projektas turi konkrečią vietą ir negali būti, kad jis stovi vienur, o rodoma, kad jis stovi kitur. Paprastai žmonės, besidomintys projektu, dažniausiai apsilanko vietoje“, - sako jis.

Nori sudominti

Už sostinės plėtrą atsakingos savivaldybės įmonės „Vilniaus planas“ vyriausias architektas - urbanistras ir direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Pakalnis sako, kad nekilnojamojo turto pardavėjai tokiomis sąsajomis pirmiausiai žmones nori sudominti, užtikrinti, kad potencialus pirkėjas projektą ras apskritai.

„Mano galva, tas, kas išleidžia 200-300 tūkst. litų pasižiūri, kur jis juos išleidžia. Gal taip daroma pirmam įspūdžiui sudaryti, bet aš nesuvokiu, kodėl. Manau, to objekto pristatymas kaip Žirmūnų nieko gero neduoda. Aš jį bandyčiau reklamuoti kaip esantį prie Vilniaus šlaitų, prie ozo parko ir ieškočiau kito identiteto. Gal čia kartais yra ir mūsų nekilnojamojo turto plėtotojų, pardavėjų problema: neieškoma savo teritorijos privalumų, sąsajos su istorija, o ieškoma skambių pavadinimų: „Pirklių namai“, „Bajorų gūžta“, „Dvarininkų prietelis“ ir taip toliau“, - dėsto specialistas.

Jis sako, jog kai kurie pavadinimai pirmiausiai sukelia juoką ir mano, kad ieškoti vietos istorinio pavadinimo yra kur kas įdomiau ir galiausiai – patraukliau.

„Na, man teko susidurti su panašiomis situacijomis: kartais žmonės iš pradžių ieško su kokia sėkminga greta esančia vietove savo objektą galima susieti, bet paskui pamato, kad pačio objekto vertė yra didesnė negu aplinka, kurioje jis yra. Gal tai yra ir atsiradusio mūsų amerikietiško mentaliteto dalis, atsirado prekiniai projektų pavadinimai, nežinau, ar tai yra gerai. Kai kurie jų man tiesiog juokingi“, - teigia M. Pakalnis.

„Kartais projektai su mikrorajonais siejami dėl techninių priežasčių, o kartais tai yra rinkodaros priemonė, skirta pagerinti tų projektų įvaizdžiui, nors pirkėjai viską supranta, kliento neapgausi, - sako nekilnojamojo turto įmonė „Ober-Haus“ vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis. - Šiuo atveju, manau, Žirmūnai yra įvardijami dėl to, kaip iš principo yra suskirstomi rajonai. Vilniuje oficialus suskirstymas yra seniūnijomis, yra jų administracinės ribos. Jeigu kalbėti apie Baltupių ar Stoties rajoną, tokie rajonai iš esmės neegzistuoja, tai daugiau buityje vartojami terminai, pavadinimai. Baltupių rajonas yra Verkių seniūnija, o Stoties rajonas – Senamiesčio. Tačiau yra problema, pavyzdžiui, su „Ozo parku“ - Verkių seniūnija yra itin didelė, ji jungia Baltupius, Jeruzalę, netgi tokius šiaurinius rajonus, kaip Gulbinai ir panašiai. Tai yra viena didžiausių seniūnijų Vilniuje ir pasakymas, kad gyvenu Verkiuose gali reikšti, kad gyvenate pietinėje dalyje „Ozo parke“, o galima suprasti, kad ir toliau už Santariškių, Gulbinuose.“

Pasak jo, kartais ir skelbimų tinklalapiuose ar įmonių duomenų bazėse nėra galimybės pasirinkti tikslesnio gyvenvietės buvimo vietos apibūdinimo, nes pasirinkimai yra suformuoti seniūnijų pagrindu.

„Galbūt brokeris mąsto, jog parašius Verkiai, klientas nesupras, kur yra projektas, todėl rašo artimiausią pagal įvaizdį rajoną. Reikia pripažinti, kad butų kainos „Ozo parke“ yra labai panašios į kainas Šiaurės miestelyje, tai yra Žirmūnų rajone“, - svarsto S. Vagonis.

Kokiam rajonui priskirti – sunku pasakyti

Yra keli būdai „Ozo parką“ ar „Stepono devintuką“ priskirti mikrorajonams, mano nekilnojamojo turto specialistai: tai galima daryti tiek pagal seniūnijas, tiek pagal mikrorajonų pavadinimus, bet tuomet ribos yra neaiškios.

