Lietuvos draudimo“ atliktos apklausos duomenimis, net trys ketvirtadaliai (72,5 proc.) daugiabučių gyventojų teigia, kad butą geriausiai saugo nuo nelaimių (gaisrų, apliejimo vandeniu, vagysčių ar pan.) santykiai su kaimynais ir šarvuotos durys. Dauguma viliasi, kad bute nutikus nelaimei įvykį pastebės kaimynai ir jie pagelbės.

85 proc. butų gyventojų sako tikintys, kad kaimynai, išvydę jų bute vykstančią nelaimę, skambintų avarinėms tarnyboms, 61 proc. - skambintų nelaimės savininkui, o 33 proc. - patys bandytų šalinti įvykį.

Jei į butą įsilaužtų vagys, taip pat viliamasi, kad išgelbės kaimynai: 81 proc. respondentų teigė, kad kaimynai praneštų policijai, 54 proc. - praneštų buto savininkui, 27 proc. - imtų garsiai šaukti.

Nors tyrimas atskleidė, kad dauguma butų gyventojų nepalaiko artimų ryšių su kaimynais, vis dėlto kas penktas gyventojas (22 proc. respondentų) prisipažino, kad atsarginius namų raktus yra patikėję kaimynams.

Kai išvykstama į keliones, atsarginiai buto raktai dažniausiai atsiduria pas giminaičius (61 proc.). Apsaugos įmonėms prižiūrėti patikima 9 proc. butų. Slaptoje vietoje raktus laiko – 4 proc., darbovietėje palieka – 2 proc.

Statistikos duomenimis, Lietuvoje apdrausta apie 22 proc. butų ir 49 proc. namų. Draudimo bendrovės atlikta apklausa rodo, kad butų gyventojai nedraudžia savo nekilnojamo turto, nes trūksta pinigų draudimui bei tikėjimas, kad nelaimė juos aplenks.

Dažniausia ir mažiausiai nuostolių atnešanti nelaimė butuose – vandens sukeliamos nelaimės. Vidutinis tokių nutikimų nuostolis – 1200 Lt. „Vandenžmogis, kaip mes jį vadiname, gali ateiti bet kokiu metu, bet dažniausiai ateina šildymo sezono metu“, - pastebėjo „Lietuvos draudimo“ Gyventojų draudimo skyriaus vadovas Andrius Gimbickas.

Įmonės atstovas taip pat įspėjo, kad turimi duomenys rodo, jog vagystės tikimybė vasarą išauga dvigubai. „Kai visi atostogauja - pats darbymetis vagims. Per paskutinius metus vagysčių žala išaugo net 45 proc.“, - teigė specialistas. Šiais metais vidutinė vagystės žala padaryta butui turėtų siekti 2324 Lt.

Ugnis butus suniokoja gana retai, tačiau ji yra itin pavojinga, nes gali iš vieno buto persimesti į kitą. „Vidutinis gaisro padarytos žalos dydis yra beveik septynis kartus didesnis nei kitų rizikų“, - paminėjo specialistas.

Metinė pastatų ir turto draudimo įmoka yra apie 350 Lt.

Apklausą atliko socialinių bei rinkos tyrimų kompanija SIC. Apklausoje dalyvavo 500 pilnamečių daugiabučių gyventojų iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)