Kiek kainuoja pakeisti savo gyvenamąją aplinką į geresnę? Tai nesunku pasverti. Nebandysime įvertinti, kiek kainuotų kambarį bendrabutyje pakeisti individualiu namu ant ežero kranto, tačiau ant svarstyklių drąsiai galime dėti senos statybos butą miegamajame rajone bei čia pat esantį ir anksčiau minėtais privalumais pasižymintį naujos statybos butą.

Tarkime, kad norime savo turimą 50 kvadratinių metrų butą sename blokiniame name pakeisti tokio paties dydžio naujos statybos butu. Senasis butas galėtų būti vertas 150 tūkst. Lt, o naujasis, jau įrengtas butas – 230 tūkst. Lt. Skaičiuodami buto pakeitimo kainą darome prielaidą, jog trūkstamas lėšas skolinsimės banke. Tokiu atveju 10 metų kas mėnesį mums reikėtų bankui sumokėti maždaug po 770 Lt. Tačiau būtina įvertinti dar keletą argumentų.

Šildymo kaštai ir renovacijos išlaidos

Šildymo kaštai senuose daugiabučiuose yra maždaug dvigubai didesni nei naujos statybos namuose. Tai įvertinę gauname, kad mūsų tiriamu atveju būtų sutaupoma apie 150 Lt kiekvieną šildymo sezono mėnesį arba vidutiniškai po 75 Lt per mėnesį. O tai reiškia, kad iš paskolos mėnesinės įmokos atėmus sutaupomą sumą, persikėlimas į naują būstą kainuotų ne 770Lt/mėn., o 695 Lt.

Verta atkreipti dėmesį ir į tai, kad dauguma senų daugiabučių miegamuosiuose rajonuose jau sulaukė 20-40 metų amžiaus, todėl per artimiausius 10-20 metų jie neišvengiamai turės būti renovuoti. Dabartinėmis sąlygomis daugiabučio renovacija 50 kv. m butui kainuotų apie 20 tūkst. Lt. Persikėlus į naujos statybos daugiabutį šių išlaidų būtų išvengta. Tokiu būdu persikėlimo į naują butą kaina sumažėja iki maždaug 530 Lt per mėnesį.

Senų butų nuvertėjimas

Miegamuosiuose rajonuose senos statybos butams konkuruoti su naujos statybos butais praktiškai neįmanoma. Vienintelis kriterijus, kuriuo seni butai pranašesni – kaina. Kai kuriais atvejais – geresnė strateginė vieta. Vis dėlto didžioji pirkėjų dalis pirmiausia dairosi į naujesnės statybos butus, todėl kainų santykis tarp naujos ir senos statybos butų vis didėja.

Per pastaruosius 4 metus senos statybos butai naujos statybos butų atžvilgiu atpigo 20 proc. Tikėtina, kad ateityje šis atotrūkis padidės dar bent 10 proc. Tokiu atveju persikėlimas iš senojo buto į naują padėtų išlaikyti savo turimo turto vertę. Taigi analizuojamoje situacijoje, kai persikeliama iš 50 kv. m seno buto į tokį pat, tik naują, būtų išsaugota apie 20 tūkst. Lt turto vertės. Atsižvelgus į šią sumą, teisinga būtų teigti, kad senojo buto keitimo nauju kaina sumažėjo nuo 530 Lt per mėnesį iki 360 Lt/mėn.

Bendra NT kainų situacija

Statistika sufleruoja, kad nekilnojamasis turtas ilguoju laikotarpiu turi kainų didėjimo tendenciją. Pavyzdžiui, per pastaruosius 10 metų butų kainos Vilniuje, nepaisant net 40 proc. nuosmukio krizės metu, padidėjo 100 proc., t. y. padvigubėjo. Darykime prielaidą, kad bendra NT kaina per ateinančius 10 metų ūgtels vos 20 proc. Kadangi naujos statybos butai yra brangesni nei senos statybos butai, o 20 proc. nuo didesnės sumos yra daugiau negu tie patys 20 proc. nuo mažesnės sumos, todėl persikėlimas iš seno buto į naują leis padidinti turimo turto vertę. Mūsų analizuojamu atveju, įvertinus ir senų butų nuvertėjimo faktorių, turimo turto vertė dėl bendros NT kainos ūgtelėjimo padidėtų apie 20 tūkst. Lt, tokiu būdu galima sakyti, jog būsto pakeitimas kainuotų ne 360 Lt per mėnesį, o tik 190 Lt.

Taigi komfortiškesnė, jaukesnė bei saugesnė aplinka per mėnesį gali kainuoti tik 190 litų. Ar tai daug? Žinoma, visada bus skeptikų, teigiančių, jog neretai pasitaiko nekokybiškų naujos statybos butų, arba, kad skolintis nemažą pinigų sumą banke yra rizikinga, tačiau mūsų darbo patirtis rodo, kad prieš priimdami sprendimus žmonės dažniausiai tiesiog nepasveria visų argumentų, taip leisdami abejonėms sužlugdyti svajones.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (180)