„Sunku pasakyti, kaip pavadinti „Ozo parko“ vietą. Tai tikrai ne Baltupiai, jeigu žiūrėti istorinius Vilniaus vietovardžius. Ten visada buvo tokia žema vieta, balos, Neries senvagė ir ten žmonės nelabai ir gyveno, negalėčiau pasakyti koks yra tas tikrasis istorinis šios vietos vietovardis. Ozas ten yra tikrai netoli, Baltupiai taip pat netoli, Žirmūnai, mano galva, yra toliau, aš, asmeniškai, Žirmūnus suvokiu į rytus nuo Rinktinės gatvės. Gali būti, kad tai teritorijai istorinio vietovardžio ir nėra arba jis bus susijęs su kokia bala, pelke.

Mano galva, jeigu ieškoti tos vietos identiteto, iš tikrųjų, pavadinimas „Ozo parkas“ geriausiai atspindi tos vietos įvaizdį. Aš iš karto suvokiu kur jis yra, - sako M. Pakalnis, priduriantis, jog vertinant pagal seniūnijas, tai yra Verkiai. - Mieste yra seniūnijos ir oficialiai patvirtintos jų ribos, ir aišku, kurioje seniūnijoje ta vieta yra. Bet, kita vertus, niekas neįpareigotas nurodyti, kokioje seniūnijoje projektas yra.“

Saulius Vagonis
„Galbūt, konkretumo dėlei, tai yra Baltupių pietinė dalis, bet niekas nėra oficialiai pasakęs, kur yra Baltupiai, o kur Jeruzalė, tai yra daugiau žmonių susitarimas, galbūt dėl to tokių nesusipratimų ir atsitinka. Lygiai taip pat yra pietinė Žvėryno dalis, kur yra Neries, Birutės gatvės, yra šiaurinė dalis, kur stovi prekybos centras „Panorama“ ir sunku pasakyti, ar tai yra Žvėrynas, o gal jau Šeškinė. Aišku, yra rajonai, kurie žmonių suvokiami kaip tikrasis Žvėrynas, tikrasis Senamiestis, bet tai yra greičiau žmonių susitarimas, - mano S. Vagonis. - Aš irgi gal manyčiau, kad kita Pylimo gatvės pusė (Naujamiesčio pusėje - DELFI) yra mažiau prestižiškesnė, bet ar ji verta vadintis Senamiesčiu ar Naujamiesčiu jau pakankamai filosofinis klausimas, nors tai – Senamiesčio seniūnija.“

Todėl „Stepono devintuko“ priskyrimas Senamiesčiui, o ne, pavyzdžiui, Stoties rajonui, anot specialistų, yra teisingas ir logiškas.

„Oficialiai nėra įteisinta nei Stoties, nei Baltupių rajono ribų, aišku, kai statė tuos projektus buvo apibrėžta, kur tas rajonas statomas, bet tai buvo statybinės ribos, vis tiek aplinkui yra daugiau teritorijų, - sako M. Pakalnis. - O kas yra Senamiestis - apibrėžta. Tai yra UNESCO paveldo sąraše esantis objektas. Ir viskas, kas yra tose ribose, yra Senamiestis: Stoties ir tolimesni rajonai iki pat geležinkelio - viskas yra oficialiai Senamiestis. Tačiau ir tame Senamiestyje galima išskirti ribas, kur buvo gynybinės sienos, istorinės ribos, priemiesčiai, tad kiekvienas pardavėjas ieško kuo patrauklesnio apibūdinimo savo projektui ir tai irgi nėra blogai. Kita vertus, miestui svarbu, kad ir Stoties rajone atsirastų gyvenamieji namai, ten keistųsi aplinka, nes jeigu tame rajone gyvenimas nevyks, jis bus pasmerktas.“

„Stepono devintukas formaliai priklauso Senamiesčio seniūnijai, taigi – nemeluojama. O toliau gilintis, ar tai yra geriausia Senamiesčio dalis, netoli Rotušės aikštės, ar prastesnė, arčiau Stoties, kas labai nori - oficialių ribų tarp rajonų nėra“, - apibendrina S. Vagonis.

Pasak jo, ir Gėlių gatvė formaliai priklauso Senamiesčio seniūnijai, tad ir ten esantys butai gali būti vadinami esančiais Senamiestyje.

„Nors rinkos požiūriu tai nėra tas Senamiestis, kurį žmogus įsivaizduoja, išgirdęs žodį Senamiestis ir prisimenantis Vokiečių ir Pilies gatves“, - sako S. Vagonis, primenantis, kad Senamiesčio seniūnijai priklauso ir Užupis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (221)