„Jeigu esama situacija, kuri buvo šių metų pirmą pusmetį, kada pastatyta daugiau negu 1,7 tūkst. butų, o parduota tik apie 800 butų visose Lietuvos didmiesčiuose, jeigu tokia tendencija tęstųsi, galima sulaukti kai kurių NT vystytojų ir sunkesnių finansinių laikų, galbūt ir bankrotų. Kalba eina apie tuos projektus, kurie statyti iš skolintų pinigų arba tas įmones, kurios neturi valdančių bendrovių ar kito finansinio užnugario. Tokių projektų gali būti visuose šalies miestuose, tačiau Vilniuje vyko didžiausia plėtra. Pastebėjome šiemet, kad iš naujai plėtojamų projektų ne mažiau kaip pusė yra vystoma naujų rinkos žaidėjų, t.y. pavienių įmonių, kurios labai ryžtingai veržiasi į rinką. Matome grėsmę, kad didėjant nepagrįstai pasiūlai, pastatytų butų likvidumas nedidėja, o pardavimai atskirose projektuose gali ir mažėti“, - sako „Inreal valdymo“ Konsultacijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius apie prognozes antram šių metų pusmečiui.

Tačiau jis teigia, kad tokios grėsmės galima būtų ir išvengti, nes plėtotojai taip pat pradeda realiau vertinti savo galimybes sėkmingai realizuoti projektą.

„Mes matome tokią riziką, kuri galbūt išsipildys, o galbūt ne“, - dėsto A. Antanavičius.

Pasak jo, butų statytojams vis sunkiau yra parduoti pastatytus butus, o kartu ir NT įmonėms, neturinčioms finansinio užnugario, grąžinti lėšas kreditoriams, mokėti atlyginimus ir išlikti rinkoje.

"Mažiau sėkmingi projektai gali sustabdyti veiklą ir prieiti prie bankroto, jeigu situacija, kuri yra šiandien, tęstųsi, kai statoma labai daug ne visada apgalvotai, ne visada pataikant į pirkėjų lūkesčius ir skonį", - apibendrina jis.

Butų pardavimai mažėja, nes populiarėja namai

Šiemet antrą ketvirtį, palyginti su pernai tokiu pat laikotarpiu, sudaromų butų pirkimo pardavimo sandorių Lietuvoje sumažėjo 1,8 proc., kai šiemet pirmą pusmetį, palyginti su pernai tokiu pat laikotarpiu, jų buvo sudaryta 2,3 proc. daugiau, skelbia bendrovė.

„Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje buvo sudaryta 23,3 proc. daugiau individualių namų pirkimo – pardavimo sutarčių nei per atitinkamą 2011 m. laikotarpį. Priešingai nei butų segmente, antrą pusmetį stebimas dar didesnis individualių namų sandorių augimas“, - dėsto „Inreal valdymas“ apžvalgoje.

„Individualių namų rinka sandorių prasme tampa vis aktyvesne, tačiau atitinkamai mes matome, kad butų rinka išgyvena atitinkamą sumažėjimą, - sako A. Antanavičius. - Panašu, kad žmonės persiskirsto savo prioritetus ir renkasi gyvenimą privačiame name.“

Jis dėsto, kad sudaromų sandorių dėl namų pirkimo jau viršija prieškrizinį lygį, o tai galima paaiškinti ir tuo, kad buto ir namo kainos skiriasi ne taip ženkliai, tačiau gyvenimas name žmonėms dažniau siejasi su privatumu ir komfortu.

„Tikimės, individualių namų paklausa toliau augs, tačiau jie neturėtų brangti, nes dabar tai yra santykinai patrauklus pirkinys“, - prognozuoja A. Antanavičius.

Pasak jo, apibūdinant namų pirkėjus, galima skirti kelis segmentus - jaunas šeimas ir žmonės, kurie perka pirmąjį būstą, arba aukštesnės klasės būsto ieškantys  vidutinio amžiaus žmonės, kurie perka ne pirmą būstą ar nori pardavę būtą ir šiek tiek prisidėję pinigų persikraustyti į namą. Tokie pirkėjai ne visada skolinasi iš banko.

"Būsto paskolų yra sumažėję ir matome, kad žmonės ir toliau vengia būsto paskolų arba jeigu skolinasi, tuomet nedaug, - pasakoja A. Antanavičius. - Kiek man žinoma, pasitaiko ne vienas atvejis, kai iš santaupų būstą perka tėvai vaikams, gal ši tendencija po "Snoro" įvykių buvo kiek sustiprėjusi, kai žmonės vengė turėti grynųjų savo sąskaitose."

Pasak jo, namų paklausa didėja visoje Lietuvoje, tačiau paklausiausi yra gerose vietose esantys namai, turintys pakankamai išplėtotą infrastruktūrą.

"Jeigu aplink namą nėra infrastruktūros, tas namas labai greitai tampa kaip inkaras ir jo norima atsikratyti. Kai tenka nuolat vaikus vežioti į mokyklą ar darželį, dirbti taksistu ir panašiai, tai sukelia problemų. Paklausūs namai yra tie, kurie yra patogiose susisiekimo prasme vietose bei netoliese yra socialiniai objektai, jų paklausa didėja", - pastebi A. Antanavičius.

Turintiems būsto paskolas, palūkanos metus neturėtų didėti

Investicinio banko “Finasta” ekonomistė Rūta Medaiskytė, bei prognozuoja, kad bazinės palūkanų normos žemame lygyje išliks artimiausius metus, o jei bankai klientams pasiūlo patrauklias sąlygas skolintis būstui ir pernelyg nepadidina maržos, kuri sudaro dalį būsto palūkanų, skolintis būstui šiuo metu yra tinkamas laikas.

Rūta Medaiskytė
„Dabar yra neblogas laikas yra imti būsto paskolą ir fiksuoti palūkanų normas ilgesniam laikui, nes jos iš tiesų dabar yra žemos“, - dėsto R. Medaiskytė.

Tačiau ji pataria pasitikrinti, ar bankai dabar besiskolinantiems klientams netaiko papildomų mokesčių, baimindamiesi dėl problemų euro zonoje ir skolindami konservatyviai.

„Inreal“ duomenys rodo, kad žemės sklypų rinka taip pat išlieka aktyvi. Šiemet per pirmąjį pusmetį sandorių dėl žemės sklypų augimas siekė apie 10 proc., palyginti su pernai atitinkamu laikotarpiu.

“Populiariausi ir toliau išlieka žemės ūkio bei namų valdų sklypai”, - skelbia "Inreal valdymas".

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)