Ir jį pasistatė ne žaliosiomis idėjomis užsikrėtęs verslininkas, o Varėnos rajone, Panaroje, įsikūrusi Pilnų namų bendruomenė.

Beveik 600 kvadratinių metrų gyvenamojo ploto namas iš pirmo žvilgsnio neatrodo nei modernus, nei kuo nors ypatingas. Jis yra tipiškos lietuviškos trobos architektūros, vieno aukšto su mansarda – apdailintas medinėmis lentomis, trūksta tik kamino. Bet užtat ant stogo žvilga saulės kolektoriai.

Namas suprojektuotas atsižvelgiant į Dzūkijos nacionalinio parko reikalavimus.

Šio namo šildymas – kiekvieno lietuvio svajonė. Per metus vienam kvadratiniam metrui ploto šildyti bus sunaudojama vos 14 kWh energijos.

Pagal lietuviškus standartus šio namo energijos klasė yra A+. Lietuvoje daugiau nėra namų, turinčių bent A klasę, o dauguma statytojų didžiuojasi pasiekę B energijos klasę.

Anot bendrovės „DesCon” sertifikuoto pasyviųjų namų planuotojo Mindaugo Dagio, pasyviojo namo architektūra neturi jokios reikšmės. Tai gali būti ir itin moderniai atrodantis namas, ir lietuviška troba. Svarbiausia, kad jo sienos ir stogas turi būti labai gerai apšiltinti, sumontuoti kokybiški langai (ypač svarbu ir kaip jie montuojami) ir rekuperatorius, iš namo išeinančio oro šilumą perduodantis orui, patenkančiam į vidų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)