Tikisi, kad alytiškiai neliks abejingi

Antradienio naktį išpiešta neseniai renovuoto šalia parko įsikūrusio daugiabučio Birutės gatvėje siena. Pagrindinis užrašas – keturios raidės RAMU, šalia – vadinamieji taikos ženklai. Panašių užrašų pastarosiomis dienomis daugėja ir ant kitų miesto pastatų.

Namo gyventojai vakar rytą kreipėsi į Alytaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, pradėtas įvykio tyrimas. Žala – 4 tūkst. 200 litų.

„Patyrėme ne tik materialinę, bet ir moralinę žalą. Labai skaudu ir pikta, kad stengiamės gražinti Alytų ir savo aplinką, šienaujame veją, iškėlėme vėliavą šalia namo, o mūsų iniciatyva ir pastangos šitaip paniekinamos. Po kelių dienų prasidės Alytaus miesto šventė, o mūsų namas apterliotas. Labai tikimės, kad atsiras žmonių, kurie galbūt pažins užrašų ant sienų braižą ir suteiks mums vertingos informacijos. Jiems nuoširdžiai ačiū pasakysime ir įteiksime piniginį atlygį”, – vakar sakė bendrijos atstovas Marius Grišmanauskas (jeigu turite informacijos, jam galite paskambinti tel. (8-612) 16505).

Šiame name gyvena ir Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja Nijolė Makštutienė, kuri teigė, kad gyventojai ryte buvo tiesiog šokiruoti pamatę namo sieną nuo Birutės gatvės, suniokotą chuliganiškų užrašų. Šalia namo nėra įrengta kamerų, tačiau dalį teritorijos dengia kameros nuo S.Dariaus ir S.Girėno gatvės pusės, jose užfiksuotas vaizdas bus peržiūrimas.

Išeitis – vaizdo kameros?

Grafičio problema gerai žinoma ir Alytaus miesto savivaldybės administracijos vyriausiajam dailininkui Adolfui Klastaičiui – ir kaip valdininkui, kuris rūpinasi Alytaus vizualine tvarka, ir kaip „Ado galeros”, kurios sienos taip pat ne kartą buvo išterliotos, savininkui.

„Neabejoju, kad pastatų savininkai privalo tvarkytis, tačiau ne todėl, kad grafičiais terliojamos sienos, o pirmiausia dėl bendro miesto estetinio vaizdo. Tikrai nepritariu, kad ištepliotos sienos turėtų būti tik savininkų rūpestis. O kam tada reikalinga policija? Vadovaujantis tokia logika, ir kitokie nusižengimai turėtų tapti tik gyventojų rūpesčiu”, – svarsto A.Klastaitis.

Vyriausiasis dailininkas nemano, kad grafičių prevencija galėtų tapti jų legalizavimas, tai yra piešimas ant tam skirtų sienų. „Tokių bandymų Alytuje būta ne kartą, tačiau norinčiųjų piešti legaliai neatsirado dėl tos paprastos priežasties, kad pati idėja prieštarauja grafičio prigimčiai”, – tvirtina A.Klastaitis. Jis prisimena ir pavykusią legalaus grafičio akciją, kurios piešiniai ir dabar dar išlikę ant tvoros šalia pėsčiųjų ir dviračių tako, tačiau mano, kad po šios akcijos padaugėjo nelegalių piešinių ir kitose vietose, nes ne visi norintys piešti buvo pakviesti, menkesnių gebėjimų – įsiamžino ant kitų sienų.

Vilniaus gatvėje įsikūrusios „Ado galeros” savininkas pastebi: grafičiai ant šio pastato sienų atsiranda tik tuomet, kai jos yra švarios. Perdažyti galerijos sienas jam teko jau kokius keturis kartus. Šiuo metu galerijos savininkas ketina problemą spręsti iš esmės – įrengti vaizdo stebėjimo kameras.

Tokiu būdu Alytuje jau buvo išaiškinti grafitininkai, praėjusį rudenį aerozoliniais dažais apterlioję Šaulių namus ir Valstybės saugumo departamento Alytaus teritorinio padalinio administracinį pastatą. Teismas vienam jų apribojo laisvę šešiems mėnesiams, kitam – devyniems, taip pat teko atlyginti padarytą žalą.

Apipiešė ir policijos komisariatą

Apie grafičių mastą Alytuje sunku spręsti, mat švietimo įstaigos įpareigotos kovoti su šia problema savo jėgomis – nuolat atsirandantys užrašai yra uždažomi.

Alytaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas 2012 m. užfiksavo 6 atvejus, kai buvo kreiptasi dėl turto sugadinimo – grafičių, daugiausia – vasario mėnesį. Visais atvejais pažeidėjai, kuriems taikyta administracinė atsakomybė, išaiškinti. Vienas iš minėtųjų – nepilnametis.

O vasario mėnesį nukentėjo ir pats komisariatas – grafičių dažais apipiešta Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato, esančio Jotvingių g. 8, siena. Metų pradžioje taip pat ištepliota virš stogo esanti Alytaus miesto teatro pastato dalis. Panašiu stiliumi išpieštas ir prieš rotušės langus esantis apleistas nebaigtų statyti Santuokų rūmų pastatas.

Prieš metus, vasarą, mūsų miesto pastatų sienas išmargino užrašai apie šunį. Nors į policijos komisariatą dėl turto apgadinimo tuomet niekas nesikreipė, policija sudarė že­mėlapį, kuriose vietose daugiausia apgadintų sienų, suaktyvino patruliavimą. Slengas „rūkyti šunį“ vartojamas kalbant apie marihuaną.

Grafičio užrašai ant sienų be savininko leidimo – chuliganizmas, svetimo turto apgadinimas, viešosios tvarkos pažeidimas. Už tai nusikaltusiajam gresia nuo 100 iki 300 litų bauda ar administracinis laisvės atėmimas iki 30 parų. Jeigu nusižengęs asmuo yra iki 14 metų, atsakomybė tenka tėvams